Інформація для населення

 dscf2933

За попередній тиждень на Черкащині захворіли майже 4 960 людей на грип і ГРВІ. З них понад 2400 – діти. COVID-19 зареєстровано у 95 жителів регіону. Про це повідомив головний державний санітарний лікар області Володимир Папач на брифінгу в медіацентрі ОВА.

Як зауважив лікар, найвищі показники фіксують у Черкаському та Уманському районах.

Детальніше...

photo 2024-01-23 10-52-13

Заступниця генерального директора Наталія Видра разом із фахівчинями Черкаського обласного ЦКПХ Світланою Нікітюк та Аллою Балабан із метою профілактики неінфекційних захворювань у молодого покоління та межах реалізації обласної програми «Реформування системи шкільного харчування на період до 2029 року» провели інформаційно-просвітницький захід із педагогічним персоналом Черкаської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 13.

Детальніше...

 shpv

Загалом у Черкаській області із початку епідсезону на коронавірусну хворобу захворіли 6 186 осіб, із них 407 дітей. Зокрема зареєстровано 30 летальних випадків. Із початку епідсезону захворюваність на COVID-19 та грип зростає, тому Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб посилює інформаційно-роз’яснювальну роботу з населенням щодо важливості вакцинації.

Детальніше...

 421011493 812571584230393 4412092152169417926 n

Січень — місяць обізнаності про щитоподібну залозу. Саме час згадати про йод — один із найвідоміших мікроелементів, без якого неможливе її нормальне функціонування.

Левова частка йоду в нашому тілі зберігається саме в щитоподібній залозі, яка розташована в передній частині шиї. Вона виробляє групу гормонів, що називаються гормонами щитоподібної залози або тиреоїдними гормонами. Фактично, йод є ключовим у їхньому синтезі.

Детальніше...

rak shuiku matku  sait 

У продовження теми профілактики поширеного онкологічного захворювання жінок – раку шийки матки – поговоримо про планування візиту до лікаря.

Рак шийки матки належить до форм раку, що візуалізуються, тобто лікар при звичайному огляді зможе побачити ознаки наявності хвороби, призначити відповідні діагностичні дослідження. При онкологічних захворюваннях  час відіграє вирішальне значення.

Детальніше...

chadgaz01 

В Україні зростає кількість випадків отруєння людей чадним газом і продуктами горіння. За даними служби екстреної медичної допомоги, з 1 грудня 2023 р. по 15 січня 2024 р. зафіксовано 103 випадки отруєння чадним газом, 9 людей загинули. Якщо у грудні було зафіксовано 56 випадків отруєння чадним газом, серед яких 3 – летальні (загинули одна дитина та двоє дорослих), то за першу половину січня зафіксовано вже 47 випадків отруєння чадним газом, серед яких 6 – летальні.

До таких трагедій часто призводять пожежі, спричинені порушенням правил влаштування й експлуатації печей та обігрівальних приладів. За даними ДСНС, лише в останній місяць 2023 року зафіксовано близько 650 випадків подібних займань, що становить 20% від загальної кількості пожеж.

Детальніше...

radon1  sait 

Радон – безбарвний, інертний, радіоактивний газ – може становити небезпеку для здоров'я та життя людини.

Радон не має ні смаку, ні запаху. При кімнатній температурі є одним із найважчих газів (у 7,5 раза важчий від повітря). Радон легко розчиняється у воді, а ще краще − в жирових тканинах живих організмів.

Детальніше...

 photo 2024-01-19 15-17-40

Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб продовжує у новому 2024 році відвідувати віддалені села області. 18 січня команда Центру організувала виїзну профілактично-вакцинальну акцію для жителів села Скориківка Золотоніського району.

Детальніше...

solodoshi divch 

Для багатьох людей найстрашнішою частиною нового, більш здорового способу харчування є думка про довічну відмову від улюблених солодощів. Насправді ж печиво та цукерки можна вписати у здорову модель харчування протягом усього життя. Проте, щоби зменшити шкоду під час отримання такого задоволення, їх слід їсти нечасто та у невеликих кількостях: що менше, то краще.

Як «подружити» солодке зі здоровим способом харчування – розповідає Олег Швець, президент Асоціації дієтологів України, консультант із громадського здоровʼя МОЗ України.

Детальніше...

 faktoru

Більшість випадків раку шийки матки пов’язані з вірусом папіломи людини (ВПЛ), який передається статевим шляхом. Щеплення проти вірусу папіломи людини може зменшити ризик розвитку раку шийки матки.

Вірус папіломи людини (ВПЛ) є найпоширенішою інфекцією, що передається статевим шляхом. Є понад 80 типів папіломавірусу людини, приблизно 30 із них можуть уражати шийку матки та вважаються онкогенними. ВПЛ 16 та 18 типів найчастіше пов’язують із раком шийки матки. Близько 70% випадків РШМ асоціюють з інфікуванням цими типами ВПЛ. Імунна система організму може боротися з інфікуванням вірусу, проте у певної кількості жінок, інфікованих ВПЛ, розвивається РШМ. 

Детальніше...

 420180950 810185714468980 5171425728829219907 n

Екстрена медична допомога – це термінові дії медичних працівників, спрямовані на порятунок життя та здоров’я людини, яка перебуває у невідкладному стані, спричиненому хворобою чи травмою.

103 – виклик бригади екстреної медичної допомоги!

Детальніше...

ment poch 

Початок нового року — час обіцянок собі. Пообіцяйте піклуватися про ментальне здоров’я — своє та близьких. А якщо не знаєте, з чого почати, ось кілька порад. Завжди можна почати з простого.

Детальніше...

418898630 908031100975331 5939006107736507694 n

Сімейні лікарі також мають сприяти виконанню всіх рекомендацій спеціалістів щодо протипухлинного лікування.

Лікарі первинної ланки мають надавати інформацію щодо профілактики раку шийки матки:

* Рекомендації щодо уникнення впливу факторів ризику розвитку РШМ, пов'язаних зі способом життя.

* Рекомендації щодо вакцинації проти ВПЛ.

Детальніше...

 419087131 komu grup

В Україні зростає захворюваність на грип – хвороба, яка вражає верхні дихальні шляхи, легені, серцевий м’яз та кровоносні судини і може призвести до таких ускладнень, як пневмонія, тромбоз, запалення спинного та головного мозку + запалення серцевого мʼяза (міокардит).

Найефективніший спосіб захиститись від грипу та його ускладнень – зробити щеплення. Щеплення проти грипу рекомендовано робити щосезону. Вакцину проти грипу, корейського або французького виробництва, можна купити в аптеці. Обидві вакцини пройшли державний контроль якості.

Детальніше...