Про результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини в області за I квартал

Друк

харч_прод.jpgФахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» протягом Iкварталу 2018 року проводився моніторинг якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини.

Всього досліджено 1420 проб харчових продуктів, зокрема 780 проб – за санітарно-хімічними показниками, 640 проб – за мікробіологічними показниками, також 38 проб – за радіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів реєструвались у 0,9% та 1,6% проб відповідно за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками проти 1,1% та 0,2% за аналогічний період минулого року, зокрема за санітарно-хімічними показниками – у м. Сміла (33,3%), Монастирищенському районі (5,0%), Чорнобаївському районі (2,3%), а також за мікробіологічними показниками – у Шполянському (12,5%), Чигиринському (4,3%), Городищенському (3,8%), Золотоніському (3,7%), Черкаському (3,3%) районах.

Поза цим, на вміст нітратів досліджено 229 проб овочів і фруктів, відхилень не виявлено.

На вміст пестицидів досліджено 202 проби харчових продуктів та продовольчої сировини, перевищень допустимих рівнів не виявлено, за радіологічними показниками – 38 проб без відхилень.

Протягом Iкварталу 2018 року лабораторією ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводилось визначення ГМО в харчових продуктах. Досліджено 124 проби харчових продуктів та продовольчої сировини, без відхилень.

Моніторинг якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини буде продовжуватись у наступному кварталі відповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, затвердженого в Міністерстві охорони здоров’я України та погодженого з Черкаською обласною державною адміністрацією.