Імунопрофілактика

Залишки імунобіологічних препаратів станом на 01.02.2023

Друк
PDF

Залишки імунобіологічних препаратів у Черкаській області станом на 01.02.2023

Детальніше...

Чи потрібно вакцинувати дітей проти грипу?

Друк
PDF

 protu grupu

Маленькі діти належать до групи ризику, для якої грип становить найбільшу небезпеку.

Найкраща профілактика цього захворювання – щорічна вакцинація, що посилює здатність організму протистояти вірусам грипу. Дітям щеплення проти грипу можна починати робити з шести місяців.

Якщо дитина до 9 років не була вакцинована і не хворіла на грип, то потрібні дві дози вакцини з інтервалом в один місяць. Усім іншим – одна.

Детальніше...

 bcg

Вакцина БЦЖ захищає від туберкульозу. У дітей до року туберкульоз протікає у вигляді генералізованої форми — з ураженням печінки, нирок, кісток. У разі зараження туберкульозом у перший рік життя існує високий ризик захворіти на туберкульозний менінгіт, що вражає мозкові оболонки. У цьому випадку туберкульоз особливо тяжко піддається лікуванню і часто має летальні наслідки. Про це інформує ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб» спільно з Міністерством охорони здоров’я України.

Результати досліджень показали, що діти, яким не робили щеплень, захворюють на туберкульоз у 15 разів частіше, ніж ті, кого своєчасно вакцинували.

Діти отримують обовʼязкове щеплення на 3-5 добу життя. Як правило, в усіх дітей, яким зроблено вакцинацію БЦЖ, розвивається місцева реакція. Через 1-6 тижнів на місці щеплення утворюється невелика папула — пляма червоного кольору, яка дещо виступає над поверхнею шкіри. Вона загоюється через кілька тижнів.

Детальніше...

 vakcun protu mening 800

Менінгококи — це бактерії, які спричиняють такі хвороби, як менінгіт, менінгоенцефаліт, менінгококцемію тощо. Менінгіт — запалення оболонки головного та спинного мозку. Захворювання передається повітряно-крапельним шляхом, і близько 10% людей у різний час можуть бути безсимптомними носіями. Без вчасного лікування 50% випадків закінчуються летально.

В Україні наявні вакцини проти чотирьох видів менінгококів із 13, інформують у МОЗ. Наразі зареєстровано три вакцини різних виробників.

Детальніше...

vakc znestrum 

Відповідь коротка: Ні. Виникнення таких ситуацій неможливе.

Медична система розпочала підготовку до можливих відключень світла заздалегідь. Як інформують у МОЗ, регіональні склади зберігання вакцин і більшість центрів первинної медико-санітарної допомоги обладнані генераторами. Усі заклади охорони здоров’я, які займаються вакцинацією, мають чіткий алгоритм дій на випадок знеструмлення, а медики пройшли додаткове навчання і знають, що робити.

Заклади первинної медико-санітарної допомоги, що надають послуги з вакцинації, можуть зберігати вакцини для рутинних щеплень та проти COVID-19 від 1 тижня до 1 місяця. Навіть попри періодичне знеструмлення через терористичні дії російської федерації.

Детальніше...

 shularenko nazarenko

В Україні 2023 року, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, очікується підвищення захворюваності на кір, поліомієліт і ковід. Такі хвилі зростання захворюваності, зокрема на кір, фіксують кожні 6-7 років.

Про це у програмі «У фокусі подій» на ТРК «Ільдана» попередили Ірина Шуляренко, завідувачка відділу імунопрофілактики ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», та Лілія Назаренко, лікар-імунолог дитячий КНП «Черкаська обласна дитяча лікарня».

Детальніше...

Залишки імунобіологічних препаратів станом на 29.12.2022

Друк
PDF

Залишки імунобіологічних препаратів у Черкаській області станом на 29.12.2022

Детальніше...

 shularenko 2022-12-09

Донедавна територія України вважалася вільною від поліомієліту. На жаль, ми втратили цей статус. Чому це сталося та чим небезпечна відмова від вакцинації проти поліо – про це у програмі «Актуальна розмова» на телеканалі ВІККА розповіла завідувач відділу імунопрофілактики Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Ірина Шуляренко.

За словами Ірини Шуляренко, в Україні активізувалася кампанія з імунізації проти поліомієліту. Форсована імунізація розпочалася через виявлені восени минулого року випадки захворювання дітей на поліо у Рівненській та Закарпатській областях.

Лікар-епідеміолог наголошує, що поліомієліт може спричинити невиліковний параліч та смерть. Так, 17-місячна дівчинка з Рівненщини після перенесеного паралітичного поліомієліту позбавлена можливості вести активний спосіб життя і зможе пересуватися тільки за допомогою милиць.

Детальніше...

ЮНІСЕФ надав Україні вакцини проти туберкульозу, дифтерії, правця, кашлюка, гепатиту B і ХІБ-інфекції

Друк
PDF

 320968958 721999619281849 8942090017528512503 n 800

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) доставив в Україну 190 тисяч доз вакцини БЦЖ проти туберкульозу, а також 60 тисяч доз комбінованої вакцини для профілактики кашлюка, дифтерії, правця, гепатиту В та гемофільної інфекції типу b (ХІБ) (з цільноклітинним кашлюковим компонентом).

Україна отримала вакцини безоплатно як гуманітарну допомогу, інформують у МОЗ.

Детальніше...

Відповіді на деякі запитання про кір

Друк
PDF

 1 vakcina shche kir

Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб відповідають на найпоширеніші запитання щодо кору.

Детальніше...

Кір та його профілактика: як захистити себе і своїх дітей

Друк
PDF

 vakc kor

Кір— це одне з найбільш заразних вірусних захворювань, яке дуже швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована особа, теж захворіють, якщо вони не були щеплені.

До початку масової імунізації (1965—1967 років) у світі щороку реєструвалося за різними даними від 130 млн. випадків кору і 8 млн. смертей, кожні 2-3 роки відбувалися епідемії. Останній спалах кору в Україні був зареєстрований протягом 2017—2019 років, під час якого захворіли 115 тисяч українців, 41 людина померла, серед жертв – 25 дітей. Сьогодні, на жаль, це захворювання не втрачає своєї актуальності, особливо під час війни на території нашої держави.

Єдине джерело інфекції — це хвора людина. Вірус кору поширюється під час кашлю та чхання, тісних особистих контактів. Основними симптомами захворювання є підвищення температури, нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча. За кілька днів з’являється висип — спочатку, як правило, на обличчі та верхній частині шиї. Приблизно через три дні висип розповсюджується по всьому тілу, включно із руками та ногами.

Детальніше...

 vakc covid 19

Сьогодні у країні продовжується пандемія COVID-19. Майже 10% хворих – це діти. Найбільш ефективний засіб запобігти цьому захворюванню – вакцинація. Щеплення проводяться дітям від 5 до 17 років.

Детальніше...

Залишки імунобіологічних препаратів станом на 02.12.2022

Друк
PDF

Залишки імунобіологічних препаратів у Черкаській області станом на 02.12.2022

Детальніше...

Залишки імунобіологічних препаратів станом на 02.11.2022

Друк
PDF

Залишки імунобіологічних препаратів у Черкаській області станом на 02.11.2022

Детальніше...