Інформація для населення

 zolsankrs

У зв’язку з весняним водопіллям та підтопленням прирічкових населених пунктів окремих територій Черкаської області ДУ «Черкаський обласний ЦКПХ МОЗ» організувала проведення профілактичних заходів щодо недопущення виникнення ускладнень санітарно-епідемічної ситуації в області.

Такі профілактичні заходи проводяться на виконання рішення Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 17.04.2023 № 7 «Про вжиття заходів щодо безаварійного пропуску паводкових та повеневих вод на території області у 2023 році», доручень Державної установи «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України».

Зокрема, фахівцями Центру забезпечено лабораторний моніторинг якості питної води джерел централізованого та нецентралізованого водопостачання у населених пунктах, які постраждали від підтоплення. Так, з початку водопілля досліджено 4 проби питної води джерел централізованого водопостачання (водогони у с. Хмільна Канівської територіальної громади та с. Ліпляве Ліплявської територіальної громади). З них одна проба не відповідала гігієнічним вимогам за окремими санітарно-хімічними показниками.

Також досліджено 116 проб питної води джерел нецентралізованого водопостачання (громадських та індивідуальних криниць). З них 25 проб (22%) не відповідали гігієнічним вимогам за мікробіологічними показниками та 35 проб (30%) за окремими санітарно-хімічними показниками.

Детальніше...

 scopeaf

Всесвітній тиждень серцевого ритму триває протягом семи днів, з вівторка першого повного тижня червня. Ініціатором його запровадження у 2002 році став Альянс аритмії. Він об’єднує лікарів, благодійні організації, політиків та людей, які страждають від захворювань серця та судинної системи. Мета Альянсу – розповідавати людям, чому важливо вміти вимірювати пульс та регулярно це робити, сприяти поліпшенню діагностики, лікування і якості життя тих, хто страждає на аритмію

Так, за приблизними підрахунками лише в Україні нараховується майже 1,5 млн. людей з діагнозом “миготлива аритмія”. У світі серцево-судинні захворювання є однією з головних причин смерті. Від них щорічно гине понад 17 млн. людей.

Серце – це найважливіший орган кожної людини. Індикатором його роботи є пульс. У стані спокою в дорослої людини частота має складати 60-90 ударів за хвилину.

Аритмія - це зміна ритму і частоти серцевих скорочень. Аритмії можуть бути різних видів. Основними формами є: прискорення скорочень серця (тахікардія), їх сповільнення (брадикардія)

Аритмія, сповільнене або прискорене серцебиття може свідчити про збій в роботі організму.

Симптомами аритмії являються нерівномірна робота серця, зокрема підвищене чи знижене серцебиття, часте відчуття втоми, дискомфорт та біль у грудях, задуха, відчуття потемніння в очах, втрата свідомості, серцебиття та ін.

Детальніше...

 denpuxgolmoz

Всесвітній день обізнаності про пухлини головного мозку вперше був відзначений в 2000 році Німецькою асоціацією медичної допомоги при пухлинах головного мозку.

Мета цього дня – підвищення обізнаності громадськості про дане захворювання.

Пухлини головного мозку можуть виникнути у людей будь-якого віку і становлять близько 9% від загальної кількості всіх новоутворень. За даними Центру з контролю і профілактики захворювань (CDC) відомо, що діти віком до 15 років і люди старші 65 років становлять більшість із зареєстрованих випадків. В Україні захворюваність на злоякісні новоутворення головного мозку становить 5,4 випадки на 100 тис. населення. Зокрема, у чоловіків — 6,1 на 100 тис. населення, у жінок – 4,8 на 100 тис. населення. Показник захворюваності переважає у чоловіків (згідно даних пресслужби Центру громадського здоров’я України).

Детальніше...

img 20230607 093552 122 

COVID-19 нікуди не подівся. З початку року в області захворіло на COVID-19 - 8919 осіб, 70 померли. Лише за останній тиждень зареєстровано 3 смерті від цієї недуги. Переважна більшість летальних випадків – серед людей літнього віку, не щеплених від COVID-19. В умовах воєнного стану суттєво зростають ризики інфікування збудниками правцю, дифтерії.

Національним календарем щеплень передбачена вакцинація від цих інфекцій дорослих людей, раз у 10 років.

Єдиним ефективним засобом захисту від COVID-19 була і залишається вакцинація. Особливо, це стосується людей літнього віку, осіб з хронічними захворюваннями. Тому, ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» спільно з закладами охорони здоров’я, за підтримки органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, організовує виїзні вакцинальні кампанії, передусім у сільські населені пункти.

Детальніше...

4karies

Вперше цю подію відзначали у 2013 році з ініціативи стоматологів. Цей день покликаний привернути увагу на важливість догляду за ротовою порожниною. Це ще одна можливість проінформувати пацієнтів про стоматологічні захворювання, їх профілактику та способи боротьби з ними.

Світова статистика свідчить, що 80-90% дітей з молочними зубами мають карієс, близько 80% підлітків також стикаються з такою хворобою, крім того, більш ніж у 95% дорослих хоч раз лікували карієс.

Карієс – одне із найпоширеніших захворювань зубів, яке виникає через демінералізацію кісткових тканин.

Головна причина його виникнення – бактерії, які розмножуються в умовах недостатньої гігієни і накопичення зубного нальоту. Патогенні мікроорганізми виділяють кислоти, які розчиняють мінеральні компоненти тканин зуба.

Детальніше...

 206zx

2 червня 2023 року відзначається «День здорового харчування і відмови від надмірностей у їжі». Метою його проведення є привернення уваги до питань культури харчування, особливо зараз, коли число людей у світі з надмірною вагою з року в рік зростає.

Здорове харчування — це збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини у харчових і біоактивних речовинах, а також це любов та повага до себе.

Наш організм не сміттєвий бак, щоб закидати в нього все що попало, тому потрібно більш свідоміше ставитись до того що ми споживаємо.

На даному етапі життя все більше людей прагне простої, здорової їжі вивчаючи інформацію про склад продукту, шукають заміну не корисних продуктів на корисні.

МОЗ України нагадує правила здорового харчування, дотримання яких допоможе почуватися краще, а також запобігти розвитку багатьох захворювань.

Детальніше...

 kurinya

31 травня Україна відзначала разом з усім світом Всесвітній день без тютюну.

Міністерство охорони здоровʼя України у партнерстві з громадськістю на виконання антитютюнового Закону України № 1978-IX розробило Наказ щодо груп наборів медичних попереджень на упаковках тютюнових виробів для куріння.

Нові медичні попередження відповідатимуть стандартам ЄС відповідно до Директиви 2014/40/ЄС .

З 11 липня набувають чинності зміни до законодавства, які забороняють використовувати смако-ароматичні добавки в сигаретах та рідинах для е-сигарет, які, за даними останнього опитування ВООЗ, обирають жінки та молодь. МОЗ також підтримує ініціативу народних депутатів України щодо розширення переліку тютюнових виробів, у яких заборонено використовувати смако-ароматичні добавки відповідно до законодавства Європейського Союзу.

Крім того, з 11 липня 2023 року, відповідно до ухваленого антитютюнового Закону № 1978-IX, набуває чинності заборона реклами електронних пристроїв для куріння (як електронних сигарет, так і пристроїв для нагрівання тютюну). Ще однією значимою нормою, яка набуде чинності, стане заборона ароматизованих сигарет та рідин до електронних сигарет. 

Детальніше...

 meningok infekc

Завдяки своєчасному проведенню протиепідемічних заходів вдалося оперативно локалізувати вогнище менінгококової інфекції у Золотоніському районі та запобігти подальшому поширенню цього захворювання. Захворіла почувається значно краще і готується до виписки з лікарні.

Фахівцями ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» оперативно розпочато епідрозслідування. Усім контактним особам, які спілкувались із захворілою у дитячому закладі, проведено бактеріологічне дослідження 2 рази з інтервалом 7 днів, іншим – одноразово. За результатами лабораторної діагностики, N. meningitidis не виявлено.

На час медичного спостереження за контактними особами дошкільний навчальний заклад припиняв свою діяльність. Хворих чи осіб із підозрою на захворювання не виявлено. У домашньому осередку та в дитячому садочку проведено заключну дезінфекцію.

Детальніше...

sluh zberegtu 

31 травня у світі відзначається День «Збережи свій слух». Наш слух є життєво важливим, тому його потрібно берегти.

Втрата слуху може бути викликана безліччю причин, як внутрішніх, так і зовнішніх. Деяких із них цілком можна уникнути. День «Збережи свій слух» – це можливість дізнатися, що ви можете зробити, щоб уникнути втрати слуху, і попрактикуватися в цьому.

Чому слухати музику в навушниках – це небезпечно

Шум – один із найбільш поширених несприятливих фізичних факторів навколишнього середовища.

Рівень шуму вимірюється в децибелах (дБ): чим більша цифра, тим сильніший шум. Будь-який звук понад 80 дБ може бути шкідливим, особливо якщо ви стикаєтесь із ним протягом тривалого часу.

Детальніше...

 zolotpishanes

За ініціативи Золотоніського районного відділу ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» 30 травня відбувся круглий стіл фахівців профілактичної та лікувальної медицини щодо питань організації виїзної акції зі щеплення населення в селі Піщане.

На сьогодні імунізація вважається одним із найефективніших методів боротьби з небезпечними захворюваннями. На жаль, Україна має найнижчий показник охоплення щепленнями серед усіх європейських країн та один із найнижчих у світі, що створює критичну загрозу для загального стану здоров’я населення.

Прикладом низького рівня охоплення щепленнями є відсоток вакцинованих проти COVID-19 бустерною дозою осіб віком понад 60 років, смертність серед яких від цієї хвороби є найвищою. В Україні бустерну дозу отримали лише 0,79 % населення, тоді як у Польщі – 60 %, Німеччині – 58 %, Китаї – 57 %, Японії – 139 %.

Детальніше...

gololob tr 

В Ужгороді з 16 по 19 травня відбувся тренінг із кураторської підтримки для відділів імунізації регіональних центрів контролю та профілактики хвороб. Захід було організовано World Health Organization Ukraine та Центром громадського здоров’я МОЗ України.

Від ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» участь у тренінгу взяла лікарка-епідеміологиня відділу імунопрофілактики Тетяна Гололобова.

Детальніше...

Skazhy chesno ty yak? 

Піклування про ментальне здоров’я має перетворитися для українців на щоденну звичку. Провідником на цьому шляху покликана стати комунікаційна кампанія, яка стартувала в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я, ініційованої першою леді України Оленою Зеленською.

Мета кампанії – сприяти формуванню в суспільстві культури піклування про ментальне здоров'я, дати розуміння та показати інструменти, які допоможуть українцям дбати про свій внутрішній стан.

«На тлі щоденних тривожних новин, ракетних атак, людського горя й біди питати в себе «Ти як?» наче не на часі. Але насправді психологічний добробут та розуміння того, що відбувається в нашому внутрішньому світі, на часі як ніколи», – зазначила дружина Президента.

Детальніше...

tz5p1s

22-26 травня з нагоди Всеукраїнського тижня громадського здоров’я під гаслом #ПрофілактикаРятуєЖиття фахівці відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних захворювань Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб провели комунікаційний захід спільно з медичними працівниками КНП «П'ятий Черкаський міський центр первинної медико-санітарної допомоги».

Захід, присвячений темі профілактики захворювань, відбувся за ініціативи Головного державного санітарного лікаря Черкаської області Володимира Папача та за підтримки й особистої участі директора КНП «П'ятий Черкаський міський центр ПМСД» Миколи Тарасова.

Детальніше...

zven23 

У вівторок23 травня 2023 року у приміщенні Звенигородської РДА відбулася зустріч представників обласної військової адміністрації, обласного центру зайнятості, центру соціальних служб, Черкаського МВК на чолі з першим заступником голови ОВА Наталією Кравченко з головами об’єднаних територіальних громад Звенигородського району.

У зазначеній нараді взяла участь заступник генерального директора ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» Наталія Видра. Предметом зустрічі було обговорення створення на теренах Черкащини дієвої програми підтримки захисників суверенітету нашої держави, військовослужбовців, ветеранів бойових дій та членів їх сімей, створення належних умов реабілітації та психологічної адаптації постраждалим внаслідок війни воїнам та родинам загиблих, а також надання їм фінансової допомоги.

Детальніше...