trans3 

За даними ВООЗ, щороку півмільйона людей у світі помирають внаслідок серцево-судинних хвороб, які розвинулися через надмірне споживання трансжирів. Дослідження підтвердили зв’язок між споживанням трансжирних кислот та ішемічною хворобою серця, яка може призвести до передчасної смертності.

В Україні ймовірність передчасної смерті від серцево-судинних захворювань становить 14,8%. Одним із головних чинників, які впливають на розвиток більшості неінфекційних захворювань, є спосіб харчування.

За даними МОЗ України, якщо людина споживає понад 2,2 г промислово вироблених трансжирів (ТЖК)  на день, ризик померти від серцево-судинних захворювань у неї зростає на 20-32%. В Україні 9 із 10 передчасних смертей пов’язані саме з неінфекційними захворюваннями, 34,8% людей мають підвищений тиск, 59,1% – зайву вагу, з них 24,8% хворі на ожиріння. Приблизно 278 000 смертей можуть бути напряму пов'язані зі вживанням ТЖК.

Ця проблематика була порушена на круглому столі «На шляху до елімінації трансжирів у харчових продуктах: результати проєкту з тестування вмісту трансжирів (ВООЗ FEEDCities) та розбудова потенціалу в Україні», який відбувся 16 квітня в місті Київ.

trans

Під час заходу представники Міністерства охорони здоров’я, Центру громадського здоров’я МОЗ України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів спільно з представниками обласних ЦКПХ та інших зацікавлених сторін обговорили з експертами Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) результати пілотного проєкту ВООЗ FEEDCitiesіз дослідження міського харчового середовища, оцінювання вмісту трансжирних кислот, натрію і калію у найпоширеніших продуктах. Крім того, учасники круглого столу розглянули деякі актуальні питання контролю якості харчових продуктів, сучасні міжнародні стандарти та ініціативи щодо зменшення вмісту трансжирів у продуктах харчування.

До заходу долучився Генеральний директор ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Володимир Папач.

trans2

За участі експертів ВООЗ, МОЗ та ЦГЗ було детально обговорено питання залучення центрів контролю та профілактики хвороб, зокрема й Черкаського обласного ЦКПХ, до подальшої реалізації проєкту FEEDCities та проведення досліджень із визначення трансжирів у продуктах харчування.

trans1

Фото надані ВООЗ

Довідково

За підтримки МОЗ України Державною установою «Черкаський обласний ЦКПХ МОЗ» придбано необхідне обладнання для визначення вмісту трансжирів у харчових продуктах.

Контроль вмісту трансжирів у продуктах харчування дає можливість оцінити, наскільки виробники дотримуються вимог законодавства щодо обмеження їх рівня.