Інформація для населення

82% населення підтримують законодавче обмеження трансжирів в Україні

Друк
PDF

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку півмільйона людей у світі помирають внаслідок серцево-судинних хвороб, що розвинулися через надмірне споживання трансжирів.

Згідно прогнозів ВООЗ, протягом наступних 25 років можна врятувати понад 17 млн життів і запобігти збільшенню кількості серцевих нападів удвічі, якщо вилучити штучно вироблені трансжири з продуктів харчування.

Детальніше...

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Друк
PDF

Понад 257 000 людей з ВІЛ проживає в Україні: кожен третій ВІЛ-позитивний українець не знає про свій статус. На Черкащині, зокрема, за результатами національної оцінки ситуації з ВІЛ/СНІДу на кінець 2020 року оціночна чисельність людей, які живуть з ВІЛ складає 5487 осіб.

Щороку 1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом, який вперше був проголошений Всесвітньою організацією охорони здоров’я у 1988 році, а з 1996 року проводиться ЮНЕЙДС. Цей День встановлений з метою привернути увагу до проблем суспільства, пов’язаних з ВІЛ-інфекцією, а також як день пам’яті жертв цього захворювання.

Україна посідає друге місце в Європейському регіоні ВООЗ (53 країни) за оціночною кількістю випадків ВІЛ-інфекції. За оновленими оцінками національних і міжнародних експертів, наразі в Україні до 257 тисяч людей живуть з ВІЛ, і тільки 70% із них знають про свій статус. Щонайменше третина людей, які живуть з ВІЛ (ЛЖВ), не перебуває під медичним наглядом у закладах охорони здоров’я. Схожа картина спостерігається і на території Черкащини. Лише 3823 ВІЛ-позитивних людей перебувають під медичним спостереженням у закладах охорони здоров'я області, що складає 70% від оціночної чисельності людей, які живуть з ВІЛ.

Детальніше...

День відмови від куріння

Друк
PDF

 post18.11.jpg

❗️18 листопада 2021 року світова спільнота відзначає Міжнародний день відмови від куріння.
Вживання тютюну — це хвороба, яка потребує лікування. Проте відмовитися від куріння цілком реально!

Детальніше...

Міжнародний день відмови від куріння – у курців на 50% вищий ризик померти від COVID-19

Друк
PDF

18 листопада 2021 року світова спільнота відзначає Міжнародний день відмови від куріння.

За даними Державної служби статистики України у Черкаській області 164 тисячі осіб у віці 12 років і старшому  повідомили, що курять.

В Україні щоденно курять 8,2 млн дорослих, але 63% із них хочуть позбутися тютюнової залежності. Водночас, частка тих, хто справді припиняє курити назавжди, на жаль, незначна.

За даними Глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну (GATS) 2017 р.), майже 40% курців пробували кинути курити, однак лише 1,2% змогли утриматися від куріння впродовж більше ніж 6 місяців.

Однак, в період пандемії COVID-19 мільйони курців по всьому світу виявили бажання побороти тютюнову залежність.

Як відомо, COVID-19 насамперед вражає саме дихальну систему — погана новина для курців, чиї легені й так постійно зазнають небезпечного впливу тютюнового диму. За даними ВООЗ у курців (в т.ч. і електронних пристроїв для куріння) на 40 - 50% вищий ризик  важкого перебігу та смерті від COVID-19.

Чому це так:

·  Куріння ослаблює легені та зменшує здатність організму протистояти вірусу.

· Куріння, у тому числі і пасивне, — один з основних факторів ризику хвороб серцево-судинної системи, органів дихання, онкологічних захворювань та діабету. Смертність від COVID-19 серед людей, які мають одне або декілька із цих захворювань, суттєво вища, у порівнянні з людьми без цих хвороб.

ВООЗ стверджує, що ті, хто кидають, ті виграють. Які ж переваги від припинення куріння?

Найголовніше — це переваги для здоров’я: протягом 2-12 тижнів поліпшується кровообіг та збільшується на 30% об’єм роботи легень; протягом 1 року ризик розвитку ішемічної хвороби серця знижується вдвічі, у порівнянні з курцями; через 5-15 років ризик інсульту скорочується до рівня тих, хто ніколи не курив; через 10 років наполовину зменшується ризик розвитку раку легень, у порівнянні з курцями. Детальніше на сайті ВООЗ  https://cutt.ly/Qnu0aGc

Переваги для родини

Коли ви кинете курити, ви зробите величезну послугу вашій родині та друзям. Адже від тютюнового диму страждаєте не лише ви, як курець, але й усі, хто вас оточують, як пасивні курці. Окрім того, ви матимете усі шанси прожити довше, тож зможете більше часу провести зі своєю родиною.

Фінансові переваги

Скільки куріння коштує для вас? Скористайтеся калькулятором, щоб це з’ясувати  https://cutt.ly/gnu2Pgd. Просто введіть кількість сигарет, яку ви викурюєте на день, кількість сигарет у пачці та її вартість, а також зазначте стаж куріння.

Вживання тютюну — це хвороба, яка потребує лікування. Відмовитися від куріння цілком реально, хоча курити самотужки може бути досить складною. А от професійна допомога суттєво підвищує шанси на успіх.Наприклад, в Україні є сервіс допомоги «Я кидаю курити». За потреби важливо також звернутися по професійну допомогу до сімейного лікаря, нарколога чи психотерапевта — це суттєво підвищить шанси на успіх.

У період панування коронавірусу саме час подбати про своє здоров’я та позбутися зайвих ризиків. А також потурбуватися про майбутнє рідних і порадити їм відмовитися від вживання сигарет та електронних пристроїв для куріння вже сьогодні.

А також, народним депутатам варто подбати про здоров’я українців та  нарешті прийняти комплексний антитютюновий законопроєкт 4358. 

Довідково:

Заданими Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку понад 8 млн людей в усьому світі помирають через хвороби, спричинені вживанням тютюну, а в Україні куріння забирає в середньому85 000 життів. Не меншої шкоди куріння завдає і економіці: за розрахунками експертів, щорічні економічні втрати складають 3,2% ВВП України або близько 90 млрд грн внаслідок ранньої втрати працездатності курцями, соціальними виплатами та лікуванням хвороб, викликаних курінням.

 

На Черкащині за одну добу захворіли на коронавірус 60 дітей

Друк
PDF

 br16.11.2021.jpg

60 дітей на Черкащині захворіли на COVID-19 за минулу добу. Усього за 15 листопада захворіло 762 жителі області. Про це повідомила головна санітарна лікарка Черкаської області Людмила Кравченко.

Упродовж останніх семи днів найбільше хворіли на COVID-19 в Черкаському районі – 2,5 тисячі жителів.

Найбільше хворіють від цієї недуги люди у віці 40-59 років. Загалом серед підтверджених випадків захворювання – найбільше жінок –  понад 67 тисяч, чоловіків – 44 тисячі, дітей до 17 років – 5,5 тисяч.

Детальніше...

Всесвітній День боротьби з діабетом

Друк
PDF

 diabet

 

Щороку 14 листопада у світі відзначається Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом.

Цей день є нагадуванням всьому прогресивному людству про те, що поширеність захворювання невпинно зростає.

На сьогодні в Україні зареєстровано 1 млн. 134 тис. людей, хворих на діабет, з них 181 тис. пацієнтів змушені постійно приймати інсулін.

Детальніше...

12 листопада – Всесвітній день боротьби з пневмонією

Друк
PDF

pnev.jpg

12 листопада щорічно відзначається Всесвітній день боротьби з пневмонією. Ініціатором його запровадження виступила Глобальна коаліція проти дитячої пневмонії. Мета цього дня – активізація боротьби з пневмонією за допомогою комплексу заходів щодо профілактики та лікування цього захворювання.

Пневмонія є однією з найбільш ключових проблем у світовому здоров’ї, від якої у світі помирає одна дитина кожні 20 секунд. За даними ВООЗ, пневмонія є причиною смертей близько 16% дітей віком до 5 років у всьому світі.

Пневмонія – це гостре інфекційне запалення легень, яке локалізується перш за все у повітряних міхурцях, що мають назву альвеоли. У здорової людини альвеоли наповнені повітрям і нормально функціонують під час дихання. А у хворого на пневмонію у альвеолах накопичується слиз та рідина, які викликають біль при диханні та обмежують надходження кисню. Збудниками пневмонії найчастіше бувають бактерії або віруси, що як правило, передаються при безпосередньому контакті з інфікованими людьми.

Детальніше...

Найбільше – жінок: головна санітарна лікарка області – про захворювання на коронавірус

Друк
PDF

 dsc 0524

Найбільше випадків захворювання на COVID-19 – поміж людей віком 40-59 років. Про це зазначає головна санітарна лікарка Черкаської області Людмила Кравченко. Вона також додає, що більше помирають від цієї недуги люди у віці 60-79 років. Загалом серед підтверджених випадків захворювання – найбільше жінок –  понад 63 тисячі, чоловіків – близько 42 тисяч, дітей до 17 років – 5,2 тисячі.

Детальніше...

Юридичне обгрунтування використання вакцин від COVID-19 в Україні

Друк
PDF

Розміщуємо для ознайомлення тези щодо юридичного обґрунтування використання вакцин від COVID-19 в Україні, підготовлений комунікаційним центром вакцинації від COVID-19 ДУ «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України», в якому ви можете отримати інформацію про:

– Використання вакцин в Україні регулюється такими документами;

– Як перевіряється безпечність вакцини в Україні;

– Законність обов’язкової вакцинації працівників окремих професій, виробництв та організацій;

– Механізм реагування на несприятливі події після імунізації (НППІ);

– Компенсація шкоди, яка може бути завдана після вакцинації від СOVID-19.

Детальніше...

Дайджест медичних новин Promed МОЗ України

Друк
PDF

Розміщуємо для ознайомлення щотижневий дайджест медичних новин Promed, підготовлений Міністерством охорони здоров’я України, в якому ви можете отримати інформацію про:

·         Черговість дій для госпіталізації пацієнтів із COVID-19;

·         Протипоказання до вакцинації від COVID-19;

·         Алгоритм дій у разі підозри на поліомієліт;

·         Інформація про роботу центральної закупівельної організації

Детальніше...

Нарада МОЗ України щодо роз’яснень ведення обмежень від COVID-19

Друк
PDF

Фахівці Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» 4 листопада 2021 року взяли участь в онлайн нараді з Міністерством охорони здоров’я України.

На зустрічі розглядалися питання та надавалися роз’яснення стосовно введення карантинних обмежень, створення і формування електронних сертифікатів про вакцинацію, правильності внесення записів в ЕСОЗ щодо вакцинації, використання документів про вакцинацію від COVID-19.

Також, було приділено увагу питанню проведенню ПЛР-тестуванню та тлумачення їх результатів для використання при пересуванні, одужання від COVID-19.

Нарада МОЗ України щодо роз’яснень ведення обмежень від COVID-19

Друк
PDF

Фахівці Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» 4 листопада 2021 року взяли участь в онлайн нараді з Міністерством охорони здоров’я України.

На зустрічі розглядалися питання та надавалися роз’яснення стосовно введення карантинних обмежень, створення і формування електронних сертифікатів про вакцинацію, правильності внесення записів в ЕСОЗ щодо вакцинації, використання документів про вакцинацію від COVID-19.

Також, було приділено увагу питанню проведенню ПЛР-тестуванню та тлумачення їх результатів для використання при пересуванні, одужання від COVID-19.

Ефективні комунікації у сфері контролю над тютюном

Друк
PDF

У світовому масштабі на рекламу та просування тютюну витрачаються десятки мільярдів доларів щороку. Це призвело до тютюнової епідемії, адже сьогодні 1,3 млрд людей в усьому світі курять.
Найчастіше протистоять маніпуляціям тютюнових компаній лікарі та фахівці громадського здоров’я. Саме вони доносять до людей перевірену інформацію про шкоду тютюну та переваги припинення його вживання.

❗️Аби підсилити їх, ми зібрали добірку відео про ефективні комунікації у сфері контролю над тютюном https://www.youtube.com/playlist?list=PLSBx3r7uYxXVMYzfJBNalA7NbJw2NmIIg

Відео дадуть змогу:
✅дізнатися про основні поняття та тенденції щодо вживання тютюнових виробів, ситуацію в Україні та світі;
✅зрозуміти, які заходи є дієвими для зменшення поширеності куріння;
✅донести цю інформацію до людей так, щоб вони її зрозуміли.

#БезпечногоКурінняНеІснує
#CommitToQuit

Участь у нараді щодо формування регіональних профілів громадського здоров’я

Друк
PDF

Заступник генерального директора ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Віра Чиж 1 листопада 2021 року взяла участь у зустрічі «Використання показників громадського здоров’я для прийняття управлінських рішень. Атлас громадського здоров’я», яка відбулась у м. Київ в рамках реалізації проекту «Надання підтримки Центру громадського здоров’я МОЗ України для зміцнення та розбудови спроможності системи охорони здоров’я для здійснення кращого моніторингу, епідеміологічного нагляду, реагування на спалахи захворювання та їхньої профілактики».

Детальніше...