Боротьба з клопами у власній квартирі

Друк
PDF

klop1.png

Серед найбільш поширених комах-паразитів найнеприємнішимимабуть є домашні клопи. Вони відносяться до розряду кровосисних, тому подібне сусідство завдає людині масу клопоту. Щоб захистити себе від появи клопів, слід періодично проводити профілактичний огляд своєї квартири. Якщо ви вже помітили їх присутність у своєму житлі, не варто зволікати, необхідно відразу провести заходи щодо знищення цих паразитів.

Підготовка до знищення клопів

Сьогодні відомо чимало методів боротьби з клопами, причому як професіональних, так і народних. Проте незалежно від вибраного методу, слід дотримуватися ряду деяких правил.

klop2.png

Квартиру необхідно ретельно підготувати до обробки. Це значить, що речі, які не потребують дезінсекції, повинні бути упаковані в герметичні пластикові пакети, а в ідеалі їх краще прибрати з дому зовсім. Попередньо варто оглянути ці речі, щоб комахи, навіть і в невеликій кількості, не залишилися в них. Перед проведенням заходів знищення клопів у квартирі, ізолюйте дітей і домашніх тварин. Дезінсекція може зайняти кілька днів тому цей момент продумайте завчасно. Ще до початку обробки приміщення з’ясуйте головні місця скупчення клопів, щоб не діяти наосліп. Оброблюване приміщення повинно знаходитись під дією дезінсекційних засобів як мінімум кілька днів. Цілком можливо, що після огляду процедуру доведеться повторити. Якщо ви вирішили вивести клопів самостійно, будьте готові до того, що обраний вами метод виявиться не ефективним. Адже універсального засобу не буває, тому заздалегідь вивчіть всі можливі методи і приготуйтеся до того, що боротьба з клопами може затягнутися на невизначений термін.

Як вивести клопів самостійно

Варто мати на увазі, що позбавлення від клопів самостійними методами принесе успіх лише в тому випадку, якщо вони облюбували ваш будинок порівняно недавно. Якщо ж ці незвані гості сусідять з вами вже більше місяця, то варто грунтовно продумати свої дії.

Починати обробку приміщення необхідно по його периметру, тобто стін, стелі та підлоги. Тільки після цього проводити локальні роботи в місцях основної дислокації паразитів, а в разі необхідності повторити всю процедуру ще раз, приблизно через тиждень.

Якщо ви використовуєте хімічний засіб від клопів потурбуйтеся про власну безпеку та безпеку ваших домочадців. Квартира на деякий термін повинна стати нежилою.Обробка проводиться в захисному одязі, мінімальний необхідний комплект якого складається зі спеціальних рукавичок і респіратора.Їх можна придбати в будь-якому господарському магазині.

Текстильні елементи інтер’єру, такі як покривала і фіранки, після обробки слід обов’язково випрати в гранично можливій гарячій воді, а потім пропрасувати.

У зимовий час, коли за вікном температура нижче -200С, заселені клопами меблі слід винести на вулицю.

Професійна дезінфекція від клопів

Природно, що максимальний ефект слід очікувати, якщо дезінсекція проти клопів проводиться спеціально передбаченими для цього службами. По-перше, той засіб, який вони застосовують, має гарантію високої якості та необхідні сертифікати безпеки. По-друге, дезінфектори завжди використовують спеціальне обладнання, що допомагає боротися з комахами навіть у важкодоступних місцях. Крім того, досвід професіоналів допомагає швидко і точно визначити місця, де домашні клопи влаштували свої гнізда в квартирі.

klop3

У більшості випадків фахівці застосовують хімічний спосіб обробки приміщення, абсолютно безпечний для людей та тварин. Перед приходом фахівців також слід підготувати приміщення: прибрати продукти харчування, зняти постільну білизну, герметично накрити акваріум, якщо він у вас є. Додаткові рекомендації по тому, як буде проводитися санобробка квартири, служба повинна надати заздалегідь.

На жаль, багато постраждалих елементарно соромляться викликати професіоналів і намагаються позбавитися від клопів своїми силами. Проте лише фахівці гарантують повне знищення кровососних паразитів, чим не можуть похвалитися навіть найпопулярніші народні рецепти.

Вибираємо засіб від клопів

Асортимент дезінсекційних засобів, щодо боротьби з клопами у квартирі, досить різноманітний. Найбільш поширеними серед них є препарати вітчизняного та іноземного виробництва:

«Діхлофос», «Карбофос», «Рейд», «Раптор», «Комбат», «Неопін», «Актеллік», «Сінузан» і багато інших. У кожному разі, всі запропоновані речовини мають хімічну основу, тому при їх використанні необхідно чітко дотримуватися інструкції, а сама обробка квартири повинна здійснюватися тільки в захисній амуніції. Після застосування даних препаратів вологе прибирання приміщення не слід проводити як мінімум протягом доби. Всі дезінсекційні препарати повинні бути включені в Державний реєстр дезінфекційних засобів, дозволених до застосування в Україні.

Народні засоби від клопів

Окрім спеціалізованих хімічних препаратів, є і народні засоби по боротьбі з домашніми клопами, проте їх не слід вважати абсолютною панацеєю, а застосовувати комплексний підхід. До того ж дані рецепти допомагають, як правило, лише на початковому етапі заселення клопами вашої квартири.

klop4

Одним з найдавніших, але від цього не менш ефективним методом, є полин, відлякуючий комах своїм ароматом. Правда, успіх слід очікувати лише короткочасний, адже з часом запах вивітриться, або клопи до нього адаптуються. У кожному разі, полин практично не перешкоджає їх розмноженню, але в якості профілактичного заходу просто незамінний.

Проводити знищення клопів можна за допомогою денатурату і нафталіну, в співвідношенні 150 мл на 5 м. Отриманий розчин не залишить плям, тому їм можна обробляти матраци та м’які меблі.

Обробити місця скупчення клопів можна свіжоприготовленим розчином, куди входять: скипидар (10 мл), гас (15 мл), розчин мила зеленого (30 мл) і вода (100 мл). При необхідності пропорції можна збільшити вдвічі. Вельми популярним домашнім рецептом від клопів вважається суміш 100 мл скипидару, такої ж кількості етилового спирту і 5 г камфори. Обробка носить локальний характер і може потребувати повторення.

Профілактика від клопів в квартирі

За твердженнями фахівців, не допустити повторної появи комах-паразитів протягом, як мінімум, трьох років можливе лише при грамотному використанні хімічних препаратів. У тому випадку, якщо клопи є перебіжчиками з сусідніх квартир, бажано діяти організовано і спільно. Одного разу позбувшись від домашніх клопів, слід проявляти пильність і систематично застосовувати вищеописані профілактичні заходи.

Абсолютної гарантії проти повторного заселення цими комахами не існує, тому необхідно пам’ятати, що дотримання чистоти і порядку в своєму житлі стане найголовнішою профілактикою.