Результати щотижневого моніторингу захворюваності на гострі кишкові інфекції

Друк

За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції з 24.07.2021 по 30.07.2021 (31-й тиждень року) в області на 11 адміністративних територіях зареєстровано 23 випадки захворювань на ГКІ, інтенсивний показник на 100 тис. населення – 1,94.

Найвищі показники мали місце в: м.м. Сміла - 1,50, Черкаси – 1,46, Катеринопільському – 21,77, Драбівському – 9,17, Христинівському – 9,00, Чигиринському – 3,97, Жашківському – 2,86, Уманському – 2,39, Черкаському – 2,71, Звенигородському – 2,38, Канівському – 2,38 районах.

В структурі зареєстрованих гострих кишкових інфекцій гастроентероколіти встановленої етіології склали 9 випадків (39,1 %) в т.ч. 1 випадок ротавірусної інфекції, гастроентероколіти невстановленої етіології – 10 випадків (43,4%), сальмонельоз – 3 випадок (13,0%).

Впродовж 31-го тижня 2021 року в області не виявлено захворювань на шигельоз та вірусний гепатит А.

Зареєстровано 25 вогнища ГКІ. З них 23 домашнє вогнище (м.м. Сміла, Черкаси, Катеринопільському, Драбівському, Христинівському, Чигиринському, Жашківському, Уманському, Черкаському, Звенигородському, Канівському районах), 2 – в ДНЗ (м.Черкаси).

У вогнищах відібрано 17 проб питної води, 32 проби харчових продуктів (суп на м’ясному бульйоні, яйця курячі домашні сирі, котлета смажена свина, омлет з яєць, каша молочна, салат з помідорів, биток курячий, риба запечена, салат із капусти, котлети домашні, торт «Наполеон», картопля смажена, голубці, яйця варені курячі, каша манна, пюре картопляне, компот із свіжих фруктів, картопля тушена з м’ясом, суп гороховий, молоко коров’яче сире, сирники,   рагу овочеве, сардельки з плавленим сиром, копчене куряче м’ясо, творог домашнього приготування, творожна запіканка), 201 змив на бактерії групи кишкової палички з них у 2 пробах домашнього вогнища виявлено БГКП – (Катеринопільському районі).

Фахівцями лабораторного центру у вогнищах інфекції проведені епідеміологічні обстеження. За їх результатами здійснені відповідні   санітарно - протиепідемічні та дезінфекційні заходи.