Групові захворювання

Про групове захворюaвання на гостру кишкову інфекцію серед вихованців дошкільного навчального закладу «Котигорошко» м.Черкаси

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що групове захворювання на гостру кишкову інфекцію, яке зареєстроване серед дітей з дошкільного навчального закладу №65 «Котигорошко» (м. Черкаси, вул. Хоменка, 16/1) локалізоване та ліквідоване.

Причиною спалаху послужили діти з ясельної групи №1, носії ротавірусу, які були виявлені при обстеженні контактних, а також відсутність контролю з боку персоналу за дотриманням дітьми правил особистої гігієни та порушення дезрежиму, що сприяло забрудненню ротавірусом поверхонь та предметів загального користування дошкільного навчального закладу №65 «Котигорошко».

Усі хворі діти проліковані та станом на 26.01.2022 року виписані зі стаціонару.

В ході епідеміологічного розслідування фахівцями Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» проведено лабораторні дослідження об’єктів довкілля, декретованих осіб. За результатами бактеріологічних досліджень змивів на бактерії групи кишкової палички, харчових продуктів та сировини, води питної, обстеження персоналу ДНЗ на кишкову групу інфекцій відхилень не виявлено.

За результатами вірусологічних досліджень у 3-х хворих дітей та 6 контактних дітей з групи №1 виділено антиген ротавірусу

Здійснено комплекс необхідних профілактичних та протиепідемічних заходів в осередку групового захворювання, проведено заключну дезінфекцію.

Телеефір щодо захворювання на гостру кишкову інфекцію серед дітей у ДНЗ «Котигорошко» м. Черкаси

Друк
PDF

24 січня 2022 року на телеканалі UA: ЧЕРКАСИ в. о. генерального директора ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Людмила Кравченко взяла участь у програмі «Сьогодні. Головне», яка була присвячена темі захворювання на гостру кишкову інфекцію серед вихованців дошкільного навчального закладу «Котигорошко» м. Черкаси.

Для перегляду відео перейдіть за посиланням:  https://www.youtube.com/watch?v=PHq-XctG8aA

Про групове захворювання на гостру кишкову інфекцію серед вихованців дошкільного навчального закладу «Котигорошко» м.Черкаси

Друк
PDF

spalax1901 

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що 18.01.2022 року з Комунального некомерційного підприємства «Черкаська міська дитяча лікарня» Черкаської міської ради надійшло три екстрених повідомлення про випадки гострої кишкової інфекції у дітей.

Захворілі діти є вихованцями дошкільного навчального закладу № 65 «Котигорошко» м.Черкаси (вул.Хоменка, 16/1).

Детальніше...

Про групове захворювання на гостру кишкову інфекцію серед мешканців м. Умань

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що групове захворювання на гостру кишкову інфекцію, яке зареєстроване серед мешканців м. Умань, що вживали готові страви в кафе «Дворік» м. Умань під час святкування дня народження та 8 березня, локалізоване та ліквідоване.

У 6 із 7 хворих встановлено діагноз: сальмонельоз, викликаний бактеріями роду Salmonella enteritidis.

Причиною спалаху являється вживання в їжу забруднених бактеріями роду Salmonella enteritidis готових страв, а саме: млинців з куркою та грибами та сирних паличок, вірогідно приготовлених з попередньо інфікованої сировини, при порушенні дотримання технологічного процесу під час приготування, зберігання та реалізації готової продукції, а також недотримання персоналом кафе правил особистої гігієни, порушення дезінфекційного режиму, недотримання термінів та умов зберігання харчових продуктів, що сприяло забрудненню сальмонелами готової продукції, посуду та інших предметів.

В ході епідеміологічного розслідування фахівцями Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проведено лабораторне обстеження працівників кафе «Дворік», контактних осіб та дослідження на патогенну мікрофлору харчових продуктів, питної води, об’єктів довкілля.

Здійснено комплекс необхідних профілактичних та протиепідемічних заходів в осередку групового захворювання.

Усі хворі станом на 26.03.2020 року виписані зі стаціонару в задовільному стані.

Про групове захворювання на гостру кишкову інфекцію серед жителів м. Умань

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що до Уманського лабораторного відділення 10.03.2020р. надійшло 6 екстрених повідомлень про випадки захворювання на гостру кишкову інфекцію серед жителів м. Умань, які 07.03. 2020 р. відвідували кафе «Дворік», яке знаходиться в м. Умань за адресою: вул. Європейська, 55.

Всі хворі госпіталізовані до інфекційного відділення Комунального некомерційного підприємства «Уманська міська лікарня» та Умансьої Центральної районної лікарні з попередніми діагнозами: «Гострий гастроентероколіт, харчова токсикоінфекція, сальмонельоз?», де їм надається відповідна медична допомога. Стан хворих задовільний.

Фахівцями Уманського лабораторного відділення ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», з метою встановлення причин виникнення спалаху та його ліквідації, для лабораторних досліджень відібрано зразки харчових продуктів, води, з об’єктів довкілля взято гігієнічні змиви на патогенну та умовно-патогенну мікрофлору, проведено бактеріологічне обстеження персоналу кафе «Дворік» та заключну дезінфекцію.

Епідеміологічне розслідування групового захворювання триває.