Інфекційний контроль

close-up-of-doctors-with-clipboard-at-hospital-2021-08-26-22-49-11-utc-1

Щорічно в світі на туберкульоз хворіють мільйони людей. Незважаючи на те, що туберкульоз є хворобою, якій можна запобігти та вилікувати, втрати від цієї інфекції роблять його найбільшою інфекційною вбивцею у світі. Туберкульоз є основною причиною смерті людей з ВІЛ, а також робить значний внесок у розповсюдженість антимікробної резистентності.

Інфекція передається від особи з туберкульозом (зазвичай — легеневим) до сприйнятливого індивідуума через вдихання інфекційного аерозолю, тобто дрібних часточок, які зважені у повітрі та містять життєздатні мікобактерії туберкульозу.

Детальніше...

Якщо ви захворіли, то маєте знати та пам’ятати про правила поведінки людини із кашлем, щоб запобігти розповсюдженню інфекцій повітряним і крапельним шляхом.

Під час кашлю та чхання:

  • затуляйте рот і ніс одноразовою хустинкою або серветками;
  • не торкайтеся руками обличчя – очей, носа, губ;
  • після використання хустинки чи серветки викиньте в урну для сміття та помийте руки;
  • кашляйте і чхайте у згин ліктя за відсутності серветки. Прикривання рота і носа долонею призводить до поширення інфекції через руки і побутові предмети;
  • якщо вже так сталося, що з собою немає хустинки, слід потім помити руки з милом, за відсутності такої можливості – користуйтеся антисептиками з вмістом щонайменше 70% спирту;
  • якщо захворіли, не забувайте, що в громадських місцях потрібно обов'язково носити маску, і слідкувати, щоб вона закривала і ніс, і рот, але краще залишайтеся вдома, якщо почуваєтесь зле.

Матеріал підготовлено у межах місяця боротьби з туберкульозом.

#ТакМиМожемоЗупинитиТуберкульоз

 samoil2

З 15 по 17 січня у місті Дніпро відбувся тренінг «Оцінювання інженерних заходів інфекційного контролю: вентиляції та УФБ-випромінювання. Робота з приладами».

Захід проходив у межах впровадження проєкту «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), з метою розбудови потенціалу відділів інфекційного контролю Центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України за напрямком оцінки інженерних заходів інфекційного контролю.

Від Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України участь у тренінгу взяла  помічник лікаря-епідеміолога відділу інфекційного контролю Людмила Самойленко.

Детальніше...

 photo 2024-02-26 12-20-42

Завідувачка відділу інфекційного контролю Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Юлія Сокирка взяла участь у тренінгу, який відбувся у Києві на тему «Медичне завдання на проєктування. Дотримання вимог з інфекційного контролю на етапі проєктування, будівництва та введення в експлуатацію».

Тренінг проводився за участі фахівців Центру громадського здоров’я та представників ЕАЦ «Медичний Конструктор».

Учасники заходу ознайомилися та обговорили основні сучасні підходи до оформлення медичного завдання на проєктування, методології оцінки ризиків інфікування та визначили роль Центрів в моніторингу його дотримання.

Детальніше...

sok 

З 13 по 17 листопада 2023 року за організаційної підтримки ВООЗ відбулися тренінги для фахівців центрів первинної медико-санітарної допомоги області щодо належного поводження з медичними відходами.

Тренінги були проведені сертифікованими фахівцями ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» – завідувачкою відділу інфекційного контролю Юлією Сокиркою, завідувачем Кам’янського відділення Черкаського міськрайонного відділу Олександром Болучевським та лікарем відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) за неінфекційними захворюваннями Уманського міськрайонного відділу Оленою Швиденко спільно з представником КНП «Черкаська обласна лікарня Черкаської обласної ради» Наталією Мухою.

Детальніше...