02 серпня 2017
У Черкаському районі у с. Мошни зареєстровано 1 смертельний випадок отруєння грибами. Отруєння пов’язане із вживанням у відвареному вигляді грибів зонтиків.
Найчастіше отруєння обумовлені вживанням в їжу грибів блідої поганки (у 95 %), яка помилково сприймаються за їстівні печериці, сироїжки або гливи. Також стається чимало випадків, пов’язаних із вживанням таких видів грибів, як рядовка отруйна, печериця жовтошкіра, строчки, гриб-парасолька, опеньок несправжній тощо.
Отруїтися можна і їстівними грибами, оскільки у грибів є властивість акумулювати, тобто втягувати в себе, як губка, хімічні речовини, ядохімікати, радіонукліди.
Симптоми отруєння грибами – нудота, блювота, біль у животі, пронос, з’являються через 1-4 години залежно від виду грибів, віку та стану здоров’я потерпілого, від кількості з’їдених грибів. Смерть може настати через 5-10 днів. При перших ознаках отруєння необхідно викликати швидку медичну допомогу, а до її приїзду – промити шлунок.
Щоб запобігти виникненню випадків отруєнь грибами, ДУ«Черкаський лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» звертається до населення міста та області з попередженням та проханням :
- найкраще відмовтесь від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи;
- ніколи не вживайте в їжу незнайомі гриби;
- пам’ятайте, що найчастіше бувають отруйними пластинчаті гриби;
- не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках;
- не куштуйте сирі гриби на смак;
- не довіряйте сумнівним методам перевірки грибів на отруйність (цибулина, срібна ложка та ін.);
- не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
ПАМ’ЯТАЙТЕ :
Гриби, навіть їстівні, несуть небезпеку, вони не є продуктом першої життєвої необхідності, без них можна обійтися, без них можна прожити !
Не ризикуйте здоров’ям та життям своїм та своїх рідних !