alkogol ne put

Результати низки досліджень доводять, що вживання алкоголю підвищує ризик кількох типів раку, включаючи рак верхніх відділів травного тракту, печінки, товстої кишки, молочної залози, простати. Приблизно 4% онкологічних захворювань спричинені вживанням алкоголю, а це понад 740 тисяч випадків раку в усьому світі.

Не існує безпечної дози алкоголю, наголошують у Всесвітній організації охорони здоров’я і звертають увагу на ризики та шкоду, пов’язані зі вживанням алкоголю. За інформацією ВООЗ, половина всіх виявлених у Європі ракових захворювань, пов’язаних із вживанням алкоголю,  спричинена легким або помірним споживанням алкоголевмісних напоїв, що є типовим для цього регіону: щодня їх вживають близько 8% дорослих у країнах  Європейського Союзу і близько 29% – щотижня.

Алкоголь є токсичною, психоактивною речовиною та викликає залежність. Він був класифікований Міжнародним агентством із дослідження раку як канцероген І-ої групи  – тобто групи найвищого ризику, до якої з-поміж інших входять азбест, радіація та тютюн. Етанол (алкоголь) викликає рак через біологічні механізми, оскільки сполука розпадається в організмі, а це означає, що вживання будь-якого алкогольного напою, незалежно від його міцності,  ціни та якості, підвищує ризик розвитку раку.

Як алкоголь підвищує ризик розвитку раку?

- Коли алкоголь потрапляє в організм, він розщеплюється за допомогою ферменту алкогольдегідрогенази на хімічну речовину – ацетальдегід. Через постійне зловживання алкоголем метаболічний баланс зміщується в бік більшого накопичення ацетальдегіду. У свою чергу, ацетальдегід пошкоджує ДНК, зв’язуючись із її молекулою. ДНК — це «інструкція з експлуатації» клітини, яка контролює її нормальний ріст і функціонування. Коли ДНК пошкоджена, клітина може почати неконтрольований ріст, перебудовувати трофічні шляхи на користь швидкого споживання енергії і, як наслідок, створити ракову пухлину.

- Відбуваються і гормональні зміни. Алкоголь підвищує рівень деяких гормонів у нашому організмі, зокрема естрогену та інсуліну. Гормони є хімічними активаторами, а більш високий рівень естрогену та інсуліну може стимулювати клітини ділитися частіше. Це збільшує ймовірність появи злоякісних ракових клітин.

- Крім того, алкоголь за рахунок тератогенного впливу ушкоджує хромосоми у стовбурових клітинах крові й не дає організму відновити пошкодження. Тому окремо наголошується на категоричній  відмові від алкоголю під час планування вагітності, а особливо під час виношування плоду дитини.

 Довідково:

Багато людей переконані, що келих червоного вина корисний для серця. Кілька десятиліть тому в численних дослідженнях стверджувалося, що вживання алкоголю у «стандартних  дозах» (це 330 мл пива або 150 мл вина, або 30 мл міцнішого напою не більше ніж один напій на день для жінок або два напої на день для чоловіків) корисне для здоров’я серцево-судинної системи.

У 2022 році Всесвітня федерація серця оприлюднила аналітичний звіт, який розвінчує думку про те, що алкоголь корисний для серця. «Всупереч поширеній думці, алкоголь не є корисним для серцево-судинної системи», — йдеться у звіті. А  нові напрацювання вказують на велику кількість хронічних захворювань, пов’язаних з алкоголем. Лише за останній рік дослідження показали, що споживання алкоголю може прискорити генетичне старіння, збільшити ризик нейродегенеративних, серцево-судинних захворювань, а також істотно збільшити ризик виникнення ракових захворювань.

Тож подумайте, чи варто ризикувати здоров’ям!