Ботулізм – це небезпечно!

Друк

Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» інформує:

В області зареєстровано перший з початку року випадок захворювання на ботулізм у 23-річної мешканки с. Васильків Шполянського району.

Хвора вживала свинину тушковану, м’ясний паштет, консервовану кров’янку домашнього приготування, які вочевидь були приготовлені з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів, що й послужило причиною захворювання.

Симптоми отруєння у хворої проявлялися впродовж десяти днів після вживання заражених продуктів (розлад зору, порушення діяльності центральної нервової системи, біль та першіння у горлі, диспепсичні явища). Після звернення до Шполянської центральної районної лікарні ім. братів О.С. та М.С. Коломійченків та встановлення діагнозу «ботулізм» 28.12.2020 року вона госпіталізована до терапевтичного відділення лікарні.

Діагноз «ботулізм» підтверджено лабораторно: в крові потерпілої виявлено ботулотоксин типу В.

На сьогоднішній день хвора продовжує лікування у стаціонарі.

Звертаємо увагу про необхідність дотримання головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, зокрема м’ясних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою.