Інформація для населення

Як поводитися в разі аварій в будинках

Друк
PDF

ТЕЛЕФОНИ РЯТУВАЛЬНИХ ТА АВАРІЙНИХ СЛУЖБ

112 — Єдиний номер виклику всіх служб екстреної допомоги (диспетчер викличе бригаду потрібної служби)

101 — Пожежна служба

102 — Поліція

103 — Швидка медична допомога

104 — Аварійна служба газової мережі

0 800 501 482 —  телефон довіри СБУ

Детальніше...

ПАМ'ЯТКА ДІЇ НАСЕЛЕННЯ ПРИ ВИНИКНЕННІ ХІМІЧНОЇ НЕБЕЗПЕКИ

Друк
PDF

Під хімічною аварією розуміється порушення технологічних процесів на виробництві, пошкодження трубопроводів, ємностей, сховищ, транспортних засобів при здійсненні перевезень і т.п., що призводять до викиду або протоки аварійно-хімічно небезпечних речовин (АХОВ) в атмосферу в кількостях, що становлять небезпеку масового ураження людей та тварин.

Детальніше...

Рекомендації для населення під час воєнного стану

Друк
PDF

ЩО РОБИТИ, КОЛИ ЧУТНО СИГНАЛ "СЛІДУВАТИ В УКРИТТЯ"?

Найпростіші укриття — це цокольні та підвальні приміщення будинків, підземні паркінги та підземні переходи. У них можна сховатися під час нетривалих обстрілів. Найбезпечніші з них ті, які мають декілька виходів (один з них за межами будівлі).

Зазвичай такі приміщення використовують як магазини, спортзали, склади тощо. Власники мають знати про призначення на період надзвичайної ситуації й бути готовими дати доступ людям. Радимо заздалегідь домовитися про зв’язок із господарями та взяти номери телефонів. Жителі міст з метрополітеном можуть також сховатися на платформах станцій або в переходах.

Зверніть увагу, що метрополітен у разі надзвичайної ситуації насамперед працюватиме як громадський транспорт, щоб довезти людей до безпечного місця. Якщо ви зайдете на станцію, то не розраховуйте, що ви там залишитеся: можливо, вас перевезуть в інше місце.

Сховище — це герметична споруда для тривалого перебування людей у випадку надзвичайної ситуації. Щоб знайти такі приміщення, шукайте позначки «Укриття» чи «Об’єкт цивільного захисту». Також там має бути номер телефону людини, яка в разі небезпеки відчинить двері сховища чи укриття. Якщо його немає, зверніться до представництва місцевої влади по інформацію.

Щоб підготуватися, радимо: уточнити телефоном або на офіційному веб-сайті місцевого органу влади адреси найближчих укриттів; виписати 2-3 адреси найближчих до вас укриттів на випадок, якщо перше укриття, у яке ви прийдете, буде заповнене; заздалегідь вивчити й пройти маршрут до цих споруд; особисто перевірити стан їхньої готовності й повідомити місцевій владі, якщо укриттю потрібен ремонт.

Сигнал «Увага всім» — це протяжне звучання сирен або уривчасті гудки. Сигнал подається гудками заводів і підприємств через гучномовці та гудками транспортних засобів (зокрема, з автомобілів ДСНС, обладнаних гучномовцями).

  • Увімкніть телевізор або радіо: офіційне повідомлення передається протягом 5 хвилин після сигнал.
  • З повідомлення можна буде дізнатися місце й час виникнення надзвичайної ситуації, її масштаб, імовірну тривалість та порядок дій для безпеки. Прослухали повідомлення — виконуйте інструкції.
  • Залишайте телевізор чи радіо увімкненими — цими каналами можуть надходити наступні повідомлення.
  • За можливості передайте повідомлення сусідам.

Перед тим, як іти в укриття, перекрийте вдома газ, електрику та воду, зачиніть вікна й вентиляційні отвори. Якщо ви не можете самостійно вийти з приміщення, повідомте про це сусідів. В укриття не можна брати: легкозаймисті речовини; речовини з сильним запахом; громіздкі речі; тварин.

Осіб з дітьми розміщують в спеціально відведеному місці. Людей з поганим самопочуттям розміщують у медичній кімнаті або біля огороджувальних конструкцій і ближче до вентиляції. Важливо облаштувати окреме приміщення для туалету.

У споруді забороняється курити, шуміти, запалювати без дозволу свічки. Необхідно дотримуватися дисципліни та якнайменше рухатися. Перебуваючи в укритті, слідкуйте за оголошеннями по радіо, не покидайте укриття до повідомлення про те, що виходити безпечно.


ЩО РОБИТИ ПІД ЧАС ОБСТРІЛУ СТРІЛЕЦЬКОЮ ЗБРОЄЮ?

— Під час стрілянини найкраще ховатися у захищеному приміщенні (наприклад, у ванній кімнаті або самій ванні). Коли це неможливо, варто лягти прикрившись предметами, що здатні захистити від уламків і куль.

— Якщо ви потрапили під стрілянину на відкритому місці, краще впасти на землю та закрити голову руками. Ефективним захистом буде будь-який виступ, навіть тротуар, заглиблення в землі або канава. Укриттям може стати бетонна сміттєва урна або сходинки ґанку. Не намагайтеся сховатися за автомобілями або кіосками, бо вони часто стають мішенями.

— Де б ви не перебували, тіло повинно бути в максимально безпечному положенні. Згрупуйтеся, ляжте в позу ембріона. Розверніться ногами у бік стрілянини, прикривши голову руками та відкривши рот, щоб близький вибух не завдав шкоди барабанним перетинкам. Чекайте, поки стрілянина не вщухне, а пострілів не буде бодай протягом пʼяти хвилин.

— Якщо ваше житло перебуває в зоні регулярних збройних зіткнень, потрібно зміцнити вікна, наприклад, клейкою плівкою. Це допоможе уникнути розльоту уламків скла. Бажано затулити вікна, наприклад, мішками з піском чи масивними меблями.

Детальніше...

Надаємо посилання на сайт Черкаської міської ради, як діяти громадянам міста Черкаси у разі виникнення надзвичаїних ситуацій.

Для ознайомлення перейдіть за посиланням.

Робоча зустріч з представниками відокремлених підрозділів ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Друк
PDF

15 лютого 2022 року ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» було проведено робочу онлайн нараду за участі представників відокремлених структурних підрозділів установи з актуальних питань проведення кампанії зі щеплення дітей від поліомієліту в Черкаській області, організації проведення моніторингу і введення даних до електронної інтегрованої системи спостереження за захворюваннями щодо COVID-19 та інших питань з організації роботи.

За підсумками наради було прийнято ряд рішень, які спрямовані на покращення організації роботи установи.

Міжнародний День боротьби з епілепсією

Друк
PDF

epilepsiya

Кожен другий понеділок лютого міжнародна громадськість відзначає Міжнародний день боротьби з епілепсією, який проводиться з 2015 року, і є ініціативою Міжнародного бюро епілепсії і Міжнародної проти епілептичної Ліги за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Метою даного дня є висвітлення проблем, з якими стикаються люди з епілепсією в усьому світі і поліпшення інформування про дане захворювання. Також ця дата підкреслить необхідність розширення досліджень епілепсії.

Епілепсію у давні часи пов’язували із чаклунством, у середньовіччя - боялися як невиліковної хвороби, що передається через подих хворого під час нападу.

У ХХІ столітті вірити та поширювати міфи про цю хворобу неприпустимо, тому нагадуємо, що потрібно знати про епілепсію і першу допомогу при нападі.

Це одне із найпоширеніших хронічних неврологічних захворювань.

Детальніше...

Всесвітній день боротьби проти раку

Друк
PDF

 rak

Всесвітній день боротьби проти раку відзначається щорічно 4 лютого за ініціативою «Міжнародного союзу проти раку» (UICC). Його метою є підвищення обізнаності людей про рак, як одного з найбільш важких захворювань сучасності, а також привернення уваги громадськості до його запобігання, виявлення та лікування. Залучаючи увагу до запобігання, виявлення та лікування цього захворювання, можна домогтися гарних результатів, а в деяких випадках і повного одужання.
У 2019-2021 роках Всесвітній день боротьби проти раку проходив під гаслом «Я є і буду».
Нова тема кампанії Всесвітнього дня боротьби проти раку на 2022-2024 роки – це “Усунення прогалин у догляді». Кампанія буде присвячена виявленню та усуненню бар’єрів, які існують для багатьох людей у всьому світі в доступі до необхідної їм допомоги.
Кожного року, в світі виявляється більше 10 млн. людей, хворих на рак і приблизно 8 млн. помирають від нього.
Рак – це загальне позначення великої групи хвороб, які можуть уражати будь-яку частину тіла. Використовуються також такі терміни, як злоякісні пухлини або новоутворення. Характерною ознакою раку є швидке розмноження аномальних клітин, що проростають за межі своїх звичайних меж та здатних поширюватися в інші органи.

Детальніше...

Вітамін D та його значення для організму людини

Друк
PDF

 vitamind

Вітамін D ще називають вітаміном сонця, адже велику кількість його ми отримуємо, перебуваючи під сонячним промінням.

Зрозуміло, що влітку люди менше часу перебувають на вулиці, тому кількість вітаміну знижується. А це позначається на здоров’ї.

Чим же корисний вітамін D? В першу чергу він допомагає організму засвоювати кальцій і фосфати з їжі. Ці мінерали важливі для здоров’я кісток, зубів та м’язів. Разом з кальцієм вітамін D зміцнює захист від остеопорозу – хвороби, яка робить кістки тоншими і слабшими, підвищуючи ризик переломів.

У дітей нестача вітаміну D може призвести до рахіту, а у дорослих – до розм’якшення кісткової тканини (остеомаляції). Цей вітамін потрібен м’язам, щоб рухатися, а нервам – щоб передавати повідомлення між мозком і тілом. Імунна система потребує вітаміну Д, аби боротися з вторгненням вірусів і навалою бактерій.

Детальніше...

Антибіотики лише за рецептом

Друк
PDF

З 1 квітня 2022 року вводиться нова система продажу антибіотиків у аптеках України, а саме лише за електронним рецептом. Тепер, щоб отримати препарат, необхідно буде звернутися до лікаря, який у разі призначення антибіотика повинен буде його обґрунтувати.

Перелік ліків, на які можна виписати рецепт, розшириться з 1 квітня, з липня перелік поповниться наркотичними та психотропними лікарськими засобами, а з жовтня буде містити всі рецептурні ліки, зареєстровані в Україні.

Крім того дані нововведення є досить важливими для подолання проблеми антибіотикорезистентності – стійкості бактерій до антибіотиків. Через безвідповідальне ставлення до прийому препаратів, неконтрольоване та неправильне призначення, самопризначення та самолікування виникла така проблема з протимікробними препаратами. Експерти ООН визнали проблему антибіотикорезисцентності як глобальну загрозу і поставили її на один рівень зі змінами клімату.

За статистикою ВООЗ, сьогодні від хвороб, викликаних резистентними бактеріями, щороку помирає близько 700 тисяч осіб. До 2050 року, за прогнозами медиків, кількість щорічних жертв досягне мінімум 10 млн. чоловік.

ДЕНЬ ПРОТИ ПРОКРАСТИНАЦІЇ

Друк
PDF

prokrastinaciya.jpg

Щороку 14 січня світ відзначає День проти прокрастинації

Прокрастинація (від англ. Procrastination «затримка, відкладання») проявляється тоді, коли людина, усвідомлюючи необхідність виконання цілком конкретних важливих справ нехтує цим та відволікається на побутові дрібниці або розваги.

Детальніше...

Робоча зустріч з представниками відокремлених підрозділів ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» щодо діяльності установи у 2021 році

Друк
PDF

 img 20220105 114300

 5 січня відбулася робоча нарада щодо діяльності установи у 2021 році та плану діяльності на 2022 рік.У заході брали участь керівники структурних підрозділів та відокремлених підрозділів Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Спершу в. о. генерального директора Людмила Кравченко представила аналіз виконання плану щодо платних послуг, виконання наказу МОЗ України №1742 щодо розслідування інфекційних хвороб та співпрацю з лікувальними закладами щодо захворювання на COVID-19, про виконання статутних повноважень та акредитацію в системі ISO. Також поінформувала про забезпечення установою комп’ютерною технікою і лабораторним обладнанням, передачу приміщень в аренду та здійснення оплати за енергоносії.

Заступником генерального директора з досліджень біологічних факторів Миколою Тищуком були представлені питання, що стосувалися подання статистичних звітів за 2021 рік; підготовки аналізу моніторингових досліджень та захворюваності в області у 2021 році та прогнозування її на 2022 рік; розслідування випадків інфекційної захворюваності, зокрема у дитячих закладах; аналіз та розслідування захворюваності на COVID-19, епідеміологічну ситуацію на поліомієліт в Україні та області та заходів з посилення епідеміологічного нагляду за гострими в’ялими паралічами, підготовки угод з лікувальними закладами на проведення платних послуг.

Також, на нараді було розглянуто питання фінансово-економічної та господарської діяльності установи.

За підсумками наради було прийнято ряд рішень, які спрямовані на покращення організації роботи установи.

Оновлено комп'ютерну техніку ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Друк
PDF

ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» впродовж 2021 року було оновлено матеріально-технічну базу закладу. За кошти спеціального фонду установи придбано комп'ютерну техніку (44 системні блоки, 20 моніторів, 12 моноблоків, 2 ноутбуки), 5 багатофунціональних пристоїв, 1 принтер та 46 одиниць клавіатур, миші та гарнітури.

Комп'ютерне обладнання надано для роботи фахівцям структурних підрозділів установи та її відокремленим відділенням сприятиме покращенню організації та якості їх діяльності.

Пішла із життя Лебедєва Антоніна Іванівна.

Друк
PDF

Колектив Державної установи "Черкаський обласний центр та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України" з глибоким сумом повідомляє, що 24 грудня 2021 року на 57 році після тяжкої хвороби пішла із життя Лебедєва Антоніна Іванівна – фахівець з публічних закупівель відділу закупівель та договірної роботи.

Колеги цінували Антоніну Іванівну за її професіоналізм, ділові якості та вміння досягати поставлених цілей, а рідні та друзі – за доброту, чуйність та теплі людські відносини. Світлі спогади про Антоніну Іванівну назавжди залишаться у наших серцях.

Колектив Центру висловлює глибоке співчуття сім’ї та близьким покійної.

Грудень – насичений святковими заходами у школах та садочках.

Друк
PDF

 2696021790 n

Щоб ризики інфікування COVID-19 були мінімізовані, дотримуйтеся протиепідемічних заходів ⬇️

  • Окреме свято для кожного класу чи групи

Зокрема, під час святкування у школі на заході можуть бути присутні лише учні одного класу. Участь школярів з інших класів у святі забороняється.

У випадку із дитячими садочками це правило діє аналогічно – свято проводиться лише для дітей однієї навчальної групи.

  • Присутність глядачів не дозволяється

Традиційно на урочисті заходи новорічних свят у школах чи садочках до дітей приходять батьки та інші члени родини, проте в умовах пандемії це може створити додаткові ризики для здоров'я усіх учасників.

Також не варто забувати, що свято призначене саме для дітей, а їх здоров’я – є пріоритетом. Особливу увагу варто приділяти психологічному здоров’ю дітей. Адже відсутність рідних чи близьких на святі може викликати у дітей, особливо дошкільного віку, стрес. Тому, якщо дитина не хоче брати участь у святі без батьків чи інших членів родини, не варто її змушувати, бажано просто все послідовно роз'яснити. Потурбуйтесь про те, щоб малеча почувала себе в безпеці, а свято не стало стресовою ситуацією.

  • Участь у святі можуть брати тільки працівники закладу освіти

Запрошувати аніматорів, акторів та інших людей, які б розважали дітей та брали участь у святі не дозволяється. Тобто організовувати, проводити захід та брати участь можуть лише співробітники закладу освіти.

Важливо, якщо ж у дитини будь-які симптоми гострого респіраторного захворювання, краще залишити її вдома з турботою про здоров'я та подальшим зверненням за медичною допомогою. У випадку, якщо дитина засмутилась, що пропускає свято, вдома також можна влаштувати міні святкування в ігровій формі.

Потурбуйтеся про здоров'я дітей – дотримуйтесь всіх протиепідемічних правил та заходів.