povin5 

У зв’язку з весняним водопіллям та підтопленням прирічкових населених пунктів окремих територій Черкаської області, з метою недопущення епідускладнень ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» продовжує лабораторний моніторинг якості питної води джерел централізованого та нецентралізованого водопостачання у населених пунктах, які постраждали від підтоплення. Такий моніторинг проводиться на виконання рішення Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 17.04.2023 №7 «Про вжиття заходів щодо безаварійного пропуску паводкових та повеневих вод на території області у 2023 році».

За останній тиждень фахівцями Центру проведено дослідження 23 проб питної води, зокрема, з водогону села Ліпляве та криницьсіл Кононча, Гамарня, Михайлівка, Гута Михайлівська, Хмільна, Хутір-Хмільна Канівської та Ліплявської територіальних громад. З них 2 проби води питної з приватних криниць с. Михайлівка не відповідали гігієнічним нормативам за мікробіологічними показниками та 7 проб води питної з приватних криниць сіл Хмільна, Хутір-Хмільна, Михайлівка – за окремими санітарно-хімічними показниками.

Інформація про результати досліджень з відповідними рекомендаціями щодо забезпечення населення доброякісною питною водою, проведення необхідних профілактичних заходів направлена керівникам органів місцевого самоврядування.

Фахівці ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» проводять санітарно-освітню та роз’яснювальну роботу серед населення щодо недопущення епідускладнень в умовах підтоплення, профілактики гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь, дотримання правил облаштування, експлуатації криниць, проведення їх очищення та дезінфекції тощо.

Наразі будь-яких ускладнень санепідситуації, пов’язаних із підтопленням окремих територій області, не зареєстровано.