Імунопрофілактика

hepatitisa800 

Гепатит — це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Вірусні гепатити займають 7 місце серед основних причин глобальної смертності (ВООЗ, 2013). Кожного року рівень смертності через гепатити зростає. За даними ВООЗ вірусний гепатит став причиною смерті 1,34 млн людей.

Найпоширеніший серед вірусних гепатитів - вірусний гепатит А. Це захворювання має циклічний характер із чіткою зміною періодів захворювання і зазвичай закінчується одужанням без переходу в хронічні форми.

Джерелом інфекції є хвора людина. Передача збудника відбувається фекально-оральним (через воду, їжу, брудні руки) або контактним (через різні предмети) шляхом. Порушення правил гігієни та забруднення фекальними масами водних джерел може призвести до спалаху епідемії.

Гепатит А є одним з найпоширеніших інфекційних захворювань дитячого віку. Найчастіше хворіють школярі віком від 7 до 14 років. Локальні спалахи трапляються в дитячих закладах. Пік захворюваності припадає на пізню осінь.

Детальніше...

serce grup v 

Людям із хворим серцем кожної осені варто робити щеплення від грипу. Адже це захворювання може спричинити серйозні ускладнення для серцево-судинної системи.

Як пояснюють у МОЗ, щеплення проти грипу на 25% знижує ризик інфаркту та інших небезпечних для життя станів серця, а також на понад 40% знижує госпіталізацію через пневмонію.

Так, Американська асоціація серця рекомендує всім пацієнтам з ішемічною хворобою серця щосезону вакцинуватися проти грипу.

Детальніше...

zubu vakc 

Зуби в немовлят починають прорізуватися на першому році життя, зазвичай приблизно між 4 та 7 місяцями. У дуже рідкісних випадках діти навіть народжуються з першими зубами, а в декого вони з’являються набагато пізніше.

Прорізування зубів може бути абсолютно безболісним, а може й викликати в маляти деякий дискомфорт – дитина може плакати, відмовлятися від їжі чи навпаки – постійно вимагати груди, погано спати, може трохи підвищитися температура.

Чи можна вакцинувати дитину в цей час?

Детальніше...

 childcare sliders 04

Сьогодні, у Всесвітній день боротьби з поліомієлітом, світова медична спільнота нагадує про те, що краще запобігти захворюванню, ніж його лікувати.

Поліомієліт – це небезпечне інфекційне захворювання, яке вражає нервову систему та може призвести до невиліковного паралічу та летальних випадків. Найбільш вразливі до поліомієліту – діти віком до 5 років. Однак захворіти на поліомієліт можуть і дорослі.

Детальніше...

Ще одна вакцина проти грипу пройшла контроль якості – в аптеки надійде понад 150 000 доз

Друк
PDF

 vakc grup

Державний контроль якості пройшла ще одна вакцина проти грипу. Це чотиривалентна інактивована вакцина французького виробництва. 151 100 доз вакцини (серія X3E722V) отримали позитивний висновок про відповідність вимогам державних і міжнародних стандартів. Найближчими днями вакцини надійдуть у продаж  до аптечних мереж.

Усі вакцини, які надходять в Україну, підлягають обов’язковому лабораторному контролю якості, який здійснює Держлікслужба. Після перевірки та у разі позитивного висновку (про відповідність медичного імунобіологічного препарату вимогам державних і міжнародних стандартів) вакцини використовують у медичних закладах або вони надходять у продаж до аптек.

Детальніше...

 zarazutus korom

Кір — це одне з найзаразніших захворювань, відомих у світі. Вірус кору швидко передається від хворої людини повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або просто розмові хворого. Цей вірус може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Саме через високу заразність кором можна інфікуватися будь-де: у школі, у дитсадочку, на роботі, в метро, в маршрутці, у таксі (якщо перед вами в ньому їхав хворий), у магазині, спортзалі, в басейні, на дитячому майданчику.

Детальніше...

kir vusup 

Якщо невакцинована людина, яка не хворіла на кір, контактувала з хворим, вона має якнайшвидше звернутися до лікаря та отримати щеплення КПК. Як пояснюють у ЮНІСЕФ, так її імунітет встигне виробити антитіла проти кору ще до появи перших симптомів інфекції.

Після контакту з хворим на кір людина має отримати вакцину від цієї хвороби протягом перших 72 годин. У деяких випадках є показання для екстреної профілактики шляхом введення імуноглобуліну.

Детальніше...

Залишки імунобіологічних препаратів у Черкаській області станом на 02.10.2023

Детальніше...

0013-vaktsinatsii

Наразі державний контроль якості вже пройшла одна з вакцин проти грипу. Це чотиривалентна інактивована вакцина корейського виробництва. 114 600 доз вакцини (серія Q60223033) отримали позитивний висновок про відповідність вимогам державних і міжнародних стандартів та надходять у продаж до аптек.

Ще одна вакцина, яка буде доступною на українському фармринку,  чотиривалентна інактивована вакцина виробництва Франції (серія X3E722V). 151 100 доз цієї вакцини наразі перебувають на лабораторному контролі Держлікслужби.

Детальніше...

zayava

Міністерство освіти і науки, Міністерство охорони здоров'я та Центр громадського здоров'я підтримують введення обмежень на відвідування дитячих закладів без щеплення КПК (проти кору, епідемічного паротиту та краснухи). Такі заходи безпеки було запроваджено на Рівненщині і Чернігівщині через низький рівень охоплення щепленнями серед дітей.

Обмеження на відвідування дитячих закладів необхідні задля гарантування безпечного середовища в школах або дитсадках, враховуючи високий ризик спалаху кору в Україні.

Стаття 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» регламентує, що невакциновані діти не можуть відвідувати виховні, навчальні, оздоровчі та інші дитячі заклади, за винятком тих осіб, які мають медичні протипоказання до вакцинації.

Детальніше...

mon kir sait 

Міністерство освіти і науки України оприлюднило офіційну позицію щодо обмежень на відвідування дитячих закладів без щеплень проти кору, паротиту та краснухи.

Україні загрожує спалах кору – одного з найзаразніших вірусних захворювань, яке може стати причиною дитячої смертності через тяжкий перебіг. Захворювання небезпечне своїми ускладненнями, які призводять до вушної інфекції, запалення легень та мозку.

Через карантинні обмеження під час пандемії COVID-19, повномасштабну війну, евакуацію тисячі українських дітей пропустили щеплення проти кору, паротиту та краснухи відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень. Це може стати додатковою причиною ймовірного виникнення спалаху кору. Саме тому Міністерство охорони здоров'я ініціювало проведення «наздоганяючої» вакцинальної кампанії для охоплення щепленнями невакцинованих проти кору дітей до 17 років. Загалом у межах кампанії заплановано провести понад 260 тисяч щеплень.

Детальніше...

dytyna kir

На Черкащині триває загальнонаціональна «наздоганяюча» кампанія з імунізації проти кору, яка почалася 17 липня. Мета кампанії – довакцинувати проти кору всіх дітей, які з різних причин пропустили одне чи два щеплення.

Станом на 11 вересня 2023 рокув межах «наздоганяючої» кампанії з вакцинації проти кору в Черкаській області щеплено 1 925 дітей, яким проведено 2 257 щеплень.

Найактивніше щеплення надолужують жителі Монастирищенської, Маньківської та Лисянської громад.  Найменше щеплень проведено у місті Черкаси, Смілянській, Жашківській і Тальнівській територіальних громадах.

Наразі в області для вакцинування КПК діє 81 пункт щеплень, 14 центрів масової вакцинації, сформовано 14 мобільних бригад.

Зважаючи на низькі темпи вакцинації КПК дитячого населення області та недостатній для формування колективного імунітету загальний відсоток вакцинованих людей, на сьогодні залишаються високими ризики спалаху кору.

У зв’язку з цим ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» закликає батьків перевірити наявність щеплень проти кору у своїх дітей та захистити їх від цієї небезпечної хвороби, якомога швидше надолуживши пропущені щеплення.

Щоб отримати всі необхідні щепленя безкоштовно, необхідно звернутися до свого сімейного лікаря або лікаря-педіатра.

Детальніше...

В Україну доставили 3 000 доз вакцин проти гепатиту А в рамках партнерства МОЗ та ЮНІСЕФ

Друк
PDF

 vakc gepatut a sait

Гепатит А — вірусна інфекція, що вражає печінку і може спричинити захворювання середнього і важкого ступеня. Симптоми включають лихоманку, нездужання, діарею, нудоту, дискомфорт у животі, темну сечу та жовтяницю. Частіше хворіють дорослі, тяжкі форми захворювання та летальні випадки теж більш ймовірні у старшому віці.

«Вакцинування від гепатиту А важливий компонент з точки зору запобігання цій вірусній хворобі. Збудник потрапляє в організм людини через заражену їжу чи воду. Щеплення проти гепатиту А не входять до календаря профілактичних щеплень, але рекомендовані дітям та дорослим. Вакцина, яку надали міжнародні партнери, буде розподілена за потреби, враховуючи наявні ризики на постраждалих територіях», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Детальніше...

Залишки імунобіологічних препаратів у Черкаській області станом на 01.09.2023

Детальніше...