Імунопрофілактика

papach tb sait 

У Черкаській ОВА під головуванням першого заступника очільника області Наталії Кравченко 16 серпня відбулося позачергове засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Під час засідання розглянули питання щодо стану проведення «наздоганяючої» кампанії з вакцинації проти кору, епідемічного паротиту та краснухи серед дитячого населення області.

У своєму виступі головний державний санітарний лікар області Володимир Папач повідомив, що, зважаючи на циклічність кору, на сьогодні в області, як і в усій Україні, існують високі ризики спалаху цієї небезпечної хвороби.

Він також нагадав, що цього року на Черкащині було зареєстровано спалах епідпаротиту, коли захворіли 17 людей.

Володимир Папач акцентував увагу на низьких темпах вакцинації КПК дитячого населення області:

Детальніше...

 5prychyn

 

В Україні реєструють випадки кору – небезпечного захворювання, яке поширюється надзвичайно стрімко та може мати серйозні наслідки для здоров’я. До впровадження вакцин від кору у 1963 році щорічно у світі вмирало близько 2,6 млн людей.

Щеплення проти кору проводять уже понад 50 років. Для захисту від хвороби дітям необхідно отримати 2 дози вакцини. За календарем щеплень України перше щеплення роблять у 12 місяців та 6 років роблять друге щеплення.

Якщо ваша дитина не має планових щеплень від кору, їх необхідно наздогнати якнайшвидше. Для цього є низка вагомих причин:

1. Кір — одна з найзаразніших інфекцій, відомих у світі. 9 із 10 невакцинованих людей, що контактують із хворим, теж інфікуються. Підхопити хворобу можна будь-де – у літньому таборі, дитсадку, бомбосховищі, громадському транспорті.

Детальніше...

 vakc susp

42 людини отримали щеплення від правця, дифтерії та COVID-19 у селі Кропивна Золотоніського району.

Така імунізація стала можливою завдяки виїзду до села фахівців Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб, що проходив у межах виїзної вакцинальної кампанії. Виїзна вакцинація розпочалася у червні і проводиться згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Для вакцинальної кампанії Черкаський обласний ЦКПХ отримав автобус від ВООЗ, ЮНІСЕФ та за підтримки МОЗ, аби охопити віддалені населені пункти.

Детальніше...

shulyarenko

У Черкаській області до 1 вересня 2023 року має бути щеплено 5 830 дітей у межах catch-up (наздоганяючої) кампанії з імунізації проти кору, паротиту та краснухи. Про це під час онлайн-наради щодо вакцинальної кампанії серед дітей віком до 18 років, які не отримали своєчасного щеплення, повідомила Ірина Шуляренко, завідувачка відділу імунопрофілактики Черкаського обласного ЦКПХ.

Згідно з регіональним планом, в області має бути проведено 7 637 щеплень: 1 доза – 3 222 та 2 доза – 4 415.

Детальніше...

 mobil brugada

У межах кампанії з вакцинації від кору дітей, які пропустили планові щеплення (в 1 та 6 років), в Україні сформовано 312 мобільних бригад, які вакцинують дітей в організованих колективах та у віддалених від пунктів щеплень територіях. У Черкаській області працює 14 мобільних бригад. Про це інформує Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з МОЗ.

Кого вакцинують мобільні бригади

– Дітей у дошкільних, шкільних освітніх закладах і в «оздоровчих» таборах, віком 2-17 років, які не мають першого, другого або обох щеплень КПК.

– Жителів віддалених селищ, де доступ до стаціонарних пунктів щеплень є ускладненим або неможливим.

– Дітей, які через стан здоров’я не можуть самостійно пересуватися.

Детальніше...

hololobova sama

На Черкащині триває вакцинація про кору. Нині щеплять дітей молодшого віку згідно з Календарем щеплень. Також імунізують тих, хто за певних обставин не зміг вчасно потрапити на прийом до лікаря.

Як на Черкащині відбувається вакцинація дітей проти кору та чи вакцинують черкаські батьки своїх дітей від цієї хвороби – про це у програмі «Радіодень» на Українському радіо Черкаси розповіла Тетяна Гололобова, лікарка-епідеміологиня відділу імунопрофілактики ДУ «Черкаський обласний ЦКПХ МОЗ»:

 «Перебігу захворюванння на кір притаманні періоди підйому, які зустрічаються кожні 4-6 років. Тому після останнього спалаху, який був у 2017 році, минув час, коли ми очікуємо можливе зростання захворюваності, виникнення спалаху».

Детальніше...

kir kontakt z hvorum 

Кір – це небезпечна та надзвичайно заразна інфекція. 9 із 10 невакцинованих людей, які контактували з хворим, теж інфікуються.

Якщо у школі (дитсадку) або там, де ви мешкаєте, хтось захворів на кір, негайно зверніться до лікаря. Чим швидше ви це зробите, тим більше шансів уберегтися від хвороби.

Як саме можна запобігти зараженню кором, дивіться в інфографіці.

Детальніше...

holovna zas 

10 серпня відбувся робочий візит фахівців Центру громадського здоров’я до Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Андрій Пашинний, завідувач відділу імунізації ЦГЗ, та Олена Іваськів, лікарка-епідеміологиня відділу імунізації, ознайомилися з роботою Черкаського обласного ЦКПХ, зокрема організацією проведення наздоганяючої кампанії з вакцинації проти кору серед дітей.

Детальніше...

 holovna

Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб продовжує організовувати виїзні вакцинації. Цього разу спільно з керівником та фахівцями Золотоніського районного відділу Центру та колегами з ЦПМСД відвідали село Кропивна Золотоніського району.

Такі виїзди стали можливими завдяки отриманню Центром спеціального автобуса від ВООЗ, ЮНІСЕФ, за підтримки МОЗ.

Детальніше...

papach cach1 

На Черкащині триває загальнонаціональна кампанія з «наздоганяючої вакцинації» проти кору для дітей, які внаслідок зміни місця проживання, тимчасового виїзду за кордон чи інших обставин пропустили планові щеплення.

На сьогодні в Черкаській області потребують вакцинації 5 830 дітей, яким у межах наздоганяючої кампанії з вакцинації проти кору заплановано провести 7 637 щеплень першою і другою дозою вакцини КПК. Про це на нараді в ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» повідомив Генеральний директор Володимир Папач.

Детальніше...

 protupokazu do vakc kpk

Перелік протипоказань до вакцинації проти кору – невеликий. В Україні відповідно до світових стандартів він навіть не включає легкі застуди з температурою до 38,0 °С.

Протипоказання до вакцинації в Україні затверджені наказом МОЗ №2070 від 11.10.2019 року.

Коли вакцинацію проти кору не роблять

1. Гостре захворювання, що супроводжується температурою, вищою за 38,0°С.

2. Серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини чи коли відомо про алергічну реакцію на один із компонентів вакцини.

3. Захворювання і стани організму, за яких після введення вакцини імунітет може не сформуватися (наприклад, в умовах хімієтерапії в онкологічних хворих; у разі вживання великих доз стероїдних гормонів; вживання ліків, що пригнічують імунітет; у випадку імунодефіциту внаслідок ВІЛ).

4. Вагітність. Вакциною КПК не вакцинують вагітних, адже вона містить живі віруси. Щеплення проти кору необхідно зробити до настання вагітності.

Детальніше...

Залишки імунобіологічних препаратів у Черкаській області станом на 01.08.2023

Детальніше...

kir 

 
 

Під час війни зростає імовірність спалаху багатьох інфекційних захворювань, особливо кору, що є одним із найзаразніших захворювань, відомих у світі.

Чим небезпечний кір?

Кір швидко передається від хворої людини повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря під час чхання, кашлю або розмови хворого. 9 з 10 невакцинованих людей, що контактують із хворим, можуть інфікуватися. Вірус кору може зберігати заразність в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Детальніше...

holovna

Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб продовжує організовувати виїзні вакцинації. Цього разу спільно з фахівцями Чигиринського відділення Черкаського міськрайонного відділу Центру та колегами з ЦПМСД розгорнули пункт щеплення в Чигирині.

Детальніше...