Vesniana nebezpeka: sterezhitsia klishchiv!

Весна, яка нарешті настала – час «сили» кліщів. Нагадуємо основу інформацію про цих маленьких злодюжок.

1. Кліщі живуть у високій траві та кущах. Поширені чутки про те, що вони стрибають на вас із дерева — це неправда.

2. Кліщів добре видно на світлому одязі.

3. Поки ви рухаєтесь, вони не вчепляться в вас. Їжу вони почнуть шукати, коли ви нарешті присядете відпочити. Рухаються кліщі знизу догори — досить повільно.

4. Чим довше кліщ на тілі – тим більше ризиків, що він передасть якусь інфекцію. Що дві години оглядайте себе та своїх дітей на наявність кліщів. Перевірте себе вже без одягу й після прогулянки. Додаткова небезпека криється в тому, що укус кліща практично невідчутний — тварина виділяє анестетик при укусі. Отож, огляд – це просто must have!

Використовуйте репеленти!

Зверніть увагу на активну речовину, в складі має бути хоча б одна з переліку:

  • DEET (ДЕТА);
  • пікарідін (KBR 3023);
  • IR3535;
  • OLE (ефірна олія лимонного евкаліпту);
  • PMD (параментан-діол);
  • 2-undecanone;
  • перметрін.

Не зайвим буде обробити захисним засобом взуття. Також ефективно буде обробити одяг зсередини, наприклад, шкарпетки.

Якщо вас вкусив кліщ

Забудьте про застарілі правила типу помазати кліща олією/лаком/вазеліном. Не треба його крутити руками чи випалювати. Вам потрібна дієва зброя: це або пінцет із гострими кінчиками, або спеціальна ручка-ласо (от нею якраз можна кліща прокрутити). Купити це все можна в аптеці або у ветеринарних крамницях.

Щоб знизити ризики хвороби Лайма протягом 72 годин після укусу, ви можете випити 1 таблетку антибіотика доксицикліну. Такі поради дає Центр з контролю та профілактики захворювань США (CDC). Це особливо доречно, якщо кліщ пробув у тілі понад 36 годин. Обов’язково перед цим порадьтеся з лікарем, наголошують у МОЗ!

Після видалення тіло кліща необхідно зберегти для дослідження на зараженість кліщовими інфекціями. Такі аналізи можна зробити в лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» (м. Черкаси, вул. Волкова, 3; тел.: (0472) 36 07 16). Детальніше про те, що робити з кліщем після видалення, читайте поради фахівців Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Текст підготовлений у співпраці з нашими друзями та партнерами з INSCIENCE в рамках проєкту «Бережи себе».