Грип атакує черкащан: що потрібно робити, щоб уберегтися

Друк
PDF

 gryp 1

Сезон грипу триває, і вже зараз можна сказати, що він точно буде іншим, ніж минулої осені. Впродовж першої половини грудня 2022 року (49 та 50 тиждень) в Черкаській області зареєстровано 8 593 випадки захворювань на грип та гострі респіраторно-вірусні інфекції, інтенсивний показник склав 731,6 на 100 тисяч населення, що не перевищує епідеміологічний поріг захворювання.

З-поміж захворілих 55,2% складають діти та 44,8% – доросле населення. У рутинній системі епідеміологічного нагляду за ГРВІ при дослідженні зразків матеріалів від 450 пацієнтів у 142 (31,6%) випадках отримано позитивні результати.

Вірусологічною лабораторією ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» визначено віруси грипу типу А в 77 (54,2%) випадках, віруси SARS-Cov-2 – у 26 (18,3%) випадках та інші віруси респіраторної групи інфекцій  у 39 (27,5%).

Серед обстежених хворих найчастіше віруси грипу та інших респіраторно-вірусних інфекцій виявлялись у дітей з організованих колективів у віковій групі 0-4 роки, зокрема вірус грипу типу А – у 24 осіб, респіраторно-синцитіальний вірус – 12, риновірус – 4, коронавірус – 4, аденовірус – 2, метапневмовірус – 1.

Діти схильні до вірусних захворювань більше, ніж дорослі. Причина – в недосконалості дитячого імунітету, недотриманні соціального дистанціювання, переохолодженні внаслідок довготермінового перебування в укриттях. Наразі, під час опалювального сезону, тривале перебування дітей у сухому, теплому приміщенні зумовлює пересихання слизової носа та горла, що послаблює місцевий імунітет носоглотки і допомагає вірусам потрапити до організму.

Як захиститися від грипу

100-відсоткового способу захисту від грипу не існує. Однак є методи профілактики, які допоможуть організму пережити вірусну атаку без серйозних ускладнень.

Найефективнішим методом профілактики грипу та COVID-19 (належить до категорії ГРВІ) є вакцинація.

Щоб уникнути захворювань необхідно:

- обмежити проведення масових заходів, посилити дезінфекційний режим у навчально-виховних закладах,

- проводити часте провітрювання приміщень та їх вологе прибирання,

- дотримуватись особистої гігієни, збалансованого харчування з великим вмістом білкових продуктів,

- не допускати перебування в організованих дитячих колективах осіб з ознаками інфекцій дихальних шляхів.

Слід зазначити, що людина із грипом чи ковідом у легкій формі може інфікувати інших, зокрема людей із групи ризику – дітей, осіб літнього віку, вагітних, людей із супутніми хворобами. Ці захворювання можна мати одночасно. Грип загрожує такими ускладненнями, як бронхіт, пневмонія, легенева недостатність, отит, синусит. Особливо небезпечні наслідки грипу для центральної нервової системи – можливий розвиток менінгіту та енцефаліту.

При появі будь-яких симптомів необхідно звертатися до лікаря і не займатися самолікуванням.