Інформація для населення

Рекомендації щодо профілактики харчових отруєнь під час проведення випускних вечорів

Друк
PDF

-Випускний-11-3.jpg 

 

Рекомендації щодо профілактики харчових отруєнь під час проведення випускних вечорів

 

                Наближається пора випускних вечорів, під час святкування яких можуть виникнути спалахи кишкових інфекцій та харчових отруєнь, основними причинами яких є порушення санітарно-гігієнічних вимог, зокрема в частині дотримання технології приготування страв, зберігання швидкопсуючих харчових продуктів та готових страв, недотримання правил особистої гігієни тощо.

         З метою профілактики харчових отруєнь Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України» рекомендує:

-  дотримуватись санітарних норм і правил при проведенні свята, зокрема при організації   харчування учасників заходів;

- не використовувати виготовлених в домашніх умовах епідемічно-небезпечних продуктів (кондитерських виробів з кремом, морсів, заливних страв, напівфабрикатів, тощо);

- продукти, які швидко псуються, слід зберігати в холодильнику при температурі не вище + 40С, дотримуватись встановлених гарантованих термінів зберігання;

- овочі та фрукти при споживанні слід добре промивати питною водою;

- провести роз’яснювальну роботу серед вчителів, батьківських комітетів щодо недопущення вживання алкоголю учнями та дотримання правил особистої гігієни.

         У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи або викликати «швидку»допомогу. Не рекомендуємо займатись самолікуванням.

Використання цих порад допоможе вам провести ці свята, не зашкодивши своєму здоров’ю.

Хвороби, якими можливо заразитися на пляжі

Друк
PDF

 

 

_названия.jpg

Хвороби, якими можливо заразитися на пляжі

Зараження  гельмінтами – наслідок, що найчастіше трапляється після відвідування пляжу. Пляжний пісок – це, звичайно, не дворова пісочниця, але й не абсолютна стерильність. Багато власників собак вигулюють вранці тут своїх улюбленців, а тому в пляжному піску нерідко виявляються життєздатні яйця гельмінтів (аскарид, токсокар, волосоголовців, фасціол), цисти найпростіших, зокрема амеб тощо. Саме тому засмагати на пляжі найкраще лежачи на рушнику, простирадлі, тапчані чи шезлонгу. Всі ці предмети унеможливлять безпосередній контакт шкіри з піском. З тієї ж причини не варто купатися в тих водоймах, поруч з якими присутні таблички: «Купання і виловлювання риби суворо заборонені». Такі заборони не виникають нізвідки. Найчастіше їх встановлюють після дослідження води, які напередодні пляжного сезону проводять епідеміологи. Дослідивши пробу води з того чи іншого озера, річки чи ставка, фахівці центрів контролю та профілактики хвороб роблять відповідні висновки про присутність в ній яєць паразитів, або їх дорослих особин.

         Дуже обережно слід ставитися і до мокрого піску, оскільки тепле вологе середовище придатне для розмноження збудників мікозів (грибкових захворювань). Особливо легко спори грибів дістаються розмоклих після купання стоп. Тому підходити і виходити з води краще не босоніж, а в пляжному взутті.

         Розгулюючи в мокрому купальнику або сидячи на прибережному піску, можна захворіти циститом (запалення сечового міхура). Уникнути цієї неприємності можна двома способами: або купатися у воді тільки в спекотні дні, коли купальник встигає швидко висихати, або, вийшовши з води, одразу переодягатися в суху білизну.

Під час купання,   особливо це стосується дітей, нерідко трапляються випадки проковтування річкової води, де присутні  кишкові палички, ентеровіруси тощо. Уникнути зараження можна тільки в тому випадку, якщо ви відпочиваєте на спеціально обладнаних пляжах і купаєтеся у водоймах, вода яких регулярно досліджується.

Бажаємо всім приємного і безпечного відпочинку!

Моніторинг за захворюваністю на COVID-19

Друк
PDF

За результатами щоденного моніторингу за захворюваністю на COVID-19, який проводиться фахівцями ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» повідомляємо, що станом на 25.06.2021 в області зареєстровано 81672 випадки коронавірусної інфекції. Одужали 79596 хворих, за останню добу 112.

За добу лабораторно підтверджено 33 випадки COVID-19: (м. Черкаси-5, м. Сміла-1, м. Умань-1, Городищенський-1, Жашківський-1, Золотоніський-1, Кам’янський-1, Маньківський-1, Тальнівський-1, Черкаський-4, Чорнобаївський-11, Шполянський-4).

Найбільше підтверджених випадків COVID – 19 зареєстровано у віковій групі 40-59 років, смертей від цієї хвороби - 60-79 років. Найменша кількість захворювань серед дітей до 17 років.

Слід зазначити, що в області реєструються повторні інфікування вірусом SARS-CoV-2.

Досліджено вірусологічною лабораторією методом ПЛР 379 зразків біоматеріалу від хворих з підозрою на коронавірусну інфекцію, з діагнозом – пневмонія, контактних осіб з клінічними познаками. Всього проведено 310167 лабораторних досліджень.

Від ускладнень коронавірусної інфекції померло 1302 хворих, за останню добу 1.

Летальність від цієї хвороби становить - 1,59%, показник смертності – 109,7 на 100 тис. населення.

За даними Управління охорони здоровя обласної державної адміністрації в області вакциновано 79393 особи.

У зв’язку з ускладненням епідемічної ситуації щодо COVID-19 ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» рекомендує: уникати скупчення людей, дотримуватися соціальної дистанції та правил респіраторної гігієни, використовувати медичні маски та антисептики. У випадку появи симптомів гострої респіраторної вірусної інфекції звертатись до сімейного лікаря.

Нагадуємо, що одним із найефективніших заходів профілактики є вакцинація.

Рекомендації працюючим та населенню щодо профілактики перегрівання

Друк
PDF

Робота при температурі зовнішнього повітря більше 37°С за показниками мікроклімату відноситься до небезпечних (екстремальних). За цієї температури не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі. Слід змінити порядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечірній час.

 Для захисту від надмірного теплового випромінювання необхідно використовувати спеціальний одяг або одяг з натуральних тканин.

 В умовах підвищеної температури пропонується допускати до роботи осіб не молодше 25 і не старше 40 років.

 З метою профілактики зневоднення організму слід правильно дотримуватися питного режиму. Рекомендована температура питної води, напоїв, чаю + 10-15 °С. Для оптимального водозабезпечення пропонується відшкодовувати втрату солей і мікроелементів, що виділяються з організму з потом, за рахунок вживання підсоленої води, мінеральної лужної води, молочно-кислих напоїв (знежирене молоко, молочна сироватка), соків, вітамінізованих напоїв, киснево-білкових коктейлів.

 Пити воду слід часто і потроху, щоб підтримувати хорошу гідратацію організму (оптимальний вміст води в організмі, який забезпечує його нормальну життєдіяльність, обмін речовин). При температурі повітря більше 30°С і виконанні робіт середньої тяжкості, потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину — приблизно одна склянка кожних 20 хвилин.

 Крім того, для підтримки імунітету і зниження інтоксикації організму необхідно вживати фрукти і овочі.

 Згідно з п.2.9 Санітарних норм мікроклімату виробничих приміщень ДСН 3.3.6.042-99 (надалі- Санправила) для профілактики перегрівання працюючих в умовах нагріваючого мікроклімату організовують раціональний режим праці та відпочинку (стосується як офісів, виробничих приміщень, так і відкритих територій).

 При мікрокліматичних умовах, що перевищують допустимі параметри, внутрішньозмінний режим праці та відпочинку організовують за рахунок тривалості робочого часу:

-     при температурі повітря, що перевищує допустимий рівень, тривалість регламентованих перерв становить не менше 10 % робочого часу на кожні 2 град.С перевищення;

 

-     при поєднанні температури повітря, що перевищує допустимий рівень, з відносною вологістю, яка перевищує 75 %, тривалість регламентованих перерв рекомендується встановлювати не менше 20 % робочого часу.

 

 П.2.12. Санправил «Для профілактики порушень водно-сольового балансу тих, хто працює в умовах нагріваючого мікроклімату, забезпечують компенсацію рідини, солей (натрій, калій, кальцій та ін.), мікроелементів (магній, мідь, цинк, йод та ін.), розчинних в рідині вітамінів, які виділяються з організму потом».

У теплий період року при легкій роботі (офісна робота) максимально допустима температура повітря не повинна перевищувати 28°С, а вже при З ОС умови праці є шкідливими. При важкій роботі (виробничі цехи) максимально допустима температура повітря не повинна перевищувати 26С, а вже при 28С умови праці є шкідливими

Моніторинг за захворюваністю на COVID-19

Друк
PDF

За результатами щоденного моніторингу за захворюваністю на COVID-19, який проводиться фахівцями ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» повідомляємо, що станом на 24.06.2021 в області зареєстровано 81639 випадків коронавірусної інфекції. Одужали 79484 хворих, за останню добу 100.

 За добу лабораторно підтверджено 33 випадки COVID-19: (м. Черкаси-7, Городищенський-1, Канівський-1, Корсунь-Шевченківський-1, Монастирищенський-1, Тальнівський-1, Уманський-2, Черкаський-2, Чорнобаївський-13).

Найбільше підтверджених випадків COVID – 19 зареєстровано у віковій групі 40-59 років, смертей від цієї хвороби - 60-79 років. Найменша кількість захворювань серед дітей до 17 років.

Слід зазначити, що в області реєструються повторні інфікування вірусом SARS-CoV-2.

Досліджено вірусологічною лабораторією методом ПЛР 420 зразків біоматеріалу від хворих з підозрою на коронавірусну інфекцію, з діагнозом – пневмонія, контактних осіб з клінічними познаками. Всього проведено 309788 лабораторних досліджень.

Від ускладнень коронавірусної інфекції померло 1301 хворих, за останню добу 0.

 Летальність від цієї хвороби становить - 1,59%, показник смертності – 109,6 на 100 тис. населення.

За даними Управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації в області вакциновано 77640 осіб.

У зв’язку з ускладненням епідемічної ситуації щодо COVID-19 ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» рекомендує: уникати скупчення людей, дотримуватися соціальної дистанції та правил респіраторної гігієни, використовувати медичні маски та антисептики. У випадку появи симптомів гострої респіраторної вірусної інфекції звертатись до сімейного лікаря.

Нагадуємо, що одним із найефективніших заходів профілактики є вакцинація.

Вплив виробничого пилу на стан здоров’я працюючих

Друк
PDF

 

Виробничий пил – тонкодисперсні тверді частинки, що перебувають у повітрі у зваженому стані. Пил – розповсюджений небезпечний та шкідливий виробничий фактор. З пилом стикаються робітники гірничодобувної, текстильної та будівельної промисловості, машинобудування, металургії, сільського господарства та інше.

 За походженням пил поділяють на органічний (рослинний, тваринний), неорганічний (мінеральний, металевий) і змішаний.

 Важливе значення має класифікація пилу за її дисперсності і способом утворення. Розрізняють аерозолі дезінтеграції (утворюються при дробленні твердих речовин) і аерозолі конденсації (утворюються внаслідок згущення нагрітих парів при їх охолодженні).

 В залежності від дисперсності аерозолі поділяються на: пил — всі тверді частинки, які утворюються при дезінтеграції, незалежно від їх розміру та дими — конденсаційні аерозолі з твердою дисперсною фазою. Сюди відносяться також аерозолі, що утворюються при неповному згорянні палива, дим хлористого амонію та інше.

 За дисперсністю пил поділяють на видимий (частки більше 10 мкм), мікроскопічний (від 0,25 до 10 мкм) та ультрамікроскопічний (менше 0,25 мкм). Порошинки розміром менше 0,25 мкм практично не осідають і постійно знаходяться в повітрі в броунівському русі. Пил з частинками менше 5 мкм найбільш небезпечний, оскільки може проникати в глибокі відділи легенів аж до альвеол і затримуватися там (альвеол досягає близько 10% пилинок, які вдихаються).

 До числа важливих елементів гігієнічної характеристики виробничого пилу відносяться хімічний склад і кількість пилу в даних конкретних умовах. У пилу можуть містити отруйні домішки (миш'як, свинець, хром та інші), домішки, які володіють подразнювальними, канцерогенними та алергенними властивостями. Особливо важливе значення має вміст у пилу вільного двоокису кремнію, так як саме їй належить специфічна роль в патогенезі професійного захворювання — пневмоконіозу.

 За характером дії пилу на організм, виділяють токсичну (марганцева, свинцева, миш’якова та ін.), дратівливу (вапняна, лужна та ін.), інфекційну (мікроорганізми, спори тощо), алергічну (вовняна, синтетична та ін.), канцерогенну (сажа та ін.) і пневмоконіотичну, що викликає специфічний фіброз легеневої тканини.

 Основною проблемою в пилової патології є ураження легеневої тканини і загальна дія пилу на організм. При тривалому вдиханні виникає професійне захворювання пневмоконіоз, що характеризується розростанням сполучної тканини в легенях і зменшенням їх дихальної поверхні.

 Найбільш небезпечною формою пневмоконіозу, прогресуючої і після усунення контакту з пилом, є силікоз. Він найчастіше спостерігається у робітників гірничорудної, кам'яновугільної, машинобудівної, скляної, фарфоро-фаянсової промисловості та інше.

 Виробничий пил може призвести до розвитку професійних бронхітів, пневмоній, алергічних ринітів, бронхіальної астми, пилових захворювань очей та шкіри і т. ін.

 Пилові бронхіти виникають при вдиханні помірно агресивного змішаного пилу грубої дисперсності. Розповсюдження і строки захворювання залежать від концентрації і хімічного складу пилу (8-10 років).

 Пил може чинити вплив на органи зору, спричиняти запальні процеси (кон’юнктивіти), професійні катаракти, викликати сильну сенсибілізуючу дію на слизову оболонку і роговицю ока.

 Забруднюючи шкіряні покрови, пил різного складу чинить подразнюючу, сенсибілізуючу і фотодермічну дію (дерматити, алергічні дерматити і екземи, фотодерматити відкритих ділянок шкіри). Проникнення пилу в сальні потові залози викликає порушення потовиділенні функції шкіри. Пил може проявляти чисто механічну дію – гострими краями порушувати цілісність слизової оболонки верхніх дихальних шляхів, очей і т. ін.

 Основою виконання заходів по боротьбі з пилом є гігієнічне нормування, яке здійснюється відповідно «Гігієнічних регламентів хімічних речовин у повітрі робочої зони» затвердженого наказом МОЗ України від 14.07.2020 року № 1596 та ГОСТу 12.1.005-88.

 Боротьба за зниження рівня запиленості і профілактика захворювань має бути комплексною і включати заходи технологічного, санітарно-технічного та лікувально-профілактичного характеру

 –   Технологічні заходи спрямовані на попередження утворення пилу на робочих місцях, шляхом вдосконалення технологічних процесів. До них відносять: впровадження безвідходних технологій та технологій замкнутого циклу; механізацію та автоматизацію виробничих процесів; впровадження дистанційного управління трудовим процесом; заміна сухих процесів “мокрими”; заміна порошкових продуктів брикетами, гранулами або пастами.

 

 –    Санітарно-технічні заходи спрямовані на забезпечення герметизації пилонебезпечного обладнання, встановлення потужної вентиляційної системи, проведення пневматичного прибирання в приміщеннях.

 

 –    Індивідуальні засоби захисту – протипилові респіратори, захисні окуляри, протипилові костюми.

 

    Лікувально-профілактичні заходи –  працівники підлягають попередньому та періодичним медичним оглядам згідно наказу МОЗ України №246 від 21.05.2007 року «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій». Основне завдання медичних оглядів – своєчасне виявлення ранніх стадій захворювання та попередження розвитку пневмоконіозу, встановлення професійної придатності та проведення ефективних лікувально-профілактичних заходів.

 

 ДУ «"Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проводить лабораторно - інструментальні дослідження запиленості повітря робочої зони на платній основі, з розцінками можливо ознайомитися на нашому САЙТІ

 

 

Запрошуємо до співпраці всіх бажаючих!

 

 

 

 

Обережно, ботулізм!

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» інформує:

В області зареєстровано черговий випадок захворювання на ботулізм у 74-річного черкащанина після вживання в’яленої річкової риби домашнього приготування, якою його пригостив сусід. 

За кілька годин після вживання зараженого продукту у чоловіка з’явилися симптоми отруєння (біль у животі, загальна слабкість, блювота, сухість у роті, діарея).        

За медичною допомогою він звернувся до швидкої медичної допомоги.

Госпіталізований до комунального некомерційного підприємства «Черкаська міська інфекційна лікарня» Черкаської міської ради 22.06.2021 року у стані середньої важкості, де наразі перебуває на лікуванні.

При поступленні потерпілому введено протиботулінічний полівалентний антитоксин.

Кров на ботулотоксин направлено до мікробіологічної лабораторії ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ».

Звертаємо увагу на необхідність дотримання головних вимог технології при приготуванні консервованих харчових продуктів, зокрема м’ясних та рибних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою в разі появи перших симптомів захворювання.

Пам’ятайте, хворобу легше попередити, ніж лікувати!

Моніторинг за захворюваністю на COVID - 19

Друк
PDF

який проводиться фахівцями ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України» повідомляємо, що станом на  23.06.2021 в області зареєстровано 81606 випадків коронавірусної інфекції. Одужали 79384 хворих, за останню добу 140.

За добу лабораторно підтверджено 41 випадок COVID-19: (м. Черкаси-7, м. Умань-2, м. Ватутіне-1, Канівський-1, Тальнівський-1, Уманський-3, Христинівський-1, Черкаський-2, Чорнобаївський-19, Шполянський-4).

Найбільше підтверджених випадків COVID – 19  зареєстровано у віковій групі 40-59 років, смертей від цієї хвороби - 60-79 років. Найменша кількість захворювань серед дітей до 17 років.

Слід зазначити, що в області реєструються повторні інфікування  вірусом SARS-CoV-2.

Досліджено вірусологічною лабораторією методом ПЛР 310 зразків біоматеріалу від хворих з підозрою на коронавірусну інфекцію, з діагнозом – пневмонія, контактних осіб з клінічними познаками. Всього проведено 309368 лабораторних досліджень.

Від ускладнень коронавірусної інфекції померло 1301 хворих, за останню добу 2.

Летальність від цієї хвороби становить - 1,59%, показник смертності – 109,6 на 100 тис. населення.

За даними Управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації в області вакциновано 76058 осіб.

У зв’язку з ускладненням епідемічної ситуації щодо COVID-19 ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України»  рекомендує: уникати скупчення людей, дотримуватися соціальної дистанції та правил респіраторної гігієни, використовувати медичні маски та антисептики. У випадку появи симптомів гострої респіраторної вірусної інфекції звертатись до сімейного лікаря.

Нагадуємо, що одним із найефективніших заходів профілактики є вакцинація.

Моніторинг за захворюваністю на COVID - 19

Друк
PDF

За результатами щоденного моніторингу за захворюваністю на COVID-19, який проводиться фахівцями ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» повідомляємо, що станом на 22.06.2021 в області зареєстровано 81565 випадків коронавірусної інфекції. Одужали 79244 хворих, за останню добу 27.

За добу лабораторно підтверджено 3 випадки COVID-19: (м. Черкаси-1, Черкаський-2).

Найбільше підтверджених випадків COVID – 19 зареєстровано у віковій групі 40-59 років, смертей від цієї хвороби - 60-79 років. Найменша кількість захворювань серед дітей до 17 років.

Слід зазначити, що в області реєструються повторні інфікування вірусом SARS-CoV-2.

Досліджено вірусологічною лабораторією методом ПЛР 164 зразки біоматеріалу від хворих з підозрою на коронавірусну інфекцію, з діагнозом – пневмонія, контактних осіб з клінічними познаками. Всього проведено 309058 лабораторних досліджень.

Від ускладнень коронавірусної інфекції померло 1299 хворих, за останню добу 0.

Летальність від цієї хвороби становить - 1,59%, показник смертності – 109,4 на 100 тис. населення.

За даними Управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації в області вакциновано 74376 осіб.

У зв’язку з ускладненням епідемічної ситуації щодо COVID-19 ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» рекомендує: уникати скупчення людей, дотримуватися соціальної дистанції та правил респіраторної гігієни, використовувати медичні маски та антисептики. У випадку появи симптомів гострої респіраторної вірусної інфекції звертатись до сімейного лікаря.

Нагадуємо, що одним із найефективніших заходів профілактики є вакцинація.

Правила безпеки на водних об’єктах у купальний період

Друк
PDF

Літо — прекрасна пора, коли стовпчики термометрів показують понад 25 градусів. Вода в річках, озерах, водоймах і морі  поступово прогрівається і відкривається пляжний сезон. А це означає, що не буде зайвим ще раз нагадати про правила поведінки на водних об’єктах під час відпочинку: 

- купатися найкраще при температурі води не нижче +18 градусів і температурі повітря + 20-22 градуси, у воді слід перебувати 10-15 хвилин, перед запливом необхідно попередньо обтерти тіло водою;

- найбезпечнішими годинами для засмаги вважаються ранок – до 10 ранку, і вечір – після 16 годин. Крім того, краще всього обмежити час перебування на пляжі, під відкритими променями сонця, двома-трьома годинами на день. Під час перебування на пляжі використовуйте засоби для захисту шкіри від ультрафіолету: сонцезахисні креми і лосьйони, які не тільки знизять ризик виникнення сонячних опіків, але і захистять шкіру від передчасного старіння, викликаного ультрафіолетовими променями. Вибираючи сонцезахисні засоби, необхідно звертати увагу на показник SPF – рівень захисту від ультрафіолету. Якщо шкіра ніжна, світла і схильна до опіків, рівень SPF повинен бути максимальним, а от для смаглявої шкіри підійде сонцезахисний крем з мінімальним рівнем SPF.;

 -  однієї з головних причин загибелі на воді є судома. Цю реакцію організму викликає різкий перепад температур, тому особливо небезпечно купатися в спеку або після фізичних навантажень;

- не купатися  в необладнаних, незнайомих місцях (під час купання  чи пірнання в таких місцях існує небезпека травмування кінцівок, голови тощо) У походах місце для купання потрібно вибирати там, де чиста вода, рівне піщане або гравійне дно, невелика глибина (до 2м);

-  не  розпивати спиртні напої, купатися в стані алкогольного сп’яніння;

-  без потреби не підпливати до моторних, вітрильних суден, веслових човнів та інших плавзасобів, також не  стрибати у воду з катерів, човнів, а також споруд, не пристосованих для цих цілей та не плавати на засобах, не призначених для цього;

-  не грати з м’ячем і в спортивні ігри у невідведених для цього місцях, пірнати у воду із захопленням, де вже  купаються люди;

- не можна купатися поодинці, поруч з вами завжди повинен бути хтось, щоб у разі потреби надати допомогу;

- діти під час відпочинку на воді повинні перебувати під постійним наглядом дорослих;

- не забруднювати і засмічувати водні об’єкти чи залишати сміття на березі;

- у разі надзвичайної події негайно телефонуйте за номером виклику екстрених служб: 101  (по — мобільному, дзвінок безкоштовний

Про результати лабораторного моніторингу пляжів та місць рекреаційного водокористування населення

Друк
PDF

Державна установа "Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України" проводить моніторинг якості води водоймищ в межах місць масового відпочинку на водних об’єктах рекреаційного та оздоровчого використання, пляжів міських, громадських загального користування, закладів оздоровлення та відпочинку, що мають офіційний статус та використовуються для купання впродовж оздоровчого сезону.

За інформацією місцевих органів влади в області налічується 10 пляжів, що мають офіційний статус (у м. Черкаси пляжі - «Соснівський - 1», «Соснівський - 2» , «Казбетський», «Митницький», «Дахнівський», земельна ділянка 0,5 га по вул. Героїв Дніпра, біля перетину з вул. Сержанта Смірнова), міський пляж на ставі «Долінка» м. Христинівка та 15 місць масового відпочинку (далі - ММВ) на водних об’єктах рекреаційного та оздоровчого використання (у м. Черкаси - ММВ ТОВ «Берег-2007, ТОВ « ВАІС», Парк розваг «Рив’єра», ТОВ «Камбуз», ПП «Строй –Центр-2000», м. Канів - рекреаційна зона на набережній (вул. Героїв Дніпра), зона відпочинку «Парк «Міст - побратимів», с. Прохорівка, Канівського району - пляжі бази відпочинку «Комсомольська» та «Сонячна», місця масового відпочинку у містах Звенигородка, Кам’янка, Сміла, Ватутіне та у селах Червона Слобода і Чорна Кам’янка.

До початку та в період літнього оздоровчого сезону 2021 року ДУ "Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України" досліджено 152 проби води акваторії пляжів та ММВ, з них 68 проб за санітарно-хімічними та 84 проби за мікробіологічними показниками. Відхилення від встановлених нормативів виявлені у ММВ м. Звенигородка (індекс лактозопозитивної кишкової палички становив 6200-9500, при нормативному показнику – 5000) .

ДУ"Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України" відповідно до Плану моніторингових досліджень на 2021рік продовжуватиме лабораторні дослідження води водойм у місцях відведених для рекреаційного використання та купання.

Моніторинг за захворюваністю на COVID-19

Друк
PDF

За результатами щоденного моніторингу за захворюваністю на COVID-19, який проводиться фахівцями ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України» повідомляємо, що станом на  18.06.2021 в області зареєстровано 81516 випадків коронавірусної інфекції. Одужали 79044 хворих, за останню добу 214.

За добу лабораторно підтверджено 46 випадків COVID-19: (м. Черкаси-8, м. Умань-1, Городищенський-2, Жашківський-4, Золотоніський-1, Канівський-1, Корсунь-Шевченківський-7, Лисянський-1, Монастирищенський-1, Смілянський-1, Черкаський-2, Чорнобаївський-15, Шполянський-2).

Найбільше підтверджених випадків COVID – 19  зареєстровано у віковій групі 40-59 років, смертей від цієї хвороби - 60-79 років. Найменша кількість захворювань серед дітей до 17 років.

Слід зазначити, що в області реєструються повторні інфікування  вірусом SARS-CoV-2.

Досліджено вірусологічною лабораторією методом ПЛР 355 зразків біоматеріалу від хворих з підозрою на коронавірусну інфекцію, з діагнозом – пневмонія, контактних осіб з клінічними познаками. Всього проведено 308426 лабораторних досліджень.

Від ускладнень коронавірусної інфекції померло 1299 хворих, за останню добу 3.

Летальність від цієї хвороби становить - 1,59%, показник смертності – 109,4 на 100 тис. населення.

За даними Управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації в області вакциновано 70731 особа.

У зв’язку з ускладненням епідемічної ситуації щодо COVID-19 ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України»  рекомендує: уникати скупчення людей, дотримуватися соціальної дистанції та правил респіраторної гігієни, використовувати медичні маски та антисептики. У випадку появи симптомів гострої респіраторної вірусної інфекції звертатись до сімейного лікаря.

Нагадуємо, що одним із найефективніших заходів профілактики є вакцинація

Моніторинг за захворюваністю на COVID-19

Друк
PDF

За результатами щоденного моніторингу за захворюваністю на COVID-19, який проводиться фахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляємо, що станом на 17.06.2021 в області зареєстровано 81470 випадків коронавірусної інфекції. Одужали 78830 хворих, за останню добу 297.

За добу лабораторно підтверджено 41 випадок COVID-19: (м. Черкаси-8, м. Умань-3, м. Ватутіне-4, Городищенський-1, Звенигородський-1, Кам’янський-1, Канівський-1, Корсунь-Шевченківський-3, Лисянський-2, Монастирищенський-3, Тальнівський-1, Черкаський-2, Чорнобаївський-6, Шполянський-5) .

Найбільше підтверджених випадків COVID – 19 зареєстровано у віковій групі 40-59 років, смертей від цієї хвороби - 60-79 років. Найменша кількість захворювань серед дітей до 17 років.

Слід зазначити, що в області реєструються повторні інфікування вірусом SARS-CoV-2.

Досліджено вірусологічною лабораторією методом ПЛР 424 зразки біоматеріалу від хворих з підозрою на коронавірусну інфекцію, з діагнозом – пневмонія, контактних осіб з клінічними познаками. Всього проведено 308071 лабораторних досліджень.

Від ускладнень коронавірусної інфекції померло 1296 хворих, за останню добу 6.

Летальність від цієї хвороби становить - 1,59%, показник смертності – 109,2 на 100 тис. населення.

За даними Управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації в області вакциновано 67393 особи.

У зв’язку з ускладненням епідемічної ситуації щодо COVID-19 ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» рекомендує: уникати скупчення людей, дотримуватися соціальної дистанції та правил респіраторної гігієни, використовувати медичні маски та антисептики. У випадку появи симптомів гострої респіраторної вірусної інфекції звертатись до сімейного лікаря.

Нагадуємо, що одним із найефективніших заходів профілактики є вакцинація.

З Днем медичного працівника

Друк
PDF

3f5174f67374d79bf41dafb67fab3b45.jpg

Шановні колеги!!! 

Прийміть найщиріші вітання з професійним святом – 

 Днем медичного працівника!!!
Бажаю міцного здоров'я, натхнення та вагомих здобутків  у Вашій праці!

Хай Ваш високий професіоналізм, доброта, чуйність та відданість найгуманнішій в світі професії вселяє надію та впевненність у завтрашній день, дарує заслужену шану й авторитет! Глибоко вдячна Вам за сумлінну працю, витримку і вміння дарувати радість життя. Родинного Вам тепла, удачі у всіх починаннях, здоров'я, достатку, любові та сімейного благополуччя!