111

Фахівці Чигиринського відділення продовжують активну інформаційно-просвітницьку роботу в школах Чигиринської об’єднаної громади з метою ознайомлення та формування у школярів навичок і культури здорового харчування.

На заході у Стецівському ліцеї Василь Щербина, лікар-епідеміолог Чигиринського відділення Черкаського відділу ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» представив презентацію про вплив харчування на здоров’я дітей та важливість впровадження принципів здорового харчування у закладах загальної середньої освіти згідно обласної програми «Реформування системи шкільного харчування на період до 2029 року».

333

Зокрема, був зроблений акцент на дотримання принципів здорового харчування, а саме повноцінності, різноманітності та його збалансованості. Особлива увага зверталась на обов’язкове вживання повноцінних білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінералів, клітковини та дотримання питного режиму.

Також під час лекції обговорили питання запобігання виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь у закладах загальної середньої освіти, зменшення ризику негативного впливу на здоров’я дітей бактеріально-забруднених готових страв, забруднень хімічної етіології. Важлива увага школярів була спрямована на обов’язкове дотримання правил особистої гігієни перед вживанням їжі, після відвідування місць загального користування та громадських заходів.

222

У ході проведення зустрічі у закладі були відібрані зразки питної води для дослідження на відповідність вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10).

Лікарі Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб продовжуватимуть і надалі проводити подібні лекції зі школярами та педагогами Чигиринської громади.