img-625f19e5c0ddaba21712257e7eab2522-v

Уманський відділ Черкаського обласного ЦКПХ продовжує проводити інформаційні заходи у закладах освіти у межах обласної програми «Реформування системи шкільного харчування на період до 2029 року».

Спеціалісти Уманського міськрайонного відділу помічники лікаря-епідеміолога Ігор Грабчак, В’ячеслав Яременко, фельдшер санітарний Валерій Ковтун провели просвітницькі заходи із педагогами, медичним персоналом та учнями   Кочержинської, Синицької та Громівської гімназій. На зустрічі обговорили:

  •  принципи здорового харчування серед дітей,
  •  вплив корисних та шкідливих продуктів,
  •  дотримання водного балансу,
  •  відмова від страв які містять трансжири,
  •  наповнення «тарілки здорового харчування»,
  •  гігієну та санітарію при вживанні харчових страв.

img-682538a7bd67be02efc779ccb9777370-v

З метою виробничого контролю якості питної води в закладах освіти відібрані проби води на відповідність вимогам ДСаНПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Також під час візиту разом із фахівцями Центру були проведені круглі столи з обговорення важливості імунізації та проведення вчасних профілактичних щеплень.

Довідково:

Правильний режим харчування позитивно впливає на проходження всіх етапів процесу травлення і запобігає виникненню захворювань кишково-шлункового тракту, хвороб ендокринної системи та інших:

  • Ідеальний режим харчування є індивідуальним для кожної дитини, але в загальному має бути так: сніданок протягом першого часу після підйому, обід та вечеря не пізніше трьох годин до сну; інтервал між основними прийомами їжі не перевищує три з половиною – чотири години; протягом дня один-два перекуси.
  • Важливо зосередитися на споживанні їжі. Якщо під час обіду дитина сидить за комп’ютером, дивиться телевізор, читає або робить інші справи, то це часто призводить до надмірного споживання їжі, особливо нездорової. Зайнятий іншими справами мозок не отримує сигналів про потрапляння їжі в організм, не відчуває її смаку, не отримує відчуття ситості.
  • Швидкість поїдання також впливає на кількість спожитої їжі, відчуття насичення та повернення відчуття голоду. Необхідно їсти повільно, витрачаючи 20-30 хвилин на основні прийоми їжі та 10-20 хвилин на перекус.
  • Вживання страв та снеків, коли немає відчуття голоду. Не плутайте емоції з голодом, і не їжте «за компанію». Спочатку варто випити склянку води, почекати 10-15 хвилин та оцінити наскільки присутнє відчуття голоду.

Поради за інформацією платформи про здорове харчування у школах «Знаїмо» – znaimo.gov.ua.