Поліомієліт

Щеплення – єдиний спосіб запобігти поліомієліту.

Друк
PDF

Адже ліків від цієї хвороби немає. Шести доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту на все життя.

Восени 2021 року у 20 дітей на Рівненщині й Закарпатті виявили вірус поліомієліту. Це небезпечне інфекційне захворювання повернулося в Україну через низький рівень охоплення щепленнями.

1 з 200 інфікованих вірусом поліомієліту отримує параліч на все життя. 5–10% тих, кого паралізувало внаслідок поліомієліту, помирають через те, що параліч уразив саме дихальні м’язи. Найбільш вразливі до цього захворювання – діти віком до п’яти років.

Щепіться від поліо – для цього зверніться до вашого педіатра або сімейного лікаря. А, якщо пропустили якісь дози щеплення, намагайтеся якомога швидше надолужити їх.

 poliemelittscepleniya

Як захистити дитину від паралічу, спричиненого поліомієлітом

Друк
PDF

Поліомієліт – дуже заразне та небезпечне інфекційне захворювання. Вірус поліо інфікує воду та їжу, передається від людини до людини, як правило, через брудні руки до рота, після чого розмножується у кишківнику. Поліовірус також може залишатися на іграшках та побутових речах, яких торкалися інфіковані люди.

Ліків від поліомієліту не існує. Єдиний спосіб запобігти захворюванню – щепитися. Оскільки показовою є статистика щодо поліомієліту:

https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t4b/1/16/2796.png");В 1 з 4 випадків інфікування поліо людина впродовж кількох днів має грипоподібні симптоми: лихоманку, втому, нудоту, біль у горлі та животі, головний біль, слабкість у м’язах.
https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t4b/1/16/2796.png");">У меншої частини (1–5 із 1000 хворих на поліомієліт) будуть розвиватися інші, більш серйозні симптоми, спричинені ураженням спинного мозку: відчуття поколювання в ногах; параліч або слабкість в кінцівках.
https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t4b/1/16/2796.png");">➖1 людина з 200 інфікованих вірусом поліомієліту залишається паралізованою на все життя.
https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t4b/1/16/2796.png");">➖ 5–10 % з тих, у кого виник параліч, помирають, коли вірус паралізує дихальні м’язи.

Інші інфіковані можуть не мати симптомів узагалі, але все одно здатні передавати хворобу.

Поліомієліт вражає переважно дітей віком до 6 років, проте він загрожує дітям будь-якого віку, якщо вони не були повністю вакциновані.

Перевірте вакцинальний статус своїх дітей щепіть їх від поліомієліту відповідно до Національного календаря ( https://bit.ly/3sTaxCg). Якщо дитина з якихось причин пропустила щеплення, важливо якнайшвидше надолужити їх. Для цього слід звернутися до сімейного лікаря або педіатра.

Зробіть щеплення — захистіть свою дитину від паралічу, спричиненого поліомієлітом!

Поліомієліт повернувся в Україну

Друк
PDF

Поліомієліт - невиліковне інфекційне захворювання. Його спричиняє вірус поліомієліту, що вражає нервову систему та призводить до паралічу. Серед захворілих 5 - 10% помирають через ураження дихальних м’язів.

Поліомієліт – хвороба, яка супроводжувала людство на протязі всього існування. Вилікувати поліомієліт неможливо, але його можна попередити вакцинацією. На початку 90-х років було проведено кілька раундів масової вакцинації дітей, і досить довго не траплялося жодного випадку захворювання на поліомієліт в Україні.

Однак через те, що протягом останніх років вакцинування дітей було вкрай низьким, вірус знову повернувся в нашу країну з тяжким ускладненням - паралічу. За міжнародними медико-санітарними правилами, в Україні було оголошено спалах поліомієліту. Це означає, що діти мають високі ризики захворіти на цю смертельну хворобу.

На сьогодні для щеплень використовується два типи вакцини – це інактивована (вбита) вакцина (ІПВ), яка вводиться шляхом ін’єкцій. Ця вакцина використовується для рутинної імунізації для перших двох щеплень дітей у віці 2,4 місяці. Оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ) – жива вакцина у вигляді рожевих крапель, яка використовується для зупинення спалахів та досягнення високого рівня захисту дітей на територіях, куди повернувся і циркулює вірус, а також для проведення рутинної імунізації. Обидві вакцини є високоефективними і безпечними.

Протягом останніх 20 років ці вакцини врятували більше 5 мільйонів дітей від хронічного паралічу. Як правило, для забезпечення захисту дитині потрібно 4 дози вакцини проти поліомієліту, які отримуються відповідно Календаря щеплень. Однак у випадку спалаху вірусу необхідні додаткові дози, щоб максимально захистити малюків та припинити циркуляцію вірусу в країні. Навіть повністю вакцинованим дітям потрібно зробити додаткові щеплення ОПВ протягом кожного туру додаткових заходів з імунізації. Ризику передозування не існує!

Шановні батьки! Пам’ятайте: ліків від поліо не існує.

Єдиний захист від хвороби – щеплення!

Додаткові тури вакцинації від поліомієліту

Друк
PDF

На виконання «Плану заходів з реагування на спалах циркулюючого вакцин спорідненого поліовірусу тип 2» у 2022 році на Черкащині буде організована і проведена кампанія з турової вакцинації від поліомієліту дітей від 6 місяців до 5 років 11 місяців 29 днів, а саме дітей 2016-2021 року народження.
Мета плану заходів:
- призупинення циркуляції вакцинспорідненого вірусу;
- підвищення імунітету у дітей;
- попередження виникнення нових випадків захворювання.
Перший тур вакцинації (17.01.2021 – 31.01.2022) включає в себе вакцинацію дітей від 6 місяців до 6 років інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ) тих дітей, хто не має щеплень взагалі, або має 1 щеплення.
Другий тур вакцинації (01.03.2022 – 15.03.2022) – щеплення всіх дітей від 6 місяців до 5 років 11 місяців 29 днів живою поліомієлітною вакциною (ОПВ).
Третій тур вакцинації (18.04.2022 – 01.05.2022) – щеплення всіх дітей від 6 місяців до 5 років 11 місяців 29 днів живою поліомієлітною вакциною (ОПВ).
Підчищаюча вакцинація (11.05.2022 – 25.05.22) всі, хто не отримав вакцинацію з поважних причин, буде проведене щеплення в цей період.
Алгоритм дій по виконанню плану заходів:
1. Призначити у закладі, який задіяний у вакцинації, відповідальну особу за організацію, проведення та звітність по заходах по поліомієліту.
2. Провести мікропланування посписочно, враховуючи кожного не щепленого, або частково щепленого пацієнта.
3. Спланувати і організувати щеплення ІПВ, використовуючи всі можливості центрів первинної медико-санітарної допомоги (пункти щеплень, мобільні бригади, праця з освітянами в організованих колективах).
4. Підготуватись до 2 та 3 турів імунізації (ОПВ).
5. Для тих, хто не пройшов турову вакцинацію, буде організована підчищаюча імунізація.
Всі тури імунізації передбачають щоденне звітування в електронному вигляді, тому відповідальні особи за турову вакцинацію проти поліомієліту повинні бути забезпечені комп’ютерною технікою.

Попередження захворювань на поліомієліт розглянуто на колегії Управління охорони здоров’я Черкаської облдержадміністрації

Друк
PDF

В.о. генерального директора ДУ „Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України“ Людмила Кравченко та завідувачка відділу імунопрофілактики, лікар-епідеміолог установи Ірина Шуляренко 29 грудня 2021 року взяли участь у роботі колегії Управління охорони здоров’я Черкаської обласної державної адміністрації.

На засіданні колегії представники установи доповіли про заходи з попередження захворювань на поліомієліт в Черкаській області на виконання Постанови Головного державного санітарного лікаря від 19.02.2021 №20 „Про заходи попередження захворювань на поліомієліт в Україні“.

За результатами розгляду питання колегією Управління охорони здоров’я Черкаської обласної державної адміністрації прийнято низку організаційних рішень спрямованих до керівників закладів охорони здоров’я області на посилення епідеміологічного нагляду за гострими в’ялими паралічами, своєчасне лабораторне обстеження кожного випадку гострого в’ялого паралічу для підтвердження або спростування поліомієліту, обстежень контактних осіб, інформування населення щодо наслідків хвороби на поліомієліт і попередження захворювань, формування прихильності до проведення профілактичних щеплень на території області.