Соціально-гігієнічний моніторинг

Результати моніторингу грунту на об’єктах довкілля за 9 місяців 2018 року

Друк
PDF

грунт_22102018.jpgДержавна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює постійний моніторинг стану об’єктів довкілля, зокрема ґрунту в межах житлової забудови (ігрові майданчики, дошкільні дитячі заклади), зон впливу автомагістралей, на берегах водойм, на межі санітарно-захисних зон підприємств, полігонів твердих побутових відходів тощо.

За 9 місяців 2018 року досліджено 624 проб ґрунту за санітарно-хімічними показниками, 668 проба за мікробіологічними та 1205 - за паразитологічними показниками, з них не відповідало гігієнічним нормативам 1 (0,2%), 8 (1,2%)
та 25 (2,1%) проб відповідно (мм. Сміла, Умань та Уманський район ).

Результати моніторингу якості грунту висвітлюється на офіційному сайті Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації, направляються в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування.

Лабораторний центр продовжує моніторинг за якістю грунту.

Про стан радіаційного фону за 9 місяців 2018 року

Друк
PDF

радіаційний_фон_11.10.2018.jpgВідповідно до щоквартального «Плану основних організаційно-методичних та виробничих заходів ДУ «Черкаський ОЛЦ МОЗ України на 2018 рік»,  погодженого Черкаською облдержадміністрацією 31.01.2018 року, лабораторією ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр    Міністерства охорони здоров'я України» за  9 місяців 2018 року проведено 975 досліджень природного радіаційного фону.

За результатами досліджень радіаційний фон становив 6 – 20 мікроРентген/год.

Станом на 09.10.2018 р. радіаційний фон становить 7-19мікроРентген/год, що в межах величин природного радіаційного фону, якийпритаманний для нашоїобласті.

Аналіз результатів досліджень фізичних факторів в області за 9 місяців 2018 року

Друк
PDF

11.10.2018.jpgФахівцями Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» протягом 9 місяців 2018 року проводився моніторинг за впливом фізичних факторів на населення (шум, вібрація, параметри мікроклімату, освітленість, електромагнітне та іонізуюче випромінювання тощо).

В області виконано понад 8,6 тис. досліджень фізичних факторів, зокрема: 897 - шуму, 351 – вібрації, 69–електромагнітного випромінювання, 2165 - освітленості та 4075 параметрів мікроклімату на об’єктах промислового, сільськогосподарського, комунального призначення та в зоні впливу об’єктів на умови проживання населення.

За результатами моніторингу встановлено перевищення гранично-допустимих рівнів шуму (25%), вібрації (26%), електромагнітного поля (4%) та (22%) не відповідають параметрам мікроклімату.

Водночас проведено 975 вимірів радіаційного фону. Перевищень гранично-допустимих рівнів не виявлено.

За результатами досліджень власникам та керівникам об’єктів надані відповідні рекомендації щодо поліпшення стану об’єктів.

Дане питання знаходиться на контролі лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України», а лабораторний моніторинг буде проводитись і в подальшому.

Про результати моніторингу якості харчових продуктів та продовольчої сировини за 8 місяців 2018 року

Друк
PDF

12092018.jpgФахівцями ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проводився моніторинг якості та безпеки харчових продуктів, продовольчої сировини.

Досліджено 5423 проби харчових продуктів за санітарно-хімічними показниками, 5285 проб – за мікробіологічними показниками, 114 проб – за радіологічними показниками. Відхилення від гігієнічних нормативів реєструвались у 0,9% та 2,1% проб відповідно за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками проти 1,1% та 1,8% за аналогічний період минулого року, зокрема за санітарно-хімічними показниками (м.Сміла, Монастирищенський, Чорнобаївський райони), за мікробіологічними показниками (Шполянський, Чигиринський, Городищенський, Золотоніський, Черкаський райони).

Поза цим, на вміст нітратів досліджено 1525 проб овочів і фруктів, відхилення реєструвались у 1,2% пробах (м.Умань, Уманський, Черкаський райони) .

На вміст пестицидів проведено 533 дослідження харчових продуктів та продовольчої сировини, виявлено 2 перевищення допустимих рівнів в овочах (0,4%).

За 8 місяців 2018 року вірусологічною лабораторією Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» проводилось визначення ГМО в харчових продуктах. Досліджено 249 проб харчових продуктів та продовольчої сировини, без відхилень.

Результати моніторингу якості харчових продуктів висвітлюються на офіційному сайті Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації. 

Моніторинг якості та безпеки харчових продуктів та продовольчої сировини буде продовжуватись у наступному кварталі відповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік,  погодженого Черкаською обласною державною адміністрацією. 

Результати моніторингу стану атмосферного повітря за 8 місяців 2018 року

Друк
PDF

атмосферне_повітря.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженого Черкаською обласною державною адміністрацією від 31.01.2018 року, Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює санітарно-гігієнічний моніторинг стану забруднення атмосферного повітря на межі санітарно-захисних зон об’єктів промислового, сільськогосподарського та комунального призначення, а також в межах житлової забудови, в зоні впливу вуличних магістралей тощо.

За 8 місяців 2018 року відібрано та досліджено 9159 проб атмосферного повітря (м.м Черкаси, Умань, Черкаському, Уманському, Кам’янському, Канівському, Маньківському, Шполянському, Христинівському районах), перевищення гранично допустимих, максимально разових концентрацій забруднюючих речовин виявлено у 329 (3,5%) пробах ( автомагістралі м. Черкаси за вмістом формальдегіду,оксиду вуглецю, бензину).

Результати моніторингу стану атмосферного повітря висвітлюється на офіційному сайті Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації, направляються в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування.

Лабораторний центр продовжує моніторинг стану атмосферного повітря.

Результати моніторингу грунту на об’єктах довкілля за 8 місяців 2018 року

Друк
PDF

завантаження_2.jpgДержавна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює постійний моніторинг стану об’єктів довкілля, зокрема ґрунту в межах житлової забудови (ігрові майданчики, дошкільні дитячі заклади), зон впливу автомагістралей, на берегах водойм, на межі санітарно-захисних зон підприємств, полігонів твердих побутових відходів тощо.

За 8 місяців 2018 року досліджено 589 проб ґрунту за санітарно-хімічними показниками, 571 проба за мікробіологічними та 1015 за паразитологічними показниками, з них 34 проби не відповідало гігієнічним нормативам (Умань, Уманський район).

Результати моніторингу якості грунту висвітлюється на офіційному сайті Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації, направляються в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування.

Лабораторний центр продовжує моніторинг за якістю грунту.

Про результати моніторингу води поверхневих водойм за 8 місяців 2018 року

Друк
PDF

водойми_ілл.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженого облдержадміністрацією 31.01.2018р., ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства  охорони здоров’я України" здійснює постійний лабораторний моніторинг води поверхневих водойм у 92 контрольних створах та у місцях водокористування населення.

За 8 міс. 2018 року із водойм області досліджено 510 проб води за санітарно-хімічними, 619 – за мікробіологічними та 174 - за паразитологічними показниками. Не відповідало встановленим нормативам 66 (13,0%) проб за санітарно-хімічними, 171   (27,6%)  -  за мікробіологічними та 7 (4,0%) - за паразитологічними показниками.

Результати моніторингу якості води водоймищ висвітлюються на офіційному сайті ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" та в засобах масової інформації направляються в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування.

Лабораторний центр продовжує моніторинг якості води поверхневих водойм.

Про результати моніторингу якості питної води в області за 8 місяців 2018 року

Друк
PDF

водойми_9_міс.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженого облдержадміністрацією 31.01.2018р., ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України" за 8 міс.  2018 року із джерел та мереж централізованого водопостачання досліджено 1340 проб питної води за санітарно-хімічними та 1708 проб - за мікробіологічними показниками.  Гігієнічним вимогам не відповідало
61 (4,6%) та 50 (2,9%) проб відповідно.

Із джерел нецентралізованого водопостачання (приватні та громадські свердловини і колодязі) досліджено 1172 проби питної води за санітарно-хімічними показниками та 508 проб – за мікробіологічними.  

Гігієнічним вимогам за санітарно-хімічними показниками не відповідало  419 (35,8%) проб та 115 (22,6%) - за мікробіологічними.

Результати моніторингу якості питної води висвітлюються на офіційному сайті ДУ "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" та в засобах масової інформації, направляються в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування.

Лабораторний центр продовжує моніторинг якості питної води.

Аналіз результатів досліджень фізичних факторів в області за 8 місяців 2018 р

Друк
PDF

Фахівцями Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» протягом 8 місяців 2018 року проводився моніторинг за впливом фізичних факторів на населення (шум, вібрація, параметри мікроклімату, освітленість, електромагнітне та іонізуюче випромінювання тощо).

В області виконано понад 7,5 тис. досліджень фізичних факторів, зокрема: 767 - шуму, 256 – вібрації, 54 - електромагнітного випромінювання, 2165 - освітленості та 3862 параметрів мікроклімату на об’єктах промислового, сільськогосподарського, комунального призначення та в зоні впливу об’єктів на умови проживання населення.

За результатами моніторингу встановлено перевищення гранично-допустимих рівнів шуму (33%), вібрації (32%), електромагнітного поля (6%) та (23%) не відповідають параметрам мікроклімату.

Водночас проведено 875 вимірів радіаційного фону. Перевищень гранично-допустимих рівнів не виявлено.

За результатами досліджень власникам та керівникам об’єктів надані відповідні рекомендації щодо поліпшення стану об’єктів.

Дане питання знаходиться на контролі лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я  України», а лабораторний моніторинг буде проводитись і в подальшому.

Про стан радіаційного фону за 8 місяців 2018 року

Друк
PDF

фон07092018.jpgПротягом  8 місяців 2018 року відповідно до щоквартального «Плану основних організаційно-методичних та виробничих заходів ДУ «Черкаський ОЛЦ МОЗ України на 2018 рік»,  погодженого Черкаською облдержадміністрацією від 31.01.2018 року, лабораторією ДУ «Черкаський ОЛЦ МОЗ України» проведено 875 досліджень природного радіаційного фону. 

За результатами досліджень радіаційний фон становив 7 – 19 мікроРентген/год.

Станом на 06.09.2018 р. радіаційний фон становить 6-20 мікроРентген/год, що в межах величин природного радіаційного фону, який притаманний для нашої області.

 

Щодо моніторингу атмосферного повітря

Друк
PDF

40284174_1155353241312879_5138053338796916736_n.jpgЗа результатами чергових моніторингових досліджень атмосферного повітря, проведених державною установою «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» 29.08.2018р., в межах житлової забудови в м.Черкаси на перехресті вулиць бульв. Шевченка - вул. Чорновола максимально разові концентрації бензину, діоксиду азоту, оксиду вуглецю, ангідриду сірчистого, аміаку, пилу, формальдегіду не перевищували встановлених нормативів.

Моніторинг стану атмосферного повітря продовжується.

Про стан радіаційного фону за 7 місяців 2018 року

Друк
PDF

654542125468576876543218.jpgПротягом  7 місяців 2018 року відповідно до щоквартального «Плану основних організаційно-методичних та виробничих заходів ДУ «Черкаський ОЛЦ МОЗ України на 2018 рік» проведено 765 досліджень природного радіаційного фону. 

За результатами досліджень радіаційний фон становить 6 – 20 мікроРентген/год.

Станом на 10.08.2018 р. радіаційний фон становить 9-19 мікроРентген/год, що в межах величин природного радіаційного фону, який притаманний для нашої області.

 

Результати моніторингу стану атмосферного повітря за 7 місяців 2018 року

Друк
PDF

атмосферне_повітря.jpgВідповідно до Плану моніторингових досліджень на 2018 рік, погодженого Черкаською обласною державною адміністрацією від 31.01.2018 року, Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює санітарно-гігієнічний моніторинг стану забруднення атмосферного повітря на межі санітарно-захисних зон об’єктів промислового, сільськогосподарського та комунального призначення, а також в межах житлової забудови, в зоні впливу вуличних магістралей тощо.

За  7 місяців  2018 року відібрано та досліджено 8570 проб атмосферного повітря (м.м Черкаси, Умань, Черкаському, Уманському, Кам’янському, Канівському, Маньківському, Шполянському, Христинівському районах), перевищення гранично допустимих, максимально разових концентрацій забруднюючих речовин  виявлено у 329 (3,8%) пробах ( автомагістралі м. Черкаси за вмістом формальдегіду,СО, бензину).

Результати моніторингу стану атмосферного повітря висвітлюється на офіційному сайті Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації, направляються в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування. 

Лабораторний центр продовжує моніторинг стану атмосферного повітря.

Результати моніторингу грунту на об’єктах довкілля за 7 місяців 2018 року

Друк
PDF

грунт0917.jpgДержавна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України" здійснює постійний моніторинг стану об’єктів довкілля, погодженого Черкаською обласною державною адміністрацією, зокрема ґрунту в межах житлової забудови (ігрові майданчики, дошкільні дитячі заклади), зон впливу автомагістралей, на берегах водойм, на межі санітарно-захисних зон підприємств, полігонів твердих побутових відходів тощо.

За 7 місяців 2018 року досліджено 506   проб ґрунту за  санітарно-хімічними показниками, 403 проби за мікробіологічними та 872 за паразитологічними показниками, з них 30 проб не відповідало гігієнічним нормативам (Умань, Уманський район ). 

Результати моніторингу якості грунту висвітлюється на офіційному сайті Державна установа  «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» та в засобах масової інформації, направляються в обласну, районні адміністрації та міськвиконкоми для відповідного реагування. 

Лабораторний центр продовжує моніторинг за якістю грунту.