Соціально-гігієнічний моніторинг

Про результати моніторингу якості питної води в області за І квартал 2018 року

Друк
PDF

вода_питна.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженогооблдержадміністрацією 31.01.2018р., ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України" за І квартал  2018 року із джерел та мереж централізованого водопостачання досліджено 403 проби питної води за санітарно-хімічними та 559 проб - за мікробіологічними показниками.  Гігієнічним вимогам не відповідало
5 (1,2%) та 9 (1,6%) проб відповідно.

Питома вага проб питної води з відхиленнями від гігієнічних вимог за санітарно – хімічними показниками (перевищення вмісту заліза, марганцю та загальної жорсткості) перевищувала середньообласний показник в Золотоніському та Монастирищенському районах, за мікробіологічними (загальне мікробне число, коліформи) – в Городищенському та Шполянському районах.

Із джерел нецентралізованого водопостачання (приватні та громадські свердловини і колодязі) досліджено 177 проб питної води за санітарно-хімічними показниками та 152 проби – за мікробіологічними.  

Гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками не відповідало  38 (21,5%) проб (перевищення вмісту нітратів, заліза, марганцю та загальної жорсткості) у Черкаському, Маньківському та Тальнівському районах та 25 (16,5%) - за мікробіологічними показниками (наявність кишкової палички, ентеробактерій, перевищення вмісту загальних коліформ) у Городищенському та Корсунь - Шевченківському районах.

Результати моніторингу якості питної води висвітлюються на офіційному сайті ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" та в засобах масової інформації направляються в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування.

Лабораторний центр продовжує моніторинг якості питної води.

Стан радіаційного фону за березень 2018 року

Друк
PDF

фон03.2018.jpgЗа результатами моніторингу радіаційного фону, що здійснюється лабораторією електромагнітних полів та інших фізичних факторів Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України»встановлено, що перевищень природного радіаційного фону, який притаманний для території нашої області (7 до 24 мкР/годину), не виявлено.

Коливань рівня радіаційного фону у березні не спостерігалося.

Радіаційна ситуація залишається стабільною та знаходиться на постійному контролі лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів Державної установи "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України", яка продовжує радіаційний моніторинг.

 

Про результати досліджень фізичних факторів впливу на населення області за І квартал 2018 року

Друк
PDF

рабдбезп17.10.jpg

Фахівцями ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" впродовж  І кварталу 2018 року проводився моніторинг за впливом фізичних факторів на населення (шум, вібрація, параметри мікроклімату, освітленість, електромагнітне та іонізуюче випромінювання тощо).

За звітний період в області проведено 1137 досліджень фізичних факторів, зокрема – 276 шуму, 32 – вібрації, 80 - освітленості та 731 параметрів мікроклімату на об’єктах промислового, сільськогосподарського, комунального призначення, а також зоні впливу об’єктів на умови проживання населення.

За результатами моніторингу виявленіперевищення гранично-допустимих рівнів шуму (27%), вібрації (43%), освітленості (0,4%) та (12%) параметрів мікроклімату.

Проведено 18 вимірів рівнів електромагнітного випромінювання від обладнання, що генерує електромагнітне випромінювання, внаслідок чого перевищень гранично-допустимих рівнів електромагнітного випромінювання не встановлено.

Ситуація знаходиться на контролі лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України", яка продовжує здійснювати моніторинг фізичних факторів впливу на населення.

Стан радіаційного фону в лютому 2018 року

Друк
PDF

рад082017.jpgЗа результатами щоденного моніторингу радіаційного фону, що здійснюється лабораторією електромагнітних полів та інших фізичних факторів Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України»встановлено, що перевищень природного радіаційного фону, який притаманний для території нашої області (7 до 24 мкР/годину), не виявлено.

Коливань рівня радіаційного фону у лютому не спостерігалося.

Радіаційна ситуація залишається стабільною та знаходиться на постійному контролі лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів Державної установи "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України", яка продовжує радіаційний моніторинг.

Результати моніторингу грунту на об’єктах довкілля за січень 2018 року

Друк
PDF

завантаження_2.jpgДержавна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює постійний моніторинг стану об’єктів довкілля, затверджений Черкаською обласною державною адміністрацією, зокрема ґрунту в межах житлової забудови (ігрові майданчики, дошкільні дитячі заклади), зон впливу автомагістралей, на берегах водойм, на межі санітарно-захисних зон підприємств, полігоні в твердих побутових відходів тощо.

За січень 2018 року досліджено 5 проб ґрунту за паразитологічними показниками. Відхилень від гігієнічних норм не виявлено.

Результати моніторингу стану ґрунту висвітлюються на офіційномусайті "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" та в засобах масової інформації, направляються в обласну, районні адміністрації та міським головам для відповідного реагування.

Результати моніторингу стану атмосферного повітря за січень 2018 року

Друк
PDF

130218повітря.pngВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, затверджений Черкаською обласною державною адміністрацією, Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює постійний санітарно-гігієнічний моніторинг стану забруднення атмосферного повітря на межі санітарно-захисних зон об’єктів промислового, сільськогосподарського та комунального призначення, а також в межах житлової забудови, в зоні впливу вуличних магістралей тощо.

Засічень 2018 року відібрано та досліджено 138 проби атмосферного повітря, перевищення гранично допустимих, максимально разових концентрацій забруднюючих речовин не виявлено.

Результати моніторингу стану атмосферного повітря висвітлюються на офіційномусайті "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" та в засобах масової інформації, направляються в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування.

Результати моніторингу якості води поверхневих водойм за січень 2018 року

Друк
PDF

водаводойм12018.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України", що погоджений Черкаською облдержадміністрацією 31.01.2018 р., здійснює постійний лабораторний моніторинг води поверхневих водойм у 92 контрольних створах та у місцях водокористування населення.

За січень  2018 року з поверхневих водойм досліджено 3 проби води за санітарно-хімічними, 3 – за мікробіологічними та 1 – за паразитологічними показниками. Відхилень від встановлених нормативів не виявлено.

Водночас, Золотоніським міжрайонним відділом ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" 04.02.2018 р. відібрані зразки води р. Золотоношка для санітарно-хімічного та мікробіологічного дослідження після аварії на напірному колекторі системи водовідведення по вул. Шевченка, 153 у м. Золотоноша.

За результатами досліджень річкова вода не відповідала вимогам (дод. 11) ДСП 173-96 «Державні санітарні правила планування та забудови населених пунктів» за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками.

Результати моніторингових досліджень з відповідними пропозиціями направлені у Черкаську обласну державну адміністрацію, управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації. Протоколи досліджень з пропозиціями щодо відповідного реагування направлені Головному управлінню Держпродспоживслужби в Черкаській області

Лабораторний центр продовжує моніторинг забруднення води поверхневих водойм.

Результати моніторингу якості питної води в області за січень 2018 року

Друк
PDF

вода_питна.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік,  що погоджений облдержадміністрацією 31.01.2018р.,ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України"  за  січень  поточного  року із джерел та мереж централізованого водопостачання досліджено 28 проб питної води за санітарно-хімічними та 22 проби - за мікробіологічними показниками. Відхилень від встановлених нормативів не виявлено.

Із джерел нецентралізованого водопостачання (приватні та громадські свердловини і колодязі) досліджено 31 пробу питної води за санітарно-хімічними показниками та 14  проб – за мікробіологічними.  

Гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками не відповідали  9 (29,0%) проб (переважно за вмістом нітратів та загальною жорсткістю  у приватних колодязях) та 5 (35,7%) - за мікробіологічними показниками .

Лабораторний центр продовжує моніторинг якості питної води.  

Результати щоденного моніторингу радіаційного фону у м. Черкаси 10.01.-24.01.2018 р.

Друк
PDF

фон24.01.2018.jpgЗа результатами щоденного моніторингу у м. Черкаси, що здійснюється Державною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», радіаційний фон становить 14-21 мкР/год (мкР - мікроРентген), що притаманно для території Черкаської області.

Перевищень радіаційного фону не зареєстровано.

Аналіз роботи щодо попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей за ІV квартал

Друк
PDF

19012018.jpgЗ метою попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей щорічно здійснюється лабораторний моніторинг вмісту нітратів у воді нецентралізованих джерел водопостачання, зокрема колодязів та каптажів, вода з яких використовується для споживання дітьми віком до 3-х років.

За санітарно - хімічними показниками в Україні досліджено 3479 проб питної води з громадських колодязів,   з них не відповідає санітарно-гігієнічним вимогам за вмістом нітратів – 580, в.т.ч 194 за вмістом нітратів, з них 38 проб  у Черкаській області, за мікробіологічними показниками досліджено – 2647 проб, з них не відповідає санітарно-гігієнічним вимогам – 636, з них 5 у Черкаській області.

Обстежено  7962 індивідуальних колодязів, з них 2028 не відповідають вимогам санітарного законодавства.

Досліджено за санітарно-хімічними показниками – 9783 проби питної води , зокрема  43 проби у Черкаській області,  не відповідає гігієнічним нормативам за вмістом нітратів - 1662,  5 проб у Черкаській області, за мікробіологічними показниками досліджено 2094 проби, з них не відповідає санітарно-гігієнічним нормативам – 453.

За результатами проведених досліджень власникам колодязів і каптажів постійно надаються рекомендації щодо приведення їх у відповідність до діючих вимог та умов безпечного водокористування. Органам місцевого самоврядування направляються рекомендації щодо правил проведення очистки джерел нецентралізованого водопостачання та знезараження.

Фахівцями  Держаної установи "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України"» із зазначеного питання постійно проводиться санітарно - освітня робота. Зокрема, проведено 12 виступів по радіо, підготовлено та опубліковано 14 матеріалів у ЗМІ, прочитано понад 90 лекцій та здійснюється систематичне висвітлення на VEB-сайті.

Моніторинг вмісту нітратів у воді джерел нецентралізованого водопостачання буде продовжено  і у 2018 році. 

Результати моніторингу стану атмосферного повітря за 2017 рік

Друк
PDF

атмосферне повітряВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2017 рік Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює постійний санітарно-гігієнічний моніторинг стану забруднення атмосферного повітря на межі санітарно-захисних зон об’єктів промислового, сільськогосподарського та комунального призначення, а також в межах житлової забудови, в зоні впливу вуличних магістралей тощо.

За 12 місяців 2017 року відібрано та досліджено 8152 проби атмосферного повітря, перевищення гранично допустимих, максимально разових концентрацій забруднюючих речовин виявлено у  381 (4,7 %) пробі.

Найвищі показники забруднення атмосферного повітря зареєстровано у м. Черкаси, зокрема, за вмістом формальдегіду та оксиду вуглецю, що можливо пов’язане з пожежею на Ірдинських торфовищах у вересні поточного року та  в Монастирищенськомурайоні – за вмістом діоксиду азоту, ймовірно внаслідок забруднення повітря викидами газів від автотранспорту.

Результати моніторингу доведено до органів виконавчої влади та місцевого самоврядування для застосування відповідних заходів щодо покращення стану атмосферного повітря.

Результати моніторингу грунту на об’єктах довкілля 2017 рік

Друк
PDF

грунтДержавна установа"Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює постійний моніторинг стану об’єктів довкілля, зокрема ґрунту в межах житлової забудови (ігрові майданчики, дошкільні дитячі заклади),зон впливу автомагістралей, на берегах водойм, на межі санітарно-захисних зонах підприємств, полігонів твердих побутових відходів тощо.

За 12 місяців 2017 року досліджено 596 проб ґрунту за санітарно-хімічними показниками, 817– за мікробіологічними та 1669  – за паразитологічними. Гігієнічним нормативам не відповідало 6 (1,0%) проб за санітарно-хімічними, 60 (7,3%) - за мікробіологічними та 51(3,0%) – за паразитологічними показниками (м. Черкаси, Черкаський, Уманський,  Золотоніський,  Звенигородський, Смілянський райони)

Результати моніторингу доведено до органів виконавчої влади та місцевого самоврядування для застосування відповідних заходів щодо покращення стану грунту.

Результати моніторингу якості води поверхневих водойм за 2017 рік

Друк
PDF

10012018вв.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2017 рік Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства  охорони здоров’я  України" здійснює постійний лабораторний моніторинг води поверхневих водойм у 92 контрольних створах та у місцях водокористування населення.

За  12  місяців  2017 року з водойм І категорії досліджено 50 проб води за санітарно-хімічними та  94 – за мікробіологічними показниками. Відхилення від встановлених нормативів виявлено у 6 (6,4%) пробах
за мікробіологічними показниками.

Із водойм ІІ категорії досліджено  526  проб  річкової води за санітарно - хімічними та 668 – за мікробіологічними показниками. Не відповідало встановленим нормативам 47 (8,9%) проб за санітарно-хімічними
та  155 (23,2 %)  -  за мікробіологічними показниками.

Питома вага проб води водойм  з відхиленнями від встановлених нормативів  за санітарно – хімічними показниками (переважно – інтенсивність запаху, забарвленість, вміст суспензованих речовин, заліза, аміаку, хімічне споживання кисню) перевищувала середньообласний показник в Золотоніському, Уманському, Чорнобаївському та Кам’янському районах, за мікробіологічними (індекси лактозопозитивної кишкової палички, колі - фагів)  – в м. Сміла, Кам’янському, Катеринопільському та Золотоніському районах.

Результати моніторингу доведено до органів виконавчої влади та місцевого самоврядування для застосування відповідних заходів щодо покращення  якості води поверхневих водойм. 

Результати моніторингу якості питної води в області за 2017 рік

Друк
PDF

10012018іл.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2017 рік Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України" за 12 місяців  2017 року із джерел та мереж централізованого водопостачання досліджено 2145 проб питної води за санітарно-хімічними та 3156 проб - за мікробіологічними показниками.  Гігієнічним вимогам не відповідали 143 (6,7%) та 158 (5,0%) проб відповідно.

Питома вага проб питної води з відхиленнями від гігієнічних вимог за санітарно – хімічними показниками ( переважно – забарвленість, загальна жорсткість, вміст заліза, марганцю) перевищувала середньообласний показник в Золотоніському, Катеринопільському та Тальнівському районах, за мікробіологічними (загальне мікробне число, коліформи) – в Жашківському, Звенигородському  та Уманському районах.

Із джерел нецентралізованого водопостачання (приватні та громадські свердловини і колодязі) досліджено 1308 проб питної води за санітарно-хімічними показниками та 1379  проб – за мікробіологічними.  

Гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками не відповідали  368 (28,1%) проб (переважно за вмістом нітратів та загальною жорсткістю
 у приватних колодязях) та 166 (12,0%) - за мікробіологічними показниками.

Вище середніх по області виявлено проб з відхиленнями за санітарно – хімічними показниками в Уманському, Жашківському та  Звенигородському районах, за мікробіологічними – Уманському, К-Шевченківському  та Кам’янському  районах.

Вміст нітратів у питній воді криниць, перевищував обласний показник  в Городищенському,  Звенигородському  та Жашківському  районах.

Результати моніторингу доведено до органів виконавчої влади та місцевого самоврядування для застосування відповідних заходів щодо покращення  якості питної води.