Імунопрофілактика

Залишки імунобіологічних препаратів станом на 04.01.2022

Друк
PDF

Залишки імунобіологічних препаратів у Черкаській області станом на 04.01.2022

Детальніше...

В Україні вже запровадили додаткову та бустерну дозу вакцин від COVID-19.

Друк
PDF

Яка між ними різниця, хто може отримати додаткову, а хто бустерну дозу, чи впливатимуть вони на термін дії COVID-сертифіката, читайте в нашій інфографіці.

Детальніше...

Вакциновані – захищені!

Друк
PDF

МОЗ разом з Товариством Червоного Хреста України запустили всеукраїнську кампанію «Україна вакцинується». В ролику відомі люди регіону розповідають про свій досвід та мотивацію вакцинації від COVID-19.

Посилання для перегляду відео.

Третя додаткова доза від СOVID-19… Кому?

Друк
PDF

Вакцинація від СOVID-19 захищає від небезпечної хвороби. Особливо вразливі ті особи, які належать до груп ризику – це люди з хронічними захворюваннями, онкологічною патологією, імунодефіцитними станами. Ці пацієнти підлягають пріоритетній вакцинації вакцинальним комплексом, що передбачає введення вакцини за затвердженою інструкцією.

Детальніше...

Залишки імунобіологічних препаратів станом на 01.12.2021

Друк
PDF

Залишки імунобіологічних препаратів у Черкаській області станом на 01.12.2021

Детальніше...

Пневмококова інфекція та її профілактика

Друк
PDF

У всьому світі пневмококова інфекція — це одна з основних причин смертності серед дітей до 5 років. Згідно з оцінками ВООЗ, щороку у світі реєструють 1,6 млн летальних випадків внаслідок пневмококових захворювань, близько 50% з них – серед дітей до 5 років.

Пневмокок (Streptococcus pneumonia) є збудником інвазійних і неінвазійних пневмококових захворювань. Інвазійні пневмококові захворювання — бактеріемія, сепсис, менінгіт, парапневмонічна емпієма — визначаються виділенням пневмокока зі стерильних рідин організму (ліквор, кров, плевральна, перикардіальна рідини).

Неінвазивні захворювання — пневмонія, бронхіт, гострий середній отит – відбуваються внаслідок запалення слизової оболонки верхніх дихальних шляхів або середнього вуха. Пневмококова інфекція передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом.

Детальніше...

Про відтерміновані (нетипові) побічні реакції

Друк
PDF

Питання безпеки вакцин нового типу при проведенні імунізації від гострої респіраторної хвороби COVID-19 турбує як лікарів, так і пацієнтів. За інформацією Державного експертного центру Міністерства охорони здоров’я України можлива поява відтермінованих, нетипових реакцій у місці введення вакцини м-РНК типу, переважно після застосування вакцини Moderna. З урахуванням клінічних проявів, що виникали після застосування вакцини, ці реакції отримали назву синдрому «Рука COVID». Вони викликають занепокоєння, як медичних працівників так і осіб, у яких проявлялись ці реакції після щеплення.

Синдром «Рука COVID» пов’язаний з віддаленою алергічною реакцією, що виникає на шкірі у місці ін’єкції або навколо неї. Клінічними проявами його є свербіж, висипка червоного або знебарвленого кольору, різного розміру, набряк, біль, ущільнення.

Детальніше...

Залишки імунобіологічних препаратів станом на 03.11.2021

Друк
PDF

Залишки імунобіологічних препаратів у Черкаській області станом на 03.11.2021

Детальніше...

Вакцинація проти COVID-19 для вагітних

Друк
PDF

Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) надала рекомендації Міністерству охорони здоров’я України, щодо вакцинації проти COVID-19 вагітних. За офіційною заявою НТГЕІ (ПОЗИЦІЯ № 31-05/2021-1 відповідно протокольного рішення від 31.05.2021 №10) вагітність визнається, як стан, при якому існує підвищений ризик тяжкого перебігу COVID-19. Наявні вакцини проти COVID-19 не містять живого мікроорганізму та в дослідженнях на тваринах не було виявлено підвищеного ризику виникнення побічних реакцій та негативного перебігу вагітності. Вивчення безпеки застосування вакцин у вагітних продовжується. Вакцинація вагітних медичних працівників та вагітних з супутніми патологічними станами є пріоритетною в межах діючої Дорожної карти та може бути проведена зважаючи на співвідношення ризику-користі, а саме переважання користі від вакцинації у порівнянні з високим ризиком важкого перебігу COVID-19 у вагітних.

Детальніше...

Тиждень просвітницької роботи

Друк
PDF

З 30 вересня по 8 жовтня 2021 року в Черкаському державному технологічному університеті проведений тиждень просвітницької роботи серед професорсько-викладацького складу та студентської молоді. Основна мета тижня – формування прихильності до вакцинації, в тому числі і проти COVID-19. Тринадцять лекцій, які були прочитані завідувачем відділу імунопрофілактики ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Іриною Шуляренко, пройшли яскраво з великою кількістю відповідей на запитання, які хвилювали викладачів і студентів. Проведення освітньої роботи з питань імунопрофілактики було відмічено Подякою ректорату університету Шуляренко Ірині «За формування прихильності до ковід-вакцинації та партнерську співпрацю».

Залишки імунобіологічних препаратів станом на 01.10.2021

Друк
PDF

Залишки імунобіологічних препаратів у Черкаській області станом на 01.10.2021

Детальніше...

Щодо міжнародного свідоцтва про вакцинацію

Друк
PDF

Усі українці, які пройшли повний курс імунізації від COVID-19, на підтвердження цього можуть отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію та/або згенерувати COVID-сертифікат.

Це можна зробити відразу після отримання другої дози для дводозних антиковідних вакцин та на 14-й день після щеплення однодозною вакциною (наприклад Johnson & Johnson).

svv1

Детальніше...

Спростовуємо міфи про вакцинацію проти сказу

Друк
PDF

Щорічно від сказу помирає 30 тисяч осіб в усьому світі. Несвоєчасне звернення за допомогою, нехтування застережними заходами, відмова від щеплень приводить до тяжких наслідків. Загроза захворіти на особливо небезпечну інфекцію виникає через неблагополучну епідеміологічну ситуацію по сказу та міфи, які супроводжують це захворювання.

Міф №1. Сказ переносять тільки собаки.

Вірус сказу вражає всіх теплокровних тварин. Найчастіше сказ реєструється серед диких тварин – це лисиці, вовки, єноти, криси, миші, пацюки. Серед свійських тварин – це собаки, коти, велика рогата худоба, кози. Вірус сказу передається через диких тварин свійським, які наражають на небезпеку людей. Природним резервуаром вірусу сказу – є кажани, які становлять загрозу тваринам і людям.

Детальніше...

28 вересня – Всесвітній день боротьби зі сказом

Друк
PDF

Щорічно 28 вересня Всесвіт відзначає день боротьби зі сказом. Цей день покликаний підвищити інформованість населення про наслідки сказу у людини і тварин, з метою попередження смертельного захворювання серед людей.

Сказ – особливо-небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), ця хвороба входить у першу п'ятірку хвороб, спільних для людини і тварин, що наносять найбільший соціально-економічний збиток. Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. Вживання в їжу м'яса або інших тканин тварин, інфікованих сказом, не є джерелом інфекції для людей.

Детальніше...