meningok infekc

Завдяки своєчасному проведенню протиепідемічних заходів вдалося оперативно локалізувати вогнище менінгококової інфекції у Золотоніському районі та запобігти подальшому поширенню цього захворювання. Захворіла почувається значно краще і готується до виписки з лікарні.

Фахівцями ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» оперативно розпочато епідрозслідування. Усім контактним особам, які спілкувались із захворілою у дитячому закладі, проведено бактеріологічне дослідження 2 рази з інтервалом 7 днів, іншим – одноразово. За результатами лабораторної діагностики, N. meningitidis не виявлено.

На час медичного спостереження за контактними особами дошкільний навчальний заклад припиняв свою діяльність. Хворих чи осіб із підозрою на захворювання не виявлено. У домашньому осередку та в дитячому садочку проведено заключну дезінфекцію.

Спеціалістами Золотоніського районного відділу ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» постійно проводиться санітарно-освітня робота щодо профілактики інфекцій з аерогенним механізмом передачі у громадах.

Нагадуємо! Основним профілактичним заходом при менінгококовій інфекції є раннє виявлення та ізоляція хворих, санація виявлених бактеріальних носіїв, дотримання правил особистої гігієни, санітарно-освітня робота серед населення. У період сезонного підвищення захворюваності слід обмежити відвідування місць із великим скупченням людей.

Специфічна профілактика є актуальною у країнах із високими показниками захворюваності, тому планова вакцинація проти менінгококової інфекції включена до національних календарів щеплень деяких економічно розвинених країн.В Україні щеплення від менінгококової інфекції належить до рекомендованих. Це означає, що вакцину можна придбати власним коштом в аптечній мережі.

Вакцинацію дорослих і дітей з метою профілактики, а також за епідемічними показаннями здійснюють відповідно до наказу МОЗ від 11.08.2014 № 551 «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні».