Соціально-гігієнічний моніторинг

Результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини в області за ІI квартал

Друк
PDF

харч_прод.jpgФахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проводився моніторинг якості та безпеки харчових продуктів, продовольчої сировини.

Досліджено 2331 пробу харчових продуктів - за санітарно-хімічними показниками, 2103 проби - за мікробіологічними показниками, 64 проби - за радіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів реєструвались у 0,6% та 1,4% проб відповідно за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками проти 1,1% та 0,2% за аналогічний період минулого року, зокрема за санітарно-хімічними показниками (м.Сміла, Монастирищенському, Чорнобаївському районах ), за мікробіологічними показниками (Шполянському, Чигиринському, Городищенському, Золотоніському, Черкаському районах).

Поза цим, на вміст нітратів досліджено 1196 проб овочів і фруктів, відхилення реєструвались у 1,1% пробах (м.Умань, Уманському, Черкаському районах) .

На вміст пестицидів досліджено 322 проби харчових продуктів та продовольчої сировини, перевищень допустимих рівнів не виявлено.

За II квартали 2018 року лабораторією ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України» проводилось визначення ГМО в харчових продуктах. Досліджено 124 проби харчових продуктів та продовольчої сировини, без відхилень.

Результати моніторингу якості харчових продуктів висвітлюється на офіційному сайті Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації, направляються в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування.

Моніторинг якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини буде продовжуватись у наступному кварталі відповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік погодженого з Черкаською обласною державною адміністрацією.

Радіаційний фон станом на 1 липня 2018 року

Друк
PDF

рад082017.jpgПротягом 6 місяців 2018р. лабораторією електромагнітних полів та інших фізичних факторів Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проведено понад 600 досліджень  радіаційного фону, за результатами досліджень встановлено, що перевищень природного радіаційного фону, який притаманний для території області (7 до 24 мкР/годину), не виявлено.

Коливань рівня радіаційного фону у червні не спостерігалося.

Радіаційна ситуація залишається стабільною та знаходиться на постійному контролі лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторівДержавної установи«Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України», яка продовжує радіаційний моніторинг.

Аналіз результатів досліджень фізичних факторів в області за І півріччя 2018

Друк
PDF

люкс_Мукомел.jpgФахівцями Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» протягом 6 місяців 2018 року проводився моніторинг за впливом фізичних факторів на населення (шум, вібрація, параметри мікроклімату, освітленість, електромагнітне та іонізуюче випромінювання тощо).

За 6 місяців 2018 р. в області проведено понад 7 тис. досліджень фізичних факторів, зокрема: – 678 шуму, 197 – вібрації, 2165 - освітленості та 3427 параметрів мікроклімату на об’єктах промислового, сільськогосподарського, комунального призначення та в зоні впливу об’єктів на умови проживання населення.

За результатами моніторингу встановлено перевищення гранично-допустимих рівнів шуму (27%), вібрації (34%) та (24%) перевищень параметрів мікроклімату.

Водночас проведено 42 виміри рівнів електромагнітного випромінювання та більше 600 вимірів радіаційного фону. Перевищень гранично-допустимих рівнів не виявлено.

За результатами досліджень власникам та керівникам об’єктів надані відповідні рекомендації щодо подальшого стану об’єктів.

Дане питання знаходиться на контролі лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України».

Результати моніторингу стану атмосферного повітря за 6 місяців 2018 року

Друк
PDF

атмпов1309.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженого Черкаською обласною державною адміністрацією від 31.01.2018 року, Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює санітарно-гігієнічний моніторинг стану забруднення атмосферного повітря на межі санітарно-захисних зон об’єктів промислового, сільськогосподарського та комунального призначення, а також в межах житлової забудови, в зоні впливу вуличних магістралей тощо.

За  6 місяців  2018 року відібрано та досліджено 2653 проби атмосферного повітря (м.м Черкаси, Умань, Черкаському, Уманському, Кам’янському, Канівському, Маньківському, Шполянському, Христинівському районах), перевищення гранично допустимих, максимально разових концентрацій забруднюючих речовин  виявлено у 119 (24,6%) пробах (автомагістралі м. Черкаси за вмістом формальдегіду,СО, бензину).

Результати моніторингу стану атмосферного повітря висвітлюється на офіційному сайті Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації, направляються в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування. 

Лабораторний центр продовжує моніторинг стану атмосферного повітря.

Результати моніторингу грунту на об’єктах довкілля за 6 місяців 2018 року

Друк
PDF

грунт9міс17.jpgДержавна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює постійний моніторинг стану об’єктів довкілля, погодженого Черкаською обласною державною адміністрацією, зокрема ґрунту в межах житлової забудови (ігрові майданчики, дошкільні дитячі заклади), зон впливу автомагістралей, на берегах водойм, на межі санітарно-захисних зон підприємств, полігонів твердих побутових відходів тощо.

За 6 місяців 2018 року досліджено 282 проб ґрунту за  санітарно-хімічними показниками, 310 проб за мікробіологічними та 649 за паразитологічними показниками, з них 27 проби не відповідало гігієнічним нормативам (Умань, Уманський район ). 

Результати моніторингу якості грунту висвітлюється на офіційному сайті Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації, направляються в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування. 

Лабораторний центр продовжує моніторинг за якістю грунту.

Про результати моніторингу води поверхневих водойм за 6 місяців 2018 року

Друк
PDF

вода_ілл.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженого облдержадміністрацією 31.01.2018р., ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства  охорони здоров’я України" здійснює постійний лабораторний моніторинг води поверхневих водойм у 92 контрольних створах та у місцях водокористування населення.

За 6 міс. 2018 року із водойм І категорії в м. Черкаси, Черкаському, Звенигородському та Корсунь-Шевченківському районах   досліджено 54 проби води за санітарно-хімічними та 35 – за мікробіологічними показниками. Відхилення від встановлених нормативів виявлено у 1 (2,9%) пробі за мікробіологічними показниками ( р. Рось, Корсунь-Шевченківський район).

Із водойм ІІ категорії досліджено 209  проб  річкової води за санітарно - хімічними та 285 – за мікробіологічними показниками. Не відповідало встановленим нормативам 20 (9,6%) проб за санітарно-хімічними та 70 (24,6 %)  -  за мікробіологічними показниками.

Питома вага проб води водойм  з відхиленнями від встановлених нормативів  за санітарно – хімічними показниками (інтенсивність запаху, забарвленість, вміст суспензованих речовин, заліза, аміаку, хімічне споживання кисню) перевищувала середньообласний показник в Золотоніському, Чорнобаївському та Кам’янському районах, за мікробіологічними (індекси лактозопозитивної кишкової палички, колі - фагів) – у м. Умань, Уманському, Кам’янському та Золотоніському районах.

Результати моніторингу якості води водоймищ висвітлюються на офіційному сайті ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" та в засобах масової інформації направляються в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування.

Лабораторний центр продовжує моніторинг якості води поверхневих водойм.

Про результати моніторингу якості питної води в області за 6 місяців 2018 року

Друк
PDF

130917.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженого облдержадміністрацією 31.01.2018р., ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України" за 6 міс.  2018 року із джерел та мереж централізованого водопостачання досліджено 1191 пробу питної води за санітарно-хімічними та 1515 проб - за мікробіологічними показниками.  Гігієнічним вимогам не відповідало 40 (3,4%) та 70 (4,6%) проб відповідно.

Питома вага проб питної води з відхиленнями від гігієнічних вимог за санітарно – хімічними показниками (перевищення вмісту заліза, марганцю та загальної жорсткості) перевищувала середньообласний показник в Золотоніському та Жашківському районах, за мікробіологічними (загальне мікробне число, коліформи) – в Городищенському та Драбівському районах.

Із джерел нецентралізованого водопостачання (приватні та громадські свердловини і колодязі) досліджено 519 проб питної води за санітарно-хімічними показниками та 565 проб – за мікробіологічними.  

Гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками не відповідало  144 (27,8%) проб (перевищення вмісту нітратів, заліза, марганцю та загальної жорсткості) у Золотоніському, Маньківському та Монастирищенському районах та 65 (11,5%) - за мікробіологічними показниками (наявність кишкової палички, ентеробактерій, перевищення вмісту загальних коліформ) у Городищенському та Корсунь - Шевченківському районах.

Результати моніторингу якості питної води висвітлюються на офіційному сайті ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" та в засобах масової інформації, направляються в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування.

Лабораторний центр продовжує моніторинг якості питної води.

Результати моніторингу стану атмосферного повітря за 5 місяців 2018 року

Друк
PDF

ілл12.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженого Черкаською обласною державною адміністрацією від 31.01.2018 року, Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює санітарно-гігієнічний моніторинг стану забруднення атмосферного повітря на межі санітарно-захисних зон об’єктів промислового, сільськогосподарського та комунального призначення, а також в межах житлової забудови, в зоні впливу вуличних магістралей тощо.

За 5 місяців 2018 року відібрано та досліджено 1831 проба атмосферного повітря (м.м Черкаси, Умань, Черкаському, Уманському, Кам’янському, Канівському, Маньківському, Шполянському, Христинівському районах), перевищення гранично допустимих, максимально разових концентрацій забруднюючих речовин не виявлено.

Результати моніторингу грунту на об’єктах довкілля за 5 місяців 2018 року

Друк
PDF

грунт9міс17.jpgДержавна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює постійний моніторинг стану об’єктів довкілля, погодженого Черкаською обласною державною адміністрацією, зокрема ґрунту в межах житлової забудови (ігрові майданчики, дошкільні дитячі заклади), зон впливу автомагістралей, на берегах водойм, на межі санітарно-захисних зон підприємств, полігонів твердих побутових відходів тощо.

За 5 місяців 2018 року досліджено 165 проб ґрунту за  санітарно-хімічними показниками, 155 проб за мікробіологічними та 313 за паразитологічними показниками, з них 23 проби не відповідало гігієнічним нормативам (м.м Сміла, Умань, Уманський район ).

Про результати моніторингу води поверхневих водойм за 5 місяців 2018 року

Друк
PDF

Пляж_2017.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженого облдержадміністрацією 31.01.2018р., ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства  охорони здоров’я України" здійснює лабораторний моніторинг води поверхневих водойм у 92 контрольних створах та у місцях водокористування населення.

За 5 міс. 2018 року із водойм області досліджено 156 проб води за санітарно-хімічними, 189 – за мікробіологічними та 73 - за паразитологічними показниками. Не відповідало встановленим нормативам 15 (9,6%) проб за санітарно-хімічними та  41 (21,7%)  -  за мікробіологічними показниками. Відхилень за паразитологічними показниками не виявлено.

Результати моніторингу якості води водоймищ направляються в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування.

Стан радіаційного фону станом на 6 червня 2018

Друк
PDF

22112017.jpgЗа результатами моніторингу радіаційного фону, що здійснюється лабораторією електромагнітних полів та інших фізичних факторів Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України»встановлено, що перевищень природного радіаційного фону, який притаманний для території нашої області (7 до 24 мкР/годину), не виявлено.

Коливань рівня радіаційного фону внаслідок лісової пожежі в Чорнобильській зоні не спостерігалося.

Радіаційна ситуація залишається стабільною та знаходиться на постійному контролі лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів Державної установи "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України", яка продовжує радіаційний моніторинг.

Про результати моніторингу води поверхневих водойм за 4 місяці 2018 року

Друк
PDF

водойм_ілл12.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженого  облдержадміністрацією 31.01.2018р., ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства  охорони здоров’я  України" здійснює постійний лабораторний моніторинг води поверхневих водойм у 92 контрольних створах та у місцях водокористування населення.

За  4 міс. 2018  року із  водойм  області досліджено 100 проб води за санітарно-хімічними, 114 – за мікробіологічними та 52 - за паразитологічними  показниками. Не відповідало встановленим нормативам 13 (13,0%) проб за санітарно-хімічними та  28 (24,6%)  -  за мікробіологічними показниками. Відхилень за паразитологічними показниками не виявлено.

Результати моніторингу якості води водоймищ висвітлюються на офіційному сайті ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України"  та в засобах масової інформації направляються в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування.

Лабораторний центр продовжує моніторинг якості води поверхневих водойм.

Результати моніторингу стану атмосферного повітря за 4 місяці 2018 року

Друк
PDF

атмосферне_повітря.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженого Черкаською обласною державною адміністрацією від 31.01.2018 року, Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює постійний санітарно-гігієнічний моніторинг стану забруднення атмосферного повітря на межі санітарно-захисних зон об’єктів промислового, сільськогосподарського та комунального призначення, а також в межах житлової забудови, в зоні впливу вуличних магістралей тощо.

За  4 місяці  2018 року відібрано та досліджено 1560 проб атмосферного повітря (м.м Черкаси, Умань, Черкаському, Смілянському, Канівському,Маньківському районах), перевищення гранично допустимих, максимально разових концентрацій забруднюючих речовин не виявлено.

Моніторинг за станом атмосферного повітря буде продовжуватись.

Результати моніторингу грунту на об’єктах довкілля за 4 місяці 2018 року

Друк
PDF

грунт.jpgДержавна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює постійний моніторинг стану об’єктів довкілля, затверджений Черкаською обласною державною адміністрацією, зокрема ґрунту в межах житлової забудови (ігрові майданчики, дошкільні дитячі заклади), зон впливу автомагістралей, на берегах водойм, на межі санітарно-захисних зон підприємств, полігонів твердих побутових відходів тощо.

За 4 місяці 2018 року досліджено 93 проби ґрунту за  санітарно-хімічними показниками, 82 проби за мікробіологічними та 162 за паразитологічними показниками, з них 11 проб не відповідало гігієнічним нормативам (м.м Сміла, Умань, Уманський район ).   

Моніторинг за станом грунту буде продовжуватись відповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженого Черкаською обласною державною адміністрацією від 31.01.2018 року.