papach iva

У Черкаській області, як і в Україні, ускладнилася епідемічна ситуація щодо захворюваності на вакцинокеровані інфекціїї. Про це у програмі «Актуальна розмова» на ТРК «ВІККА» розповів головний державний санітарний лікар Черкаської області Володимир Папач.

Із початку 2023 року на Черкащині зафіксовано 20 випадків епідемічного паротиту. Спалах цього інфекційного захворювання зареєстровано серед жителів міста Сміла, Балаклеївської та Кам’янської територіальних громад. Серед захворілих основну частину складають діти віком від 9 до 17 років. Усі хворі – не вакциновані відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень.

Генеральний директор Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Володимир Папач зазначив, що рівень охоплення щепленнями в області, як і по всій Україні, недостатній, аби був забезпечений колективний імунітет:

«Колективний імунітет – це коли 95% населення і більше щеплені від вакцинокерованих інфекцій. У нас рівень охоплення щепленнями дітей сягає від 81 до 88%. Тобто до необхідних 95% ми не дотягуємо. Тому і маємо такі спалахи».

Володимир Папач також наголосив:

«Головний засіб профілактики епідемічного паротиту – це вакцинація, виконання Національного календаря профілактичних щеплень».

Головний державний санітарний лікар області нагадав, що вакцина від епідемічного паротиту поєднується з вакцинами проти кору і краснухи. За Національним календарем щеплень вона вводиться дитині двічі: перша доза – у 12 місяців, друга – у 6 років.

Більше про причини, шляхи передачі та способи захисту від епідемічного паротиту, або свинки, слухайте у програмі «Актуальна розмова».