COVID-19

daidjest32

 

 -    І знову маємо застереження для осіб, старших за 60 років: частка людей цієї вікової категорії серед тих, хто минулого тижня не зміг подолати COVID-19, становить 88,5%. Статистика вперто свідчить, що саме група населення 60+ потребує пріоритетного вакцинального захисту, щоб уникнути важкого перебігу захворювання, госпіталізації та смерті. Бо коронавірус продовжує становити загрозу в Україні і багатьох країнах світу, хоч ця пандемія уже перестала бути надзвичайною ситуацією міжнародного масштабу.

 -    Бустерна доза інактивованої вакцини проти COVID-19 скорочує тривалість виділення вірусу у пацієнтів, інфікованих варіантом «Омікрон» BA.2. Це стримує поширення захворювання.

    Що відомо про варіант SARS-CoV-2 «Арктур» і наскільки він небезпечний?

 -    Як змінились вимоги щодо вакцинації для в'їзду у США?

Про ці та інші факти – у новому випуску дайджесту, який готується у межах спільного зі Світовим банком проєкту МОЗ України. Щоб усі, хто відповідально ставиться до свого здоров’я, мали достовірні дані і приймали обґрунтовані рішення щодо вакцинації.

Детальніше...

                             Захворіло

           Тестувань за тиждень

  Всього

 203 492

  ПЛР

  418

    дітей

  14 967

  За тиждень

  381

  ІФА

  48

    дітей

  43

  Одужало

  Летальні

  Всього

  199 493

  Всього

  3 281

  За тиждень

  551

  За тиждень

 2

Детальніше...

 daidjest31

 

Понад 84 % тих, хто минулого тижня не зміг подолати COVID-19, – люди віком понад 60 років. Ця частка в статистиці залишається незмінно високою досить тривалий час, навіть на тлі сезонного зниження спалаху захворюваності. Тож старшим людям неабияк важливо захиститися від таких небажаних наслідків, а також від важкого перебігу хвороби, що потребуватиме госпіталізації.

Крім того, вакцинація третьою дозою мРНК-вакцини проти COVID-19 зменшує кількість скарг медичного характеру, з якими звертаються пацієнти на первинній ланці медичної допомоги – дослідження норвезьких науковців.

Кому вкрай потрібен весняний бустер? Фаховий погляд на це питання від американського епідеміолога Кейтлін Джетеліни – в рубриці «Компетентно».

Який інтервал слід витримувати між першою і другою бустерними дозами вакцини? Які вакцини можна використовувати для бустера? Відповіді в рубриці «Гарячі запитання».

ВООЗ рекомендує країнам розглянути можливість одночасного введення вакцин проти COVID-19 із сезонними вакцинами проти грипу, якщо це епідеміологічно виправдано.

Завершуємо анонс чергового випуску дайджесту «COVID-19. Цифри і факти» приємним фактом: в Україні захищених від важкої хвороби стало більше, бо минулого тижня проти COVID-19 вакцинувались на 26 % більше людей порівняно з попереднім тижнем.

Міцного всім здоров’я! 

Детальніше...

                             Захворіло

           Тестувань за тиждень

  Всього

 203 111

  ПЛР

  475

    дітей

  14 924

  За тиждень

  509

  ІФА

  40

    дітей

  58

  Одужало

  Летальні

  Всього

  198 942

  Всього

  3 279

  За тиждень

  1093

  За тиждень

 2

Детальніше...

28 тисяч дітей віком від 5 до 11 років вже вакциновані від COVID-19 в Україні

Друк
PDF

 34covid vakc dit

За весь період пандемії в Україні на COVID-19 захворіло понад 411 тис. дітей до 18 років, 2 тис. - тільки за останній тиждень. Дуже важливо захистити дітей, особливо з хронічними хворобами, від важкого перебігу чи навіть смерті від цієї хвороби.

Дитяча вакцина Comirnaty від Pfizer-BioNTech, одна доза якої містить утричі менше активної речовини, ніж вакцина для людей 12+, вже доступна в Україні. Інтервал введення між першою та другою дозою становить мінімум 21 день.

Щоб захистити дітей 5-11 років від COVID-19, необхідно взяти із собою на вакцинацію свідоцтво про народження дитини та посвідчення особи одного з батьків або опікуна. Нагадуємо, що підписана декларація з сімейним лікарем не є обов’язковою.

Детальніше...

nextkarantincovid-19 

Кабінет Міністрів України через COVID-19 продовжив режим надзвичайної ситуації в єдиній державній системі цивільного захисту, а також карантин на всій території України до 30 червня 2023 року.

«Повномасштабна війна відвернула нашу увагу від пандемії, водночас COVID-19 нікуди не зник. Люди продовжують хворіти, а дехто – помирати. Через коронавірус ми щотижня втрачаємо близько ста людей. І хоча загалом у світі є загальна тенденція до зниження захворюваності на COVID-19, однак в Європейському регіоні спостерігається зростання цього показника. Очікувати на збільшення кількості нових випадків COVID-19 на території України можна буде цієї весни. Проте динаміка зростання захворюваності залежатиме від варіанту SARS-CoV-2, який циркулюватиме, та рівня охоплення вакцинацією населення», – зазначив Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України.

Детальніше...

 daidjest30

Триває Український тиждень імунізації, який на підтримку всесвітнього тижня є не зайвим приводом нагадати всім про важливість щеплень для захисту людей різного віку від хвороб, яким можна запобігти завдяки вакцинації. І серед таких хвороб – COVID-19, який залишається з нами попри сезонні зниження й підвищення рівня захворюваності. А в умовах воєнного стану імунізація –найбільш ефективний метод убезпечити себе та своїх дітей від тяжких захворювань та їх наслідків.

 

В Україні запущено Національний портал з імунізації – перший в Україні профільний ресурс, присвячений питанням вакцинокерованих інфекцій, щеплень та використання вакцин. Портал буде корисним не лише медичній спільноті, а й широкому загалу – всім, хто потребує доказової інформації про про вакцини та щеплення

 

Також у новому випуску дайджесту «COVID-19. Цифри і факти», який готується щотижня в межах спільного зі Світовим банком проєкту МОЗ України:

 

    - Чи можна між уведенням першої та другої доз вакцини проти COVID-19 проводити планові щеплення проти інших інфекційних хвороб?

 

    - Ефективність вакцини проти COVID-19 і нові варіанти: ефективність відновлюється після введення бустерних доз вакцини

 

    - Вакцинуватись проти COVID-19 має усе населення віком від 5 років – рішення уряду Австралії

 

    - У рубриці «Компетентно» – розмова з імунологом Федором Лапієм про діяльність незалежного дорадчого органу, який на запит МОЗ України формує і надає відповідні кваліфіковані й обґрунтовані пропозиції та рекомендації з питань імунопрофілактики.

Детальніше...

 daidjest29

✅ Вакцинація знижує ризик розвитку постковідних порушень – результати мета-аналізу й огляду 41-го дослідження.

✅ Бустерна дози вакцини, адаптованої під варіант «Омікрон», добре захищає від тяжкого перебігу COVID-19, госпіталізації та смерті.

✅ В Україні наразі немає затверджених рекомендацій робити більш ніж один бустер адаптованою під «Омікрон» вакциною. Але ми стежимо за оновленням рекомендацій.

✅ Під час гострого перебігу коронавірусної хвороби вакцинуватись не рекомендовано. Необхідно зачекати з вакцинацією до завершення періоду ізоляції.

✅ Уряд США планує інвестувати 5 мільярдів доларів на прискорення розробки нових вакцин проти COVID-19.

Детальніше про це – у новому випуску дайджесту «COVID-19. Цифри і факти», який готується щотижня в межах спільного зі Світовим банком проєкту МОЗ України.

Детальніше...

                             Захворіло

           Тестувань за тиждень

  Всього

 202 602

  ПЛР

  516

    дітей

  14 866

  За тиждень

  669

  ІФА

  5

    дітей

  57

  Одужало

  Летальні

  Всього

  197 849

  Всього

  3 277

  За тиждень

  627

  За тиждень

 10

Детальніше...

 buster ridni

Зустрічайтесь із дітьми за родинним столом, а не в лікарні.

Люди літнього віку мають вищий ризик важкого перебігу COVID-19, госпіталізації та смерті. Вакцинація — єдиний спосіб вберегти себе від ускладнень хвороби.

Бустерни свою стійкість — вакцинуйся від COVID-19!

Детальніше...

                             Захворіло

           Тестувань за тиждень

  Всього

 201 933

  ПЛР

  663

    дітей

  14 809

  За тиждень

  1115

  ІФА

  0

    дітей

  75

  Одужало

  Летальні

  Всього

  197 222

  Всього

  3 267

  За тиждень

  961

  За тиждень

 7

Детальніше...

daidjest28 

 

Кількість українців, які не змогли подолати COVID-19, зросла майже на 9 %, і майже 90 % з них – люди, старші за 60 років. Ця прикра статистика минулого тижня на тлі прогнозованого зниження загального рівня захворюваності ближче до літа знову змушує уважно поставитись до перевірки вакцинального статусу близьких людей, особливо старшого віку. Захист, який дає вакцинація, необхідно продовжити бустерною дозою, і це доступний спосіб уникнути ризиків коронавірусної хвороби.

Також у новому випуску дайджесту:

    - Застосування бустерної дози значно посилює захист від важкого перебігу COVID-19, зокрема й проти нових варіантів «Омікрону», у реципієнтів солідних органів – дослідження сімох центрів трансплантації в Канаді.
    - Бустерна доза захищає від симптоматичного перебігу SARS-CoV-2 – дослідження в Японії.
    - Дослідження в Норвегії не виявило зростання ризику розвитку інсульту в результаті застосування мРНК-вакцин проти COVID-19.
    - У США дозволять ще одну ревакцинацію бівалентною вакциною проти COVID-19 для деяких груп населення.

 Нагадуємо про можливість для українських лікарів отримати безоплатний доступ до платформи UpToDate – провідного глобального клінічного ресурсу доказової медицини. Як – дізнаєтесь у рубриці «Nota bene». 

Детальніше...

88 vidsot starshe 60 rokiv 

Старші люди набагато важче переносять COVID-19 та мають більші ризики померти. Особливо, якщо в них є хронічні захворювання.

Єдиний захист від тяжкого перебігу хвороби – вакцинація.

Одного щеплення недостатньо для повноцінного захисту, зробіть повний курс та бустери. Це суттєво збільшує шанси на легкий перебіг та повноцінне життя після хвороби.

Детальніше...

 vakcun zahvor

Практика показує, що імунітет після перенесеного СOVID-19 ненадійний. Через деякий час можливе повторне інфікування. Водночас не зафіксовано випадків, коли вакцинація зашкодила людям, які перехворіли на COVID-19.

Тож, якщо ви перехворіли, вам усе одно потрібно щепитися.

Це ефективно, безпечно та береже ваше здоровʼя.