Результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини в області за Іпівріччя2017

Друк

харч продФахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» впродовж Iпівріччя 2017 р. проводився моніторинг якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини.

Всього досліджено 5120 проб харчових продуктів, зокрема 2869 проб – за санітарно-хімічними показниками та 2251 проба – за мікробіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів реєструвались відповідно у 1,2% та 1,7% проб проти 1,3% та 0,8% за аналогічний період минулого року, зокрема за санітарно-хімічними показниками – у Канівському районі (5,9%), Маніьківському районі (5,0%), м.Ватутіне (4,7%), за мікробіологічними показниками – у Драбівському районі (7,9%), Смілянському (7,1%), м.Черкаси (5,1%).

Поза цим, на вміст нітратів досліджено 859 проб овочів, відхилення виявлені у 20 (2,3%) пробах: м.Умань, Уманському, Маньківському, Чорнобаївському районах та м.Ватутіне.

На вміст пестицидів досліджено 115 проб харчових продуктів та продовольчої сировини, перевищень допустимих рівнів не виявлено, за радіологічними показниками – 69 проб, без відхилень.

У Iпівріччі 2017 р. лабораторією ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводилось визначення ГМО в харчових продуктах. Досліджено 440 проб харчових продуктів та продовольчої сировини, нестандартних проб не виявлено.

За результатами досліджень надано відповідні рекомендації керівникам підприємств та організацій, власникам продукції.