imgonline-com-ua-Resize-bGZiNNMN93ayHI

На Черкащині з приходом тепла активізувалися кліщі. Цьогоріч вони вийшли із зимової сплячки набагато раніше, ніж у попередні роки. Про це 17 квітня розповіла заступниця директора Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Ольга Мізінова на брифінгу в медіацентрі ОВА.

За інформацією Ольги Мізінової, головна небезпека кліщів полягає у тому, що вони можуть переносити збудників небезпечних захворювань, а під час укусу – передавати їх людям. Найвідомішими з таких хвороб є кліщовий енцефаліт, бореліоз (хвороба Лайма) та Марсельська гарячка.

«За даними епідеміологічного аналізу, у 2023 році 75% відсотків випадків бореліозу було виявлено у Черкаському районі, з яких більше половини випадків припало саме на місто Черкаси», – повідомила фахівчиня Центру.

За словами Ольги Мізінової, зустріти кліща можна не тільки в лісі, парку чи сквері, а й на будь-якому газоні. Найчастіше вони перебувають у траві, на висоті 20–60 см, і лише зрідка потрапляють на невисокі кущові рослини.

Високий рівень природної інфікованості збудником хвороби Лайма відзначають на територіях:

– парків «Сосновий Бір», «Перемога»;

– мікрорайонів «Соснівка», «Дахнівський» міста Черкаси;

– парку «Софіївка» міста Умань.

Детальніше з результатами епідеміологічного аналізу можна ознайомитись за посиланням:  http://surl.li/ssgbn

Під час брифінгу Ольга Мізінова поділилась корисною інформацією щодо епідеміологічної ситуації в області та надала дієві поради щодо зменшення ризиків укусу кліща:

– Подбайте про відповідне вбрання. Обирайте закрите взуття й одяг: одяг із довгими рукавами, світлого кольору, бажано вдягнути штани й заправити їх у шкарпетки; головний убір – кепка, панамка, косинка, також закрийте шию.

– Користуйтесь репелентом – спеціальним засобом, найчастіше у вигляді аерозолю, що відлякує кліщів. 

– Тримайтеся ближче до центру стежки та не заходьте в траву обабіч: саме там кліщів найбільше.

– Звільніть місце для привалів від хмизу, гілок, сухої трави в радіусі 20–25м.

– Важливо також не забувати, що кліщ може довгий час перебувати на одязі, аж доки людина не припинить активно рухатись. Саме тоді він починає шукати місце прикріплення до тіла – повільно переміщується знизу вгору. Цей процес може тривати від 30 хв до трьох і більше годин, та навіть кілька днів.

– Оглядайте себе та своїх близьких кожні дві години прогулянки.

– Відчути укус кліща майже неможливо: тварина виділяє анестетичну речовину, що знеболює укус.

– Потрібен ретельний огляд, оскільки вкусити може й так звана «німфа» – молодий дуже маленький кліщ.

Фахівчиня Черкаського ОЦКПХ також радить одразу після повернення додому ще раз оглянути близьких, дітей і себе: найкраще це зробити в білій ванній з добрим освітленням.

- Ретельно обстежте своє тіло, особливо ділянки, покриті волоссям.

- Просте витрушування одягу не допоможе позбутися кліща.

- Удома виперіть і попрасуйте одяг. Кліщі можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а і згодом, перекочувавши з одягу. Тому не варто залишати цей одяг біля ліжка.

- Перевірте речі, які принесли з прогулянки (підстилки, сумки тощо).

- Якщо на природу брали домашнього улюбленця, його також слід оглянути на наявність кліщів.

imgonline-com-ua-Resize-WSpmTCC23J

- Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2-3 дні: на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується в розмірах.

 Ольга Мізінова наголосила, що першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової й серцево-судинної системи, і навіть до інвалідності.

 Ризик інфікування залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%.

 Пам’ятайте, що найкращий захист від кліщів – це ваша обережність!