Про результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини за I півріччя 2019 р.

Друк

продукти_1_півріччя.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2019 рік, погодженого Черкаською обласною державною адміністрацією 10.01.2019 року, ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» впродовж I півріччя 2019 року проведено 11 442 дослідження харчових продуктів  за санітарно-хімічними показниками, 13 135 – за мікробіологічними. Відхилення від гігієнічних нормативів виявлено у 0,2% та 0,5% досліджень відповідно, проти 0,6% та 1,4 % за аналогічний період минулого року.

Найбільше відхилень за санітарно-хімічними показниками – у м. Умань, Уманському, Монастирищенському  районах, за мікробіологічними показниками – у мм. Черкаси, Сміла, Шполянському, Чигиринському, Городищенському, Уманському районах.

Крім цього, у здійснених  1266 дослідженнях овочів і фруктів реєструвались відхилення за вмістом нітратів у 16 (1,3%) дослідженнях (м. Умань, Уманський, Маньківський  райони).

На вміст пестицидів проведено 695 досліджень  харчових продуктів та продовольчої сировини, на мікотоксини в харчових продуктах – 40, за радіологічними показниками - 120, перевищень допустимих нормативів не виявлено.

Впродовж  I півріччя 2019 року вірусологічною лабораторією Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» проводилось 194 дослідження  на визначення ГМО в харчових продуктах та продовольчій сировині , без відхилень.

Результати моніторингу якості харчових продуктів доведені до відома керівників органів влади та місцевого самоврядування, ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, висвітлені на офіційному сайті Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації.