kurinya

31 травня Україна відзначала разом з усім світом Всесвітній день без тютюну.

Міністерство охорони здоровʼя України у партнерстві з громадськістю на виконання антитютюнового Закону України № 1978-IX розробило Наказ щодо груп наборів медичних попереджень на упаковках тютюнових виробів для куріння.

Нові медичні попередження відповідатимуть стандартам ЄС відповідно до Директиви 2014/40/ЄС .

З 11 липня набувають чинності зміни до законодавства, які забороняють використовувати смако-ароматичні добавки в сигаретах та рідинах для е-сигарет, які, за даними останнього опитування ВООЗ, обирають жінки та молодь. МОЗ також підтримує ініціативу народних депутатів України щодо розширення переліку тютюнових виробів, у яких заборонено використовувати смако-ароматичні добавки відповідно до законодавства Європейського Союзу.

Крім того, з 11 липня 2023 року, відповідно до ухваленого антитютюнового Закону № 1978-IX, набуває чинності заборона реклами електронних пристроїв для куріння (як електронних сигарет, так і пристроїв для нагрівання тютюну). Ще однією значимою нормою, яка набуде чинності, стане заборона ароматизованих сигарет та рідин до електронних сигарет. 

Опитування, проведене у квітні 2023 року на замовлення ВООЗ, вказує, що реклама тютюнових та нікотинових виробів у місцях торгівлі є основним джерелом приваблення споживачів до шкідливої продукції. Про це зазначили 23% респондентів, а для дітей віком 13-15 років цей показник становить 63%. 

Дослідження продемонструвало, що 27,4% дорослого населення є теперішніми споживачами тютюну та нікотину, з яких 44% — чоловіки, та 13,7% — жінки. У 2017 році показники були суттєво нижчими. Особливо це стосується жінок: у 2017 році курили 8,9%, у 2023 — 13,7%.

Лікар нейрохірург-онколог Антон Шкіряк наголосив, що не існує безпечного вживання тютюну та нікотину, а наслідки для здоровʼя навіть експериментів із курінням можуть бути дороговартісними чи навіть трагічними.

На сайті “Stopsmoking”,  Центру громадського здоров’я кожна людина, яка потребує допомоги у відмові від куріння, може знайти відповіді на запитання про те, як розпочати цей шлях.

Про мотиваційне консультування та допомогу людині з цим типом залежності можна подивитися у відео.

Бажаємо жителям Черкащини звільнитись від залежності, яка забирає не тільки здоров’я, але і багато коштів із сімейного бюджету. У разі необхідності звертайтеся за допомогою до лікаря.

За матеріалами Центру громадського здоров’я МОЗ України