Інформація для населення

sugar 02.02 

Сигаретна упаковка – важливий канал комунікації зі споживачами тютюну. Виробники через привабливий дизайн намагаються залучити до лав курців нових споживачів, зокрема молодь та підлітків, які найбільше піддаються подібним маркетинговим маніпуляціям. Та водночас тютюнова упаковка є важливим джерелом інформування й про наслідки куріння. Існує міф, ніби попередження на упаковках не працюють. Однак дослідження говорять про інше: 93% теперішніх курців помічають медичні попередження на пачках сигарет, а 54% курців задумувались через них про припинення куріння.

Детальніше...

st baban 

Продовжує свою роботу вакцинальний автобус Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб. Цього разу фахівці Уманського відділу організували виїзну профілактично-щеплювальну акцію у Дмитрушківській територіальній громаді.

Захід провели в межах кампанії «Вакцинуй важливого себе» спільно з колегами Старобабанівської лікарської амбулаторії, щоб жителі сіл Старі Бабани, Пугачівка, Косенівка та Молодецьке могли пройти медичний огляд і щепитися від небезпечних хвороб.

Детальніше...

sil dosol  sait 

Науковці Університету Тулейн у США виявили зв'язок між частотою додавання солі в їжу й вищим ризиком хронічної хвороби нирок. Висновки відповідного дослідження опубліковано в журналі JAMA Network.

Детальніше...

181411 doctor freepik new 960x380 0  sait 

Запрошуються медичні працівники за спеціалізацією сімейний лікар, педіатр, терапевт, епідеміолог для участі у триденному тренінгу з оволодіння практичними навичками на тему «Імунізація на практиці» (25 балів БПР).

Детальніше...

 kovt

25 січня вакцинальний автобус Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб приїхав до села Ковтуни Золотоніського району. Фахівці Центру спільно з колегами Золотоніського районного відділу та працівниками Золотоніського міського ЦПМСД організували тут виїзну профілактично-вакцинальну сесію «Здоров’я понад усе».

На мобільну бригаду в медичному пункті тимчасового базування чекали жителі села Ковтуни Новодмитрівської територіальної громади.

Детальніше...

photo 2024-01-30 16-38-21

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я радон є другою за значущістю причиною розвитку раку легенів у багатьох країнах. Залежно від середнього рівня об'ємної активності радону у повітрі приміщень він викликає до 14% усіх випадків раку легень людини.

Об'єктом впливу радону є бронхо-легенева система, у тому числі клітини епітеліальної тканини стінок легень. При вдиханні радіоактивного аерозолю альфа-частинки осідають у дихальних шляхах та можуть спровокувати розвиток раку.

Детальніше...

20231109 122751 

Як раніше повідомляв головний державний санітарний лікар області Володимир Папач на Черкащині зареєстрували перший в епідсезоні 2024 року летальний випадок через ускладнення захворювання на грип – помер 19-річний юнак із Черкас.

Для програми «Тема дня» на Українському радіо Черкаси Ольга Мізінова, заступниця генерального директора з дослідження біологічних факторів Черкаського обласного ЦКПХ прокоментувала ситуацію щодо інфекцій в регіоні:

«В області триває епідсезон захворюваності на грип, ГРВІ включно з COVID-19. Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб з початку епідсезону (2 жовтня 2023 року) здійснює щотижневий моніторинг захворюваності на ці інфекції. Кількість захворілих на грип та ГРВІ цього року на 16% більша, ніж за аналогічний період минулого року», – розповіла фахівчиня Центру.

Детальніше...

 pixabaycom n1dbkz8

За інформацією ДП «Укрвакцина» у 2022 році медичні заклади Черкас отримали в якості гуманітарної допомоги 1 500 доз вакцини «ГАРДАСИЛ» проти вірусу папіломи людини для щеплення дитячого населення. У аптечній мережі області реалізувалася вакцина «ЦЕРВАРИКС» для проведення зазначених щеплень.

Впродовж 10 місяців 2022 року було зроблено 623 щеплення дівчатам-підліткам віком 9-14 років: 608 – медичними закладами міста Черкаси, 14 – медичними закладами міста Умані та Уманського району.

У 2023 році станом на 31 грудня 2023 року було зроблено 1 046 щеплень дівчатам вікової категорії 9-14 років: обласною лікарнею – 40, медичними закладами міста Черкаси та Черкаського району – 926, міста Умань та Уманського району – 75, Золотоніського району – 5.

Детальніше...

 rivnyanka-vid-hrizuniv-zarazilasya-nebezpechnoyu-i20191030 2661.w695

Від початку року на території області зареєстровано випадок захворювання на лептоспіроз із летальним наслідком.Захворів чоловік віком 59 років, житель Уманського району. Хворий був госпіталізований в інфекційне відділення КНП «Уманська центральна районна лікарня». Діагноз підтверджено лабораторно.

Фахівцями Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб проведено епідеміологічне розслідування із лабораторними методами досліджень з метою встановлення джерела інфекції та шляхів її передачі. За результатами епідрозслідування в осередку захворювання виявлено сліди життєдіяльності мишоподібних гризунів у підсобних приміщеннях, де було встановлено млин і хворий подрібнював зерно.

Детальніше...

  27.01 1

Тютюновий дим містить понад 7000 хімічних сполук, з яких щонайменше 250 є токсичними, а майже 70 викликають онкологічні захворювання  https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/tobacco

Ці шкідливі речовини сигаретного диму потрапляють у дихальні шляхи та викликають подразнення слизових оболонок, що надалі провокує задишку, утруднення дихання, розвиток запалення легень, бронхіальної астми, хронічного обструктивного захворювання легень і навіть туберкульозу легень.

Детальніше...

  934551 9

22-26 січня триває тиждень поінформованості про радон – невидимий радіоактивний газ. Центр громадського здоров’я розповідає, яку небезпеку він становить та як вберегтися від його негативного впливу.

У природі радон утворюється кількома шляхами, зокрема, під час розпаду урану, який використовують, наприклад, у будівельних матеріалах, а отже, в них також може бути присутній радон.

Радон не має ні кольору, ні запаху і належить до інертних газів, тобто таких, які не вступають у хімічні реакції. Водночас він розчиняється у воді, крові та тканинній рідині. Період його напіврозпаду короткий – лише 3,8 доби.

Детальніше...

  6 1

Вакцинація проти ВПЛ може запобігти понад 90% ракових захворювань, пов’язаних з вірусом.

* За даними CDC, з 2006 року, коли вакцина була вперше рекомендована, кількість інфікування типами ВПЛ, що спричиняють рак та генітальні бородавки, зменшилися на 88% серед дівчат-підлітків і на 81% серед молодих дорослих жінок.

* Вакцинація проти ВПЛ зменшила кількість передракових станів РШМ у молодих жінок.

* Захист, який забезпечує вакцина проти ВПЛ, триває довго. За спостереженнями, близько 12 років після вакцинації захист від ВПЛ залишався високим, без ознак зниження.

Детальніше...

  25.01

Серцево-судинні захворювання — причина 64% смертей в Україні. Кожен десятий українець, який помирає від серцево-судинних захворювань, є споживачем тютюнових і нікотинових виробів. Тому коли ви бачите на упаковці сигарет попередження «Куріння викликає серцево-судинні захворювання», знайте, що це не просто слова. Це реальність, яка чекає на тих, хто продовжує курити.

Саме через куріння серцево-судинна система перестає нормально функціонувати. Під впливом тютюнового диму клітини крові налипають на стінки судин та утворюють тромби — а це може призвести до стенокардії, інфаркту або інсульту. До того ж куріння підвищує артеріальний тиск і спричиняє артеріальну гіпертензію.

Детальніше...

 420154149 810189981135220 5526224808372682785 n

Кашлюк – це інфекційне захворювання дихальних шляхів, найпоширенішим симптомом якого є напади сухого кашлю.

На початку захворювання кашлюк часто плутають із звичайною застудою, адже йому притаманні: слабкий кашель, температура, нежить. Проте не слід його недооцінювати.

Детальніше...