Інформація для населення

Тиждень профілактики отруєння свинцем

Друк
PDF

svinec

Актуальні питання профілактики отруєння свинцем

За даними експертів ВООЗ та інших міжнародних організацій, одним з глобальних і небезпечних забруднювачів довкілля є свинець. Цей метал має достатньо великі обсяги виробництва та широку сферу застосування, що зумовлює його надходження і поширення в різні об’єкти навколишнього природного середовища. Здатність до кумуляції в органах і тканинах, висока біологічна активність свинцю створюють реальну загрозу для здоров’я людини.

Детальніше...

Молодь недооцінює справжню небезпеку електронних простроїв для куріння

Друк
PDF

 2110

Тютюнові компанії рекламують електронні пристрої для куріння за допомогою нав'язливої маніпулятивної реклами як нібито менш шкідливі продукти та альтернативу сигаретам. Інформація про них буквально ""навалюється"" на підлітків з усіх боків – зовнішньої реклами, точок продажу виробів, брендованої реклами в соцмережах та навіть на вивісках деяких ресторанів і кафе, які дозволяють куріння таких пристроїв у своїх приміщеннях. Самі тютюнові корпорації відкрито повідомляють, що упродовж останніх років витратили близько 200 мільйонів доларів на те, щоб залучити людей до використання електронних пристроїв для куріння (детальніше https://cutt.ly/lEOSzG4 )
Українці вкрай мало знають про ризики для здоров’я від куріння електронних пристроїв. Як свідчать результати опитування, проведеного Київським інститутом соціології (КМІС), щодо обізнаності молоді про ризики вживання електронних пристроїв для куріння, майже половина опитаних респондентів вважають, що електронні пристрої для куріння є менш шкідливими, ніж сигарети (https://cutt.ly/EEOSO3k ). А 37% опитаних — що ці пристрої допомагають людям кинути курити звичайні сигарети. Хоча у ВООЗ неодноразово наголошували на тому, що безпечного куріння не існує, і що такі пристрої – аж ніяк не є методом кинути курити. Навпаки – вони тільки сприяють стійкості цієї залежності.
Щоб захистити дітей і молодь від залучення до початку куріння, необхідно запровадити ефективні нецінові заходи контролю над тютюном. Саме такі зміни запропонували депутати Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування у доопрацьованому проєкті закону № 4358, який вже пройшов перше читання у Парламенті.
#БезпечногоКурінняНеІснує
#Голосуй4358
#Підтримую4358

Отруєння опеньками в Черкаському районі

Друк
PDF

grib 1 2021

Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» продовжується моніторинг отруєнь дикорослими грибами у Черкаській області.

Так, 19.10.2021 р. зареєстровано четвертий з початку року випадок отруєння дикорослими грибами 73-річного мешканця с. Будище Черкаського району Черкаської області внаслідок вживання відварених і смажених грибів опеньок, зібраних у лісі с. Будище.

Детальніше...

16 жовтня відмічається Всесвітній день здорового харчування

Друк
PDF

Мета Дня– залучення уваги громадськості до проблем харчування в сучасному суспільстві.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 80 % захворювань пов’язані тією чи іншою мірою з харчуванням, а 40% з них пов’язані безпосередньо з фактором харчування людини.

Здорове харчування — це не тільки добре самопочуття і позбавлення від багатьох недуг, міцна нервова система і нормалізація ваги, але й любов та повага до себе, це прагнення до здорового і тривалого життя.

Здорове, правильне харчування є одним із найбільш значущих аспектів способу життя людини та факторів її здоров’я.

Серед населення досить поширена думка, що здорове харчування – це ряд заборон і правил, які допомагають нам бути здоровими та стрункими, однак для виконання цих правил нам потрібно відмовитись від звичайного способу життя, улюблених страв та продуктів. Хтось під здоровим харчуванням розуміє також постійне виснаження себе дієтами.

Але насправді здорове харчування – це, насамперед, один з ключових факторів запобігання низці хронічних захворювань, це хороше самопочуття, відновлення організму, енергійність і продуктивність, це зміцнення здоров’я людини.

Дедалі більше українців прагне споживати здорову їжу: ретельно вивчає інформацію про склад продуктів і готує вдома смачні страви з натуральних продуктів, обмеживши додавання некорисних інгредієнтів, таких як сіль, цукор та надмірна кількість жиру.

Щоденний вибір корисних продуктів харчування, бережливе ставлення до резервів власного організму, активний спосіб життя, допоможе нам покращити власне здоров’я та присвятити життя улюбленій справі.

Неповноцінне харчування спричиняє найбільшу кількість смертей у світі – більше ніж куріння, високий артеріальний тиск та інші фактори ризику.

Кожна п’ята смерть трапляється саме через те, що люди не їдять здорову їжу. Причина – надмірне споживання солі, червоного м’яса та процесованих (перероблених) м’ясних продуктів, підсолоджених напоїв і трансжирів. Водночас у раціонах недостатньо цільнозернових продуктів та свіжих овочів. Люди споживають дуже мало горіхів, насіння, омега-3 жирних кислот та клітковини.

Що таке здорове харчування?

Це збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини у харчових і біоактивних речовинах.

Змінити раціон за один день неможливо: головне послідовно йти до мети – тоді здорове харчування стане для вас природним.

Виконання  «Простих кроків до здорового раціону» та дотримання «Тарілки здорового харчування», розроблених експертами Центру громадського здоров’я МОЗ України та провідними дієтологами – це запорука доброго самопочуття, енергійності та молодості організму.

 До складу рекомендованих продуктів Тарілки здорового харчування увійшли сезонні овочі та фрукти, звичні та доступні молочні та кисломолочні продукти, різні види риби та м’яса.

За структурою – це сім рекомендацій щодо здорового харчування дорослих і дітей, які допоможуть скласти власний збалансований раціон із корисних харчових продуктів і напоїв.

Не будьте байдужими до свого здоров’я! Робіть прості кроки до здорового раціону, які допоможуть сформувати здорові звички.

Графік харчуванняу кожного свій, але ніколи не пропускайте сніданок, намагайтесь снідати протягом першої години після підйому та вечеряйте не менше, ніж за 3 години до сну. Робіть 1-2 корисні перекуси до та після обіду.

Не поспішайте, витрачайте на трапезу 20-30 хв., на перекус – не менше 10 хв.

Не відволікайтесь під час їжі на телевізор, комп’ютер чи книгу, інакше можете не помітити, як з’їсте забагато некорисної їжі.

Не плутайте емоції з голодом.  Якщо дуже хочеться солодощів, дозвольте собі маленьку порцію. А краще з’їжте фруктів або випийте води.

Пийте звичайну воду без смаку та домішок, орієнтуючись на відчуття спраги. Каву та чай краще вживати не під час їжі.

Пийте не більше 200 мл( 1 склянки)фруктового соку на день,адже він містить велику кількість простих вуглеводів. Свіжі овочі та фрукти корисніші, ніж сік, який містить набагато менше харчових волокон. Якщо немає можливості їсти багато свіжих овочів та фруктів, замініть їх мороженими, сушеними або консервованими. Лише стежте, щоб в останніх не було забагато цукру або солі.

Їжте не більше 50 г цукру (10 чайних ложок) на день. Але прагніть до зменшення цієї порції ще вдвічі – до 25 г. Пам’ятайте, що цукор є не лише в солодощах, а й у напоях, продуктах харчування.

Споживайте менше оброблених продуктів, в яких забагато солі та жиру: готових соусів, консервів, копченого, ковбас, паштетів, їжі швидкого приготування. Коли готуєте вдома, кладіть у страви  менше солі, цукру та  жирних продуктів. Адже навіть соус можна зробити здоровішим, замінивши у ньому сіль на спеції.

Переходьте на йодовану сіль. Споживання солі за добу не має перевищувати 5 г (1 чайна ложка). Якщо на етикетці сіль на початку списку — її в продукті забагато.

Відмовтесь від шкідливих трансжирів, які на етикетці позначають як «частково гідрогенізовані жири» (кулінарний, кондитерський жир). Вони є у цукерках, тістечках, печиві та тортах.

Замість сала та вершкового масла використовуйте корисні рослинні олії: соняшникову, кукурудзяну, лляну, оливкову.

Не розморожуйте продукти при кімнатній температурі, краще перекласти їх на полицю холодильника (4°С). Приготовані страви не тримайте без холодильника більше 2-х годин.

Доводьте супи до кипіння, добре підігрівайте раніше приготовану їжу.

Ведіть активний спосіб життя, приділяйте спорту не менше 30 хвилин на день. Це може бути як тренування в залі, так і спортивна гра, велосипед чи прогулянка – те, що вам подобається та до снаги. Намагайтеся жити без стресів, в гармонії з самим собою – це ще одне важливе правило, що формує наш здоровий спосіб життя.

Правил здорового харчування дотримуватись не настільки складно, як видається спочатку. Просто усвідомте, що правильне харчування повинне стати частиною здорового способу життя, вашою позитивною звичкою, а не тимчасовою дієтою. Яке б меню ви не обрали, старайтесь харчуватись здорово, різноманітно та збалансовано!

Слідкуйте за здоров’ям кожен день та будьте здорові!

Отруєння опеньками в Чорнобаї

Друк
PDF

openki

Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» здійснюється моніторинг отруєнь дикорослими грибами у Черкаській області.

Так, 13.10.2021 р. зареєстровано третій з початку року випадок отруєння дикорослими грибами 31-річного мешканця смт. Чорнобай Черкаської області внаслідок вживання відварених і смажених грибів опеньок, зібраних потерпілим у лісі Гадяцького району Полтавської області.

Детальніше...

Всесвітній день психічного здоров’я і куріння

Друк
PDF

 post1210

10 жовтня відзначається Всесвітній день психічного здоров’я. В цьому контексті важливо поговорити і про куріння.
Часто вживання тютюну помилково називають шкідливою звичкою. Насправді ж це не звичка, а залежність, тобто хвороба, яка потребує лікування. Захворювання, викликані вживанням тютюну, навіть включено в міжнародний класифікатор хвороб (МКХ-11) під кодом 6С4А «Розлади, викликані вживанням нікотину».

Детальніше...

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ МИТТЯ РУК

Друк
PDF

Організація Об’єднаних Націй і, зокрема, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) оголосили 15 жовтня «Всесвітнім днем миття рук».

Як відзначають експерти ООН та ВООЗ, миття рук рятує тисячі дитячих життів щодня. «Брудні руки» є однією з головних причин високої дитячої смертності в Азії та Африці.

Через немиті руки хвороботворні мікроорганізми (збудники холери, вірусної пневмонії, гепатиту, грипу та гострих респіраторних захворювань) потрапляють на продукти харчування, в воду, на предмети побуту і надалі можуть стати причиною хвороби.

Найбруднішими предметами, з якими щодня стикається майже кожна людина, є мобільні та стаціонарні телефони, письмові столи, клавіатура та мишка комп’ютера, кнопки ліфта, вимикачі світла, дверні ручки та усі поруччя.

Варто зазначити, що така проста гігієнічна процедура, як миття рук, здатна попередити не тільки зараження організму шкідливими вірусами та інфекціями, але і зробити життя людини більш комфортним, приємним і безпечним.

Детальніше...

Директива № 2014/40/ЄС як потужний інструмент для захисту населення від шкоди тютюну та електронних пристроїв для куріння

Друк
PDF

tutuns0710

На озброєнні у контролі над тютюном є досить потужний інструмент – Директива № 2014/40/ЄС, яка прийнята у 2014 році в усіх державах ЄС (https://cutt.ly/xEt9Koy ). Норми європейської Директиви передбачають комплекс обов’язкових заходів для захисту населення від шкоди тютюну та електронних пристроїв для куріння.

Детальніше...

Шановні колеги!

Друк
PDF

 privsesden

Від щирого серця вітаю Вас з нагоди Дня працівників Державної санітарно-епідеміологічної служби України.

На жаль, Держсанепідслужба на сьогодні ліквідована, але в душі кожен з нас залишається працівником санітарно-епідеміологічної служби, і продовжує вирішувати надзвичайно важливі соціально-значимі питання санітарного та епідеміологічного благополуччя населення України.

Бажаю всім мужності та витримки, мудрості та оптимізму, віри, надії та сподівання, що наші професійні навички та самовідданість будуть і надалі приносити користь народу України.

Здоров’я Вам і вашим рідним, сімейного благополуччя та миру.

 

В. о. генерального директора

ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ»                                Людмила КРАВЧЕНКО

Отруєння блідою поганкою в Катеринополі

Друк
PDF

grib2021

Державною установою «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» здійснюється моніторинг отруєнь дикорослими грибами у Черкаській області.

Детальніше...

Нарада щодо планування заходів на поширення COVID-19

Друк
PDF

Фахівці Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» 1 жовтня 2021 року взяли участь у онлайн-зустрічі за участі представників проекту РАТН (Програма оптимальних технологій в охороні здоров’я) в рамках впровадження проекту «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні» (SupportTBControlEffortsinUkraine), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та керівників, фахівців структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних державних адміністрацій, що опікуються питаннями реагування на поширення COVID-19, регіональних координаторів з питань вакцинації проти COVID-19.

На зустрічі розглядалося питання планування надання підтримки регіонам в організації та проведенні заходів з реагування на поширення коронавірусної хвороби COVID-19.

Микола Тищук про поширення штаму «Дельта» в області

Друк
PDF

У Черкаській області щодня збільшується кількість хворих на коронавірус. Зокрема, серед черкащан поширюється штам «Дельта». Про це розповів заступник в. о. генерального директора ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Микола Тищук.

Фахівці вірусологічної лабораторії ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» визначили наявність мутації вірусу SARS-CoV-2 у зразках тестів жителів області. Вони направили на перевірку 52 зразки носоглоткових змивів до референт-лабораторії ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України». З них у 51-му підтвердженому випадку виявили тип мутації коронавірусу «Дельта».

Детальніше...

Нові підходи у виявленні, обстеженні та спостереженні за особами, які мали контакт з хворим на туберкульоз. Національні та міжнародні рекомендації.

Друк
PDF

Черкаська область є учасником проекту «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні» в рамках якого передбачається соціальний супровід хворих на хіміорезистентний туберкульоз на амбулаторному етапі лікування.

Впровадження проекту відбулося 27 вересня, проведена робоча нарада на тему: «Порядок виявлення, обстеження та спостереження за особами, які мали контакт з хворими на туберкульоз» із залученням фахівців ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України”, центрів первинної медико-санітарної допомоги м. Черкаси та неурядових організацій.

За інформацією фахівців КНП «Черкаський обласний протитуберкульозний диспансер Черкаської обласної ради» через введення карантинних заходів у 2020 році з приводу COVID-19 на території України, в тому числі і в Черкаській області, відмічається зниження захворюваності на туберкульоз внаслідок недовиявлення хворих. Разом з тим, відмічається зростання показника смертності від туберкульозу до 1 року спостереження, який в першому півріччі 2021 року зріс в 1,7 рази порівняно з першим півріччям 2020 року. Таким чином, абсолютна кількість пацієнтів зменшується, але в структурі захворілих збільшується кількість пацієнтів із занедбаними, розповсюдженими формами туберкульозу. В ситуації, що склалася вкрай важливо проведення заходів щодо пошуку та обстеженню контактних осіб, які мають підвищений ризик захворювання на туберкульоз.

В.о. генерального директора ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України” Людмила Кравченко взяла участь у робочій нараді, і у своїй промові довела до присутніх порядок організації та проведення епіднагляду за туберкульозом в області, що є одним із завдань покладених на центр контролю та профілактики хвороб.

До Всесвітнього дня боротьби зі сказом!

Друк
PDF

denborbskaz

Починаючи з 2007 року, 28 вересня у світі відзначається День боротьби зі сказом. Саме  у цей день у 1895 році помер Луї Пастер, який винайшов для людства вакцину проти сказу, тим самим врятувавши від неминучої смерті мільйони покусаних скаженими тваринами.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, сказ входить у першу п’ятірку хвороб, спільних для людини і тварин, що наносять найбільший соціально-економічний збиток. На сьогоднішній день сказ реєструється у майже 115 країнах світу.

За даними Міністерства охорони здоров`я щорічно в Україні реєструється близько 100-120 тис. осіб, які звертаються до медичних установ з приводу укусів тваринами, з них 60 % одержують лікування.

Детальніше...