Обережно, ботулізм!

Друк

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» інформує:

В області зареєстровано черговий випадок захворювання на ботулізм у 74-річного черкащанина після вживання в’яленої річкової риби домашнього приготування, якою його пригостив сусід. 

За кілька годин після вживання зараженого продукту у чоловіка з’явилися симптоми отруєння (біль у животі, загальна слабкість, блювота, сухість у роті, діарея).        

За медичною допомогою він звернувся до швидкої медичної допомоги.

Госпіталізований до комунального некомерційного підприємства «Черкаська міська інфекційна лікарня» Черкаської міської ради 22.06.2021 року у стані середньої важкості, де наразі перебуває на лікуванні.

При поступленні потерпілому введено протиботулінічний полівалентний антитоксин.

Кров на ботулотоксин направлено до мікробіологічної лабораторії ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ».

Звертаємо увагу на необхідність дотримання головних вимог технології при приготуванні консервованих харчових продуктів, зокрема м’ясних та рибних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою в разі появи перших симптомів захворювання.

Пам’ятайте, хворобу легше попередити, ніж лікувати!