alina tr1

12 травня у місті Київ відбувся тренінг із навчання практичним навичкам щодо використання засобів індивідуального захисту. Від ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» у тренінгу взяла участь в.о. завідувача відділу моніторингу та реагування на небезпеки Аліна Голоюх.

Захід проходив у рамках проєкту міжнародної технічної допомоги «Надання підтримки Центру громадського здоров’я МОЗ України для зміцнення та розбудови спроможності системи охорони здоров’я для здійснення кращого моніторингу, епідеміологічного нагляду, реагування на спалахи захворювання та їхньої профілактики» та за підтримки Центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC) Департаменту охорони здоров’я та соціального забезпечення США (DHHS).

Учасники тренінгу отримали теоретичні знання щодо використання засобів індивідуального захисту, відпрацювали практичні навички щодо вибору, одягання та знімання засобів індивідуального захисту, навчилися правильному поводженню з використаними засобами індивідуального захисту.

alina tr2

Також фахівці опанували методику проведення якісного «фіт-тесту» (тест на щільність прилягання респіратора). Працівникам дозволяється використовувати тільки марку, модель і розмір респіратора або респіраторів, у яких вони успішно пройшли «фіт-тест». «Фіт-тест» є обов’язковим для всіх користувачів респіраторів. Цей тест гарантує, що у разі правильного одягання обрана модель і розмір респіратора підходить для адекватного захисту користувача. Після проходження «фіт-тесту» оформлюється протокол, який має зберігатися у закладі упродовж року до наступного «фіт-тесту».

Тренінг проводили Антон Фабіш, лікар-епідеміолог відділу готовності та реагування на надзвичайні ситуації ДУ «Центр громадського здоров'я МОЗ України», та Яницька Ірина, головний фахівець відділу АМР та ІК ДУ «Центр громадського здоров'я МОЗ України».

Подібні навчання мають велике практичне значення для удосконалення навичок і вмінь фахівців обласних центрів контролю та профілактики хвороб.

alina tr 

alina tr3