Інфекційний контроль

samoy

У межах упровадження проєкту «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), з 18 по 20 вересня у селі Орлівщина Дніпропетровської області відбувся семінар на тему «Впровадження покращення гігієни рук в закладах охорони здоров’я».

Від Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» участь у семінарі взяла помічниця лікаря-епідеміолога відділу інфекційного контролю Людмила Самойленко.

Детальніше...

 chepl bez rukavuchok

Дотепер медичні працівники та пацієнти упереджено ставляться до проведення профілактичних щеплень без використання медичних рукавичок, вважаючи, що це доволі небезпечно. Проте, все не так однозначно.

Відповідно до рекомендацій ВООЗ та національного законодавства, зокрема, Інструкції з впровадження покращення гігієни рук у закладах охорони здоров’я та установах/закладах надання соціальних послуг/соціального захисту населення, затвердженої наказом МОЗ України від 03.08.2021 № 1614, визначено порядок проведення вакцинації без використання медичних рукавичок, а також зазначено, що їх використання не показано (за виключенням контактних заходів захисту) при проведенні підшкірних і внутрішньом’язевих ін’єкцій.

Детальніше...

 ik2023-08-16 fc01

У рамках впровадження проєкту PATH «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні» з 14 по 16 серпня у місті Ужгород відбувся тренінг «Моніторинг заходів інфекційного контролю в закладах охорони здоров`я, навички ефективної комунікації та проведення навчань».

У семінарі, що проводився командою експертів Центру громадського здоров’я МОЗ України, взяли участь керівники відділів інфекційного контролю регіональних ЦКПХ. Черкаську область представила Юлія Сокирка.

Детальніше...

antybio 

Результати загальнонаціонального дослідження вказують на розповсюджене надлишкове використання цефтриаксону та левофлоксацину і значне поширення резистентності до цих антибіотиків. Однак нозології (збудники), які лікуються переважно цими препаратами, нікуди не зникли. Тому потрібно зробити все можливе для оптимізації використання цих антибіотиків і їх ефективності в боротьбі з інфекційними захворюваннями.

Для цього до Стандарту «Раціональне застосування антибактеріальних і антифунгальних препаратів з лікувальною та профілактичною метою» було внесено зміни: цефтриаксон та левофлоксацин перенесли до антибіотиків групи резерву (відповідно класифікації WHO AWaRe). Це нововведення забороняє використання цих препаратів як засобів першого вибору, а тим паче емпірично або з профілактичною метою, коли збудник не встановлено.

Детальніше...

maslov 

З 1 по 2 серпня у місті Дніпро відбувся семінар на тему «Організація епіднагляду за туберкульозом, реєстрація випадків туберкульозу, співпраця між різними секторами (охорона здоров’я та громадське здоров’я) у процесі епіднагляду за туберкульозом». Захід проходив у межах реалізації проєкту «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», за підтримки міжнародної організації РАТН та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Від Державної установи «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» участь у семінарі взяв фахівець відділу інфекційного контролю Антон Маслов.

Детальніше...