Результати щотижневого моніторингу захворюваності на гострі кишкові інфекції

Друк

кишкові04.09.jpgДержавна установа «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє, що по результатам щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції  в області за 23-й тиждень 2019 року (31.05- 06.06.2019)  на 11 адміністративних територіях зареєстровано 43 випадки захворювань на ГКІ, інтенсивний показник на 100 тис. населення – 3,53, що на 4,9% вище, ніж за аналогічний період минулого року (41 випадок, інт. пок. – 3,34).

Найвищі показники мали місце в: м. Черкаси – 8,32, м.Умань – 3,61, м. Ватутіне – 5,87, Жашківському – 16,49 та Черкаському – 4,03 районах.

В структурі зареєстрованих гострих кишкових інфекцій гастроентероколіти встановленої етіології складали 17 випадків (39,5%), гастроентероколіти невстановленої етіології – 13 випадків (30,2%), сальмонельоз – 10 випадків (23,3%), вірусний гепатит А – 3 випадки (7,0%).

Гастроентероколітів встановленої етіології зареєстровано 17 випадків, інт. пок –1,39, що на 32,0% менше ніж за  23 тиждень 2018 року. За звітний тиждень виявлено 5 хворих на ГЕК ротавірусної етіології, зокрема в м. Черкаси – 4, м.Умань - 1, захворюваність зменшилась на 66,6%, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Гастроентероколітів невстановленої етіології зареєстровано 13  випадків, інт. пок на 100 тис. населення – 1,06, що на 1 випадок менше, ніж за аналогічний тиждень минулого року.

На 5 адміністративних територіях зареєстровано 10 випадків сальмонельозу, інтенсивний показник на 100 тис. населення становить 0,82, що на 8 випадків більше, ніж за аналогічний тиждень 2018 року.

Протягом 23-го тижня 2019 року в області випадків захворювань на шигельоз не зареєстровано.

Зареєстровано 3 випадки вірусного гепатиту А, інт. пок. – 0,25, за аналогічний період минулого року захворювання на вірусний гепатит А не реєструвались.

За звітний період було зареєстровано 41 вогнище ГКІ. Фахівцями лабораторного центру у вогнищах було досліджено 15 проб питної води,  165 змивів з об’єктів навколишнього середовища, обстежено 14 контактних осіб, результати негативні. Також було досліджено 15 проб харчових продуктів, 1 проба з позитивним результатом  (домашнє вогнище – яйце куряче) виділена Salmonella.