Результати щотижневого моніторингу захворюваності на гострі кишкові інфекції

Друк

За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції з 10.07.2021 по 16.07.2021 (29-й тиждень року) в області на 11 адміністративних територіях зареєстровано 31 випадок захворювань на ГКІ, інтенсивний показник на 100 тис. населення – 2,61.

Найвищі показники мали місце в: м.м. Сміла - 4,49, Черкаси – 4,370, Умань – 1,21, Канівському – 9,51, Катеринопільському – 8,71, Жашківському – 8,59, Звенигородському – 4,77, Чигиринському – 3,97, Кам’янському – 3,90, Золотоніському  – 1,48, районах.

В структурі зареєстрованих гострих кишкових інфекцій гастроентероколіти встановленої етіології склали 8 випадків (25,8 %) в т.ч. 2 випадки ротавірусної інфекції, гастроентероколіти невстановленої етіології – 20 випадків (64,5%), сальмонельоз – 3 випадок  (9,7%).

Впродовж  29-го тижня 2021 року в області не виявлено захворювань на шигельоз та вірусний гепатит А.

Зареєстровано 34 вогнищ ГКІ. З них 31 домашнє вогнище (м.м.Черкаси, Сміла, Умань, Жашківському, Звенигородському, Золотоніському, Кам’янському, Канівському, Катеринопільському, Маньківському, Чигиринському, районах), 3 – в ДНЗ (м.Черкаси).

У вогнищах відібрано 13 проб питної води, 22 проби харчових продуктів (творожна запіканка, творог, суші, яйця курині сирі, тушкована риба, м’ясо варене свине, м’ясо сире свине, масло солодко-вершкове 72,5%, копмот із свіжих фруктів, каша гречана, сосиски курячі відварні, какао, котлета смажена, суп на м’ясному бульйоні, плов з свинним м’ясом, масло вершкове, салат овочевий, молочна рисова каша), з них у 4 пробах домашнього вогнища виявлено (St.aureus, Klebsiella, Citrobacter Канівському та Чигиринському районах), 165 змивів на бактерії групи кишкової палички, з них у 2 пробах домашнього вогнища виявлено («Klebsiellapnemoniae»,  «Citrobacter» - Катеринопільському, Чигиринському районах).

 Фахівцями лабораторного центру у вогнищах інфекції проведені епідеміологічні обстеження.За їх результатами здійснені відповідні    санітарно - протиепідемічні  та дезінфекційні заходи.