Імунопрофілактика

br tug im  cop 

Ризики поширення інфекційних захворювань під час війни суттєво зростають через відсутність доступу до чистої води, базових умов гігієни та медичної допомоги, а також перебування великої кількості людей одночасно у сховищах та тимчасових прихистках. Тож зараз украй важливо захистити від небезпечних інфекційних хвороб себе і своїх дітей, тобто вакцинуватися. На цьому наголосив під час брифінгу в Черкаській обласній військовій адміністрації 25 квітня головний державний санітарний лікар області Володимир Папач.

У брифінгу, який відкрила перша заступниця очільника області Наталія Кравченко, також взяла участь начальниця управління охорони здоров’я ОДА Антоніна Уманець.

З 24 по 30 квітня триває Всесвітній тиждень імунізації.

«Це тиждень, коли ми маємо донести до якомога ширшого загалу людей необхідність використати надзвичайно просту, але унікальну і потужну можливість убезпечити себе від багатьох інфекцій – вакцинуватися. Про необхідність цього свідчить і статистика інфекційної захворюваності в області», – зазначив Володимир Папач.

За його словами, на Черкащині за весь минулий рік на інфекційні захворювання захворіли понад 197 тисяч людей, а за перший квартал цього року – вже майже 70 тисяч черкащан.

На COVID-19 цього року в області захворіло понад 7 тисяч осіб, померло – 61. Майже усі не щеплені. Лише за останній тиждень захворіло 669 осіб та зареєстровано 10 смертей від коронавірусної інфекції.

В області у поточному році зареєстровано 20 випадків епідпаротиту, який може викликати менінгіт, енцефаліт та глухоту, а у хлопчиків у майбутньому може призвести до безпліддя. Спалах цієї хвороби зафіксовано у Черкаському районі. Усі 17 осіб, які захворіли, – не щеплені.

Детальніше...

vakcinahistory 

Вакцинація – це один із найважливіших винаходів людства. В епоху до появи та активного використання вакцин близько половини дітей у світі не доживали до 5 років. Зараз смертність серед дітей цього віку скоротилась до 4%.
 
Але й досі кожні 20 секунд одна дитина помирає від хвороби, якій можна було б запобігти вакцинацією, бо не має доступу до вакцини або батьки не зробили їй щеплення.
Про те який шлях пройшло людство для того, щоб винайти та успішно застосувати вакцини – читайте у нашій інфографіці з нагоди Всесвітнього дня імунізації, та не забувайте вчасно щепити дітей та щепитися самим.
 
Щоб записатися на вакцинацію, подзвоніть педіатру, сімейному лікарю або в реєстратуру найближчої поліклініки. Записатися на щеплення від COVID-19 можна через сімейного лікаря або самостійно за контактами  https://vaccination.covid19.gov.ua/list. Декларація із сімейним лікарем для щеплень не обов’язкова.

 papachimmun

24 квітня стартував Всесвітній тиждень імунізації. Вчасно отримані профілактичні щеплення дозволяють запобігти низці інфекційних захворювань або ж уникнути негативних наслідків від них – про це розповів Суспільному Черкаси головний державний санітарний лікар області Володимир Папач.

За його словами, в області за весь минулий рік на інфекційні захворювання захворіли майже 200 тисяч людей, а за перший квартал цього року – вже 70 тисяч черкащан.

На  COVID-19 у поточному році захворіло понад 7 тисяч черкащан, померло – 61. Майже усі не щеплені. Лише за останній тиждень захворіли понад 600 осіб та зареєстровано 10 смертей від коронавірусної інфекції.

«Для досягнення колективного імунітету необхідно, аби було щеплено 95 відсотків населення. На жаль, сьогодні в області в середньому рівень охоплення щепленнями – не достатній і складає 78-90%. А щодо деяких нозологій і вікових груп ситуація значно гірша», – зауважив Володимир Папач.

В Україні, згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, кожна дитина до 16 років має отримати щеплення від 10 небезпечних інфекцій, а саме: гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту та гемофільної інфекції типу В.

Детальніше...

tugden imunizac 

24 квітня стартував Всесвітній тиждень імунізації.

Щороку з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я у другій половині квітня проводиться Всесвітній тиждень імунізації. Європейський регіон ВООЗ, до якого належить і Україна, відзначає Європейський тиждень імунізації (EIW) з метою підвищення обізнаності населення про важливість імунізації для профілактики інфекційних хвороб та захисту життя. Починаючи з 2005 року, щороку в Україні проходить Український тиждень імунізації.Всесвітній тиждень імунізації – це нагода підкреслити неймовірну здатність вакцин не лише рятувати життя, а й запропонувати можливість довгого життя для всіх.

Сьогодні імунізація – це питання національної безпеки

В цей нелегкий час Україна зіткнулася з багатьма викликами у сфері громадського здоров’я через пандемію COVID-19 та війну. Багато людей були вимушені покинути свої домівки, через що тисячі дітей не змогли отримати життєво важливі дози вакцин, які захистили б їх від небезпечних для життя захворювань.

Наприкінці 2021 року в Рівненській та Закарпатській області були зареєстровані випадки поліомієліту. Два з них призвели до паралічу. У квітні 2022 року в нашій країні було зафіксовано два випадки дифтерії. У 2023 році на Черкащині зареєстрований спалах паротиту серед нещеплених дітей.

Крім цього, через масові переміщення, українці стикаються з обмеженим доступом до засобів гігієни, лікування, житла, переповненими пунктами очікування та транзиту, що створює серйозну загрозу спалахів інфекційних захворювань.

Детальніше...

45122-dsc08190 

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) доставив в Україну 35 200 доз комбінованої вакцини проти кору, паротиту та краснухи (КПК). Ще 657 тисяч доз на підтримку Національної програми імунізації та надолуження пропущених щеплень згідно з Національним календарем щеплень ЮНІСЕФ надішле у квітні.

Ця партія вакцин прибула у відповідь на два підтверджені випадки кору в Україні. Вакцини надані безкоштовно як гуманітарна допомога, інформують у МОЗ.

Кір — дуже заразне і небезпечне захворювання, яке може спричинити інвалідність або навіть смерть. У вагітних жінок, не щеплених від кору, він може спровокувати передчасні пологи чи призвести до народження дитини з малою вагою.

Специфічного лікування від кору не існує. Єдиний надійний захист від цієї хвороби – вакцинація. Дві дози — в 1 рік та у 6 років — забезпечують надійний захист. Спалахи кору циклічні і стаються кожні 5–6 років через недостатній рівень охоплення щепленнями. Останній спалах в Україні тривав у 2017–2019 роках.

Детальніше...

 gormon preparatu

Чи впливає прийом гормональних препаратів на вакцинацію від різних інфекцій? Нумо розбиратися.

Перш за все, гормональні препарати охоплюють дуже широкий спектр ліків, що містять у собі гормони. Гормони – це речовини, які виділяються нашими залозами та регулюють різні процеси в організмі. У ліках ці гормони можуть бути як природного, так і синтетичного походження.

Гормональні препарати застосовують із найрізноманітнішою метою, наприклад статеві гормони естроген та прогестерон входять до складу протизаплідних пігулок, гормон тироксин приймають люди зі зниженою функцією щитоподібної залози, препарати інсуліну можуть призначати при цукровому діабеті, гормон мелатонін приймають люди, які мають проблеми зі сном. Цей список можна продовжувати ще довго.

Прийом більшості гормональних препаратів не є протипоказанням до вакцинації. Навпаки, деякі люди, які приймають гормональні препарати, як-от люди з діабетом, можуть набагато важче переносити інфекційні хвороби, тому їм рекомендовані додаткові дози вакцин, крім тих, що передбачені календарем щеплень.

Але є одна група гормонів, які можуть зменшувати ефективність вакцинації. Це кортикостероїди – група гормонів, які виділяють наднирники.

Детальніше...

 vakc odnokomp dvokomp

Принцип роботи всіх вакцин такий – вони містять ослаблений чи «вбитий» збудник інфекції або його частинку, які безпечно знайомлять нашу імунну систему з загрозою та вчать, як її знищити. Коли ми зустрічаємо справжню інфекцію, то наш імунітет уже готовий захистити нас від неї.

Для організму людини немає ніякої різниці, як він познайомиться зі збудниками – у декількох окремих монокомпонентних вакцинах чи у складі однієї полікомпонентної. Результат буде однаковий – у нас з’явиться захист від цих інфекцій.

Втім, між моно- та полівакцинами все ж є різниця. Вона полягає у кількості уколів.

Детальніше...

 vakc termoindukator

Українські медичні заклади, у яких проводиться вакцинація, готові до можливих вимкнень світла. Вони підключені до критичних ліній електропередачі, оснащені електрогенераторами та необхідним холодовим обладнанням, інформують у МОЗ. Медики мають чіткий план дій на випадок аварійних відключень.

Якщо попри усі ці застереження вакцини все ж таки зіпсувалися, їх списують та знищують. А замість них замовляють нову партію з вакцин, які зберігаються на складах, оснащених електрогенераторами.

Якщо вам усе одно тривожно і ви б хотіли перевірити, чи не зіпсувалася вакцина, яку збираються вводити вам або вашій дитині, попросіть медика, який робить щеплення:

1. Показати вам кінцеву дату терміну придатності на флаконі. Бувають випадки, що виробник подовжує термін придатності для певних серій вакцини. У такому випадку вам покажуть копію листа від виробника і від МОЗ, що термін придатності цієї серії вакцини було подовжено.

2. Показати вам термоіндикатор на флаконі. Вони є на багатьох, але не всіх, вакцинах.

3. Показати вам реєстратори температури вакцини (якщо є) чи термометр у холодильнику в пункті щеплення. Зазвичай вже в пункті щеплення вакцина повинна зберігатись за температури від +2 до +8 градусів.

Детальніше...

Україна отримала 10 тисяч доз вакцини проти віспи мавп

Друк
PDF

 vakc vispa mavp

Управління Європейської комісії з питань готовності та реагування на надзвичайні ситуації у сфері охорони здоровʼя (HERA) передало Україні 10 000 доз вакцини Jynneos проти віспи мавп.

Україна отримала вакцину як гуманітарну допомогу в межах EU4Health – програми ЄС з охорони здоровʼя, до якої України приєдналась у липні 2022 року. Вакцина буде розподілена та розвезена Міністерством охорони здоров’я до регіонів відповідно до зібраної потреби. Вакцинація людей, які належать до груп ризику, здійснюватиметься безоплатно, інформують у МОЗ.

Детальніше...

Залишки імунобіологічних препаратів станом на 01.03.2023

Друк
PDF

Залишки імунобіологічних препаратів у Черкаській області станом на 01.03.2023

Детальніше...

Залишки імунобіологічних препаратів у Черкаській області станом на 03.04.2023

Детальніше...

1-51 

Щороку 1 березня відзначається Всесвітній день імунітету. Це рішення було прийнято ВООЗ у 2002 році для привернення уваги громадськості до проблем, які пов’язані з поширеністю різних імунних захворювань, а також для залучення суспільства до створення умов збереження і зміцнення імунітету.

З чого складається захисна система організму

Саме слово «імунітет» походить від латинського слова «immunitas», що в перекладі означає «звільнення». Тож імунітет – це здатність організму звільнятися від чужорідних чинників (вірусів, бактерій, найпростіших, гельмінтів, їхніх токсинів тощо) та сукупність захисних механізмів, які допомагають організму боротися.

Захисна система організму складається з центрального лімфатичного органу – тимусу, та кісткового мозку. В цих органах формуються специфічні клітини захисту: Т-лімфоцити, моноцити, нейтрофіли, еозинофіли, базофіли, які захищають нас від вірусів та бактерій. Також до імунітету належить лімфатична система, селезінка, мигдалини та аденоїди.

Імунна система відповідає за два важливі процеси: заміну пошкоджених клітин різних органів та захист від проникнення різних чужорідних агентів. Таким чином забезпечується протиінфекційний, протипухлинний захист і генетична стабільність організму.

Розрізняють вроджений і набутий імунітет. Вроджений імунітет передається спадково. Набутий імунітет виникає внаслідок перенесеної інфекції або вакцинації і спадково не передається. Велика робота в цьому напрямку ведеться з імунізації – створення штучного імунітету.

Детальніше...

sheplen v odun den 

Введення кількох вакцин одночасно є стандартною світовою практикою, яка допомагає швидше отримати необхідний захист та зменшити кількість візитів до лікаря. Численні дослідження довели, що це абсолютно безпечно і не викликає додаткових побічних реакцій. Про це інформує Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з МОЗ України.

Одночасне введення декількох вакцин не може ослабити чи перевантажити імунітет людини. Із самого народження ми щодня контактуємо з тисячами бактерій та вірусів. Наша імунна система працює в режимі 24/7, без відпусток та вихідних. І зустрічає вона живих активних збудників, а не знешкоджених чи ослаблених, як у вакцинах. Тому декілька вакцин в один день, або ж одна багатокомпонентна вакцина, не буде для неї проблемою.

Втім, варто знати, що не всі вакцини можна комбінувати.

Детальніше...

shepl pnevmokok 

Пневмококова інфекція – захворювання, викликане бактерією Streptococcus pneumoniae.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку від цієї інфекції помирає близько мільйона дітей.

Пневмококова інфекція є однією з найчастіших причин ускладнень та смерті від грипу.

Пневмокок спричиняє багато небезпечних захворювань, серед яких: запалення легень (пневмонія), запалення мозкових оболонок (менінгіт), запалення кісток (остеомієліт), запалення суглобів (артрит), бронхіт, отит і багато інших хвороб.

Пневмокок особливо небезпечний для дітей віком до 5 років, а також для людей літнього віку.

Детальніше...