meningokok

Захворювання почалося гостро з підвищення температури тіла до понад 38,5 град., головного болю, блювоти, болю в м’язах. Дитина госпіталізована до КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня». В зв’язку з проведеним лікуванням, відмічається позитивна динаміка.

Фахівцями ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» оперативно розпочато епідрозслідування. Організовано протиепідемічні заходи з локалізації та ліквідації вогнища інфекції. На сьогодні встановлено 22 контактна особа (по домашньому вогнищу, дошкільному навчальному закладі). У зазначених осіб проведено забір матеріалу з носоглотки на менінгококову інфекцію. Встановлено медичний нагляд. Наразі епідрозслідування триває.

У Черкаській області захворювання менінгококовою інфекцією реєструються щорічно. Епідемічна картина є нестабільною. За 4 місяці поточного року в області зареєстровано 5 випадків захворювань на менінгококову інфекцію, що на 4 випадки більше, ніж за аналогічний період минулого року. Всі захворілі - діти. Один випадок в Звенигородському районі закінчився летально.

До відома. Менінгококова інфекція – гостре антропонозне інфекційне захворювання з повітряно – краплинним механізмом передачі, спричинюване Neisseria meningitides.

Хвороба реєструється повсюдно. Джерело і резервуар інфекції – людина- бактеріоносій, а також хворі на назофарингіт, генералізовану форму.

Механізм передачі інфекції – повітряно-краплинний, при якому збудник виділяється назовні при кашлі, чиханні. Хворіють люди різного віку, найчастіше діти до 10-ти років. Інкубаційний (прихований) період коливається від 2-х до 10-ти днів, у середньому від складає 3-4 дні.

Основним профілактичним заходом при менінгококової інфекції є раннє виявлення та ізоляція хворих, санація виявлених бактеріальних носіїв, дотримання правил особистої гігієни, санітарно-освітня робота серед населення. У період сезонного підвищення захворюваності слід обмежити відвідування місць із великим скупченням людей.

В Україні щеплення від менінгококової інфекції належить до рекомендованих. Вакцинацію дорослих і дітей з метою профілактики, а також за епідемічними показаннями здійснюють відповідно до наказу МОЗ від 11.08.2014 № 551 «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні».