ryby-k-pivu6 

В області зареєстровано черговий випадок захворювання на ботулізм. Захворіло подружжя з міста Черкаси після вживання в’яленої річкової риби (плотви) домашнього приготування. Про це інформують у ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

 Симптоми отруєння у хворих проявилися вже наступного дня після вживання зараженого продукту – розлади зору («завіса» перед очима, двоїння в очах), порушення ковтання, мови, блювота, сухість у роті, диспепсичні явища.  

Після звернення до швидкої медичної допомоги 11 травня потерпілі доставлені до КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» ЧМР у важкому стані. Після консиліуму інфекціоністів хворим встановлено діагноз «Харчовий ботулізм, тяжкий перебіг».

Хворим введено протиботулінічний гептавалентний антитоксин, наразі вони перебувають на лікуванні у відділенні інтенсивної терапії.

Щоб вберегтися від захворювання, фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб радять:

- не вживайте вʼялену рибу домашнього приготування, не купуйте її на стихійних ринках;

- не споживайте домашні консерви, що мають давній термін чи неналежно зберігалися.

Перші симптоми захворювання можуть виникнути вже за дві години після споживання зараженої їжі. Але найчастіше симптоми проявляються через 12–24 години. Бувають випадки, коли вони виникають і значно пізніше, наприклад, на четверту добу.

Симптоми ботулізму:

У важких випадках людину турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці, розвивається дихальна недостатність.

УВАГА! За перших проявів таких симптомів негайно викличте швидку. Також радимо промити шлунок підсоленою водою та зробити очисну клізму теплою кип’яченою водою.      

Пам’ятайте, хворобі легше запобігти, ніж лікувати!