Дезінфектологія

Позбутися тарганів тяжко, проте необхідно

Друк
PDF

diz2

Наука знає про існування близько 5000 видів тарганів. У будинках і квартирах можуть мешкати близько 55 з них, але часто ми контактуємо лише з деякими представниками цих видів. Великих тарганів бояться майже всі і в цьому немає нічого дивного, адже таких комах складно назвати приємними сусідами.

В помешканнях жителів України зустрічаються практично лише чорний, рудий і значно рідше американський таргани. Найрозповсюдженим видом є руді таргани, народна назва яких – прусаки. Руді види домашніх тарганів оточують людину майже всюди.

Таргани дуже добре пристосовуються до мінливості умов проживання. Для життя їм необхідна лише вода та їжа. Тривалість життя визначається також наявністю їжі. Прусаки можуть проіснувати без харчів до місяця, а чорні – до 70 днів. В умовах дефіциту їжі у них поширений канібалізм, а іноді таргани здатні навіть нанести покуси людям.

Детальніше...

Сучасні дезінфекційні засоби

Друк
PDF

Однією з найбільш гострих проблем медицини є внутрішньолікарняні інфекції (ВЛІ). Захворюваність на ВЛІ сьогодні обумовлена комплексом факторів, а саме:

  • формуванням госпітальних штамів збудників ВЛІ у лікувально-профілактичному закладі;
  • порушенням вимог санітарно-протиепідемічного режиму; використанням не ефективних дезінфекційних препаратів при проведенні дезінфекційних та стерилізаційних заходів. 

dezzas1

Формування внутрішньолікарняних штамів відбувається шляхом появи більш вірулентних і патогенних штамів, полірезистентних до дії антибіотиків і дезінфектантів. Цьому сприяє циркуляція мікроорганізмів серед хворих зі зниженою опірністю організму, пригніченим природнім імунітетом, носійство серед медичних працівників, а також нераціональне застосування антибіотиків та дезінфекційних засобів, порушення режимів дезінфекції і стерилізації.

Детальніше...

Профілактична дезінфекція, дезінсекція та дератизація

Друк
PDF

 Відповідно до частини другої ст. 18 Закону України «Про забезпечення захисту населення від інфекційних хвороб» № 1645-III (далі Закон № 1645-III) юридичні особи незалежно від форм власності та громадяни забезпечують проведення профілактичних дезінфекційних заходів у жилих, виробничих та інших приміщеннях (будівлях) і на земельних ділянках, що належать їм на праві власності чи надані в користування, здійснюють інші заходи з метою недопущення розмноження гризунів та комах.2

diz2

 

Дитячі дошкільні, навчальні та лікувально-профілактичні заклади, на підставі нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України (далі МОЗ України), є об’єктами підвищеної епідемічної небезпеки і проведення в них зазначених заходів обов’язкове.

Детальніше...

Гризуни - це реальний ворог

Друк
PDF

Найбільшу шкоду людству з усіх хребетних ссавців завдають гризуни, які є носіями і джерелами біля 200 різних інфекційних та інвазійних небезпечних захворювань, якими можуть хворіти люди і тварини.

Найбільш характерними інфекційними хворобами, що переносяться гризунами для нашої області є лептоспіроз, туляремія, сказ, хвороба Лайма. 

 1

 

Епізоотологічний та епідеміологічний прогноз у Черкаській області щодо туляремії і лептоспірозу, що проведений за підсумками моніторингу особливо небезпечних інфекційних хвороб, а також на підставі обстежень ензоотичних територій та обстежень за епідемічними показниками природних стацій в містах і районах, визначений на зиму - весну 2021-2022 років як несприятливий, з високим ризиком виникнення захворювань у людей.

Детальніше...

Обережно: клопи наступають!

Друк
PDF

klopy1.jpgЗдавалось, що напочатку XІ століття люди виграли війну з постільними клопами, яких ще називають ліжковими блощицями. Однак,останнім часом почастішали скарги від населення про їх появу. До хімікатів клопи з часом стали стійкими. Люди почали частіше подорожуватиі мимоволі привозити додому блощиць. До чого це призвело? «Упродовж минулих 12 років,— розповідається у звіті про боротьбу з постільними клопами ВООЗ,— надходили повідомлення про те, що клопи знову поширились у США, Канаді, на Близькому Сході, в декількох європейських країнах, Австралії і кількох регіонах Африки».

Детальніше...