Моніторинг захворюваності

Про групове захворювання на ГКІ серед вихованців ДНЗ №89 гр.10 «Віночок» м.Черкаси

Друк
PDF

Державна установа «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України»повідомляє, що 26.11.2018 р. з Комунального некомерційного підприємства «Черкаська міська інфекційна лікарня» ЧМР надійшло 3 екстренних повідомлення про випадки гострої кишкової інфекції серед вихованців дошкільного навчального закладу (ясла-садочок) комбінованого типу №89 гр.10 «Віночок» Черкаської міської ради (м. Черкаси, вул. Тараскова,8).

Всі хворі діти госпіталізовані до Комунального некомерційного підприємства «Черкаська міська інфекційна лікарня» ЧМР, де їм надається відповідна медична допомога з попереднім діагнозом «Гострий гастроентероколіт».

Фахівцями Черкаського міського відділу Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства здоров’я України» проведено епідеміологічне розслідування випадку групового захворювання. З метою встановлення причин його виникнення спалаху та локалізації і ліквідації, для лабораторних досліджень відібрано зразки харчових продуктів, води, з об’єктів довкілля взято гігієнічні змиви на патогенну та умовно-патогенну мікрофлору, проведено бактеріологічне обстеження персоналу дошкільного навчального закладу (ясла-садочок) комбінованого типу №89 та контактних дітей на кишкову групу інфекцій. Проведено заключну дезінфекцію.

Епідеміологічне розслідування групового захворювання триває.

Результати щотижневого моніторингу захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції та грип

Друк
PDF

020118.jpgДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що Відділ грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій ДУ «Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров’я України» інформує що за даними спільного бюлетеню ВООЗ та Європейського Центру по контролю за хворобами за 45 тиждень 2018 року в країнах, що межують із Україною, спостерігається низька інтенсивність активності грипу та відсутність географічного поширення грипу, окрім Словаччини та Румунії, де зазначалося спорадичне виявлення вірусів грипу.

Захворюваність на грип та ГРВІ в Україні знаходиться на неепідемічному рівні притаманному для початку епідемічного сезону. На 46-му тижні на грип та ГРВІ захворіло 164 826 осіб, із них 68,0 % діти віком до 17 років. Інтенсивний показник захворюваності становить 428,2 на 100 тисяч населення, що на 17,5 % менше епідемічного порогу по Україні.

В Україні спостерігається відсутність географічного поширення та низька інтенсивність епідемічної активності грипу та ГРВІ.

Госпіталізовано 3,0 % від загальної кількості захворілих. Найбільше госпіталізованих серед дітей віком 0 - 4 роки, найменше - серед осіб 65 років та старше.

На звітному тижні летальних випадків від грипу не зареєстровано.

Детальніше...

Результати щотижневого моніторингу захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції та грип

Друк
PDF

грип_2.jpgДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що Відділ грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій ДУ «Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров’я України» інформує, що за даними спільного бюлетеню ВООЗ та Європейського Центру по контролю за хворобами за 44 тиждень 2018 року в країнах, що межують із Україною, спостерігається низька інтенсивність активності грипу та відсутність географічного поширення грипу, окрім Словаччини та Румунії, де зазначалося спорадичне виявлення вірусів грипу.

Захворюваність на грип та ГРВІ в Україні знаходиться на неепідемічному рівні притаманному для початку епідемічного сезону.

На 45-му тижні на грип та ГРВІ захворіло 151 852 осіб, із них 68,4 % діти віком до 17 років. Інтенсивний показник захворюваності становить 359,7 на 100 тисяч населення, що на 30,7 % менше епідемічного порогу по Україні.

В Україні спостерігається відсутність географічного поширення та низька інтенсивність епідемічної активності грипу та ГРВІ.

Госпіталізовано 3,0 % від загальної кількості захворілих. Найбільше госпіталізованих серед дітей віком 0 - 4 роки, найменше - серед осіб 65 років та старше.

На звітному тижні летальних випадків від грипу не зареєстровано.

Детальніше...

Результати щотижневого моніторингу захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції та грип

Друк
PDF

грип_4.jpgДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що Відділ грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій ДУ «Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров’я України» інформує, що за даними спільного бюлетеню ВООЗ та Європейського Центру по контролю за хворобами за 43 тиждень 2018 року в країнах, що межують із Україною, спостерігається низька інтенсивність активності грипу та відсутність географічного поширення грипу, окрім Словаччини та Румунії, де зазначалося спорадичне виявлення вірусів грипу.

Захворюваність на грип та ГРВІ в Україні знаходиться на неепідемічному рівні притаманному для початку епідемічного сезону. На 44-му тижні на грип та ГРВІ захворіло 147 407 осіб, із них 67,7 % діти віком до 17 років. Інтенсивний показник захворюваності становить 349,2 на 100 тисяч населення, що на 32,7 % менше епідемічного порогу по Україні.

В Україні спостерігається відсутність географічного поширення та низька інтенсивність епідемічної активності грипу та ГРВІ Госпіталізовано 3,2 % від загальної кількості захворілих. Найбільше госпіталізованих серед дітей віком 0 - 4 роки, найменше - серед осіб 65 років та старше.

На звітному тижні летальних випадків від грипу не зареєстровано.

При дослідженні методом ПЛР 33 зразків матеріалів від пацієнтів із підозрою на грип РНК вірусів грипу не визначено.

За 45-й тиждень (з 03.11. по 09.11.18 року) в області захворіло 5411 осіб, що склало 0,4% від загальної кількості населення. Показник загальної захворюваності на 100 тис. населення склав 444,7. З числа захворілих – 3668 дітей віком до 17 років (67,8%). Серед захворілих найбільше було у віковій категорії 0-4 роки (30,5% від загальної захворюваності).

Госпіталізовано 292 особи (5,4% від числа захворілих). З числа госпіталізованих – 229 дітей (78,4% від загальної кількості госпіталізованих). В умовах стаціонару більше всього перебували діти у віковій категорії 0-4 роки (їх питома вага становить 51,0% від загальної кількості госпіталізованих).

За звітній тиждень летальних випадків від грипу по області не зареєстровано.

В області рівень захворюваності нижче епідемічного порогу, розрахованого на 45-й тиждень епідемічного сезону 2018-2019 років на 0,3%. Перевищення епідпорогу не зареєстровано на жодній адміністративній території.

У порівнянні з минулим тижнем збільшився темп приросту захворюваності на грип та ГРВІ серед дорослого населення на 2,2% та серед дітей до 17 років на 4,2%.

Показники захворюваності на 100 тисяч населення за звітний тиждень були вище обласного в: м.Черкаси – 716,8, Городищенському районі – 574,9, мм. Умань – 555,6, Сміла – 486,5, Золотоніському – 467,2, Черкаському – 466,6 районах.              

Протягом тижня з лікувально-профілактичних закладів області у вірусологічну лабораторію ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» надійшов 1 носоглотковий змиви від хворого з діагнозом грип та ГРІ, який досліджено методом імунофлюоресцентної мікроскопії (ІФА), результат позитивний (виділено парагрип).

За 45-й тиждень лікувально-профілактичними закладами щеплено проти грипу 896 осіб. З початку епідемічного сезону 2018-2019 років щеплено проти грипу 2446 осіб, з них дітей до 17 років – 808 осіб (33% від вакцинованих). Питома вага щеплених, від загальної кількості запланованих, становить 12,5%.

Стан захворюваності на особливо небезпечні інфекції за 10 місяців 2018 року

Друк
PDF

ОНІ_10_місяців.pngЗа результатами щомісячного моніторингу захворюваності на особливо небезпечні інфекції, який здійснює ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України», захворювання на сибірку, бруцельоз, висипний тиф, сказ, туляремію не реєструвались.

Зареєстровано 5 випадків захворювання на лептоспіроз. Інтенсивний показник становить 0,4 на 100тис. населення. В минулому році захворювання на лептоспіроз не реєструвались.

Захворюваність на хворобу Лайма збільшилась на 55,9 %. Зареєстровано 460 випадків захворювання проти 295 зааналогічний період 2017 року (інтенсивні показники – 37,8 та 23,8 на 100 тис. населення). Хвороба Лайма реєструвалась на 19 адміністративних територіях області. Кількість захворювань у м. Черкаси становить 45,2% від усіх захворювань в області. Високі показники захворюваності на хворобу Лайма реєструються в Канівському, Корсунь-Шевченківському, Городищенському та Кам’янському районах.

Детальніше...

Паразитарна захворюваність за 10 місяців 2018 року

Друк
PDF

паразит_10міс.jpgЗа результатами щомісячного моніторингу захворюваності на паразитарні захворювання, який здійснює Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України", зареєстровано 1064 випадків хворих на паразитози, інтенсивний показник на 100 тис. населення становить 87,4 проти 140,2 у минулому році. Захворюваність дітей складає 92,6% від усіх захворілих, інтенсивний показник становить 489,4 проти 817,4. 87% - це діти організованих колективів.

Детальніше...

Результати щотижневого моніторингу захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції та грип

Друк
PDF

грип120218.jpgДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» повідомляє, що Відділ грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій ДУ «Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров’я України» інформує що за даними спільного бюлетеню ВООЗ та Європейського Центру по контролю за хворобами за 42 тиждень 2018 року в країнах, що межують із Україною, спостерігається низька інтенсивність активності грипу та відсутність географічного поширення грипу, окрім Словаччини, де зазначалося спорадичне виявлення вірусів грипу.

Захворюваність на грип та ГРВІ в Україні знаходиться на неепідемічному рівні притаманному для початку епідемічного сезону. На 43-му тижні на грип та ГРВІ захворіло 161 524 особи, із них 68,9 % діти віком до 17 років. Інтенсивний показник захворюваності становить 382,6 на 100 тисяч населення, що на 26,2 % менше епідемічного порогу по Україні.

Детальніше...

Результати щотижневого моніторингу захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції та грип

Друк
PDF

грип_29102018.jpgЧеркаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України повідомляє, що Відділ грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій ДУ «Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров’я України» інформує що за даними спільного бюлетеню ВООЗ та Європейського Центру по контролю за хворобами за за 41 тиждень 2018 року в усіх країнах, що межують з Україною, спостерігається низька інтенсивність активності грипу та відсутність географічного поширення грипу.

Захворюваність на грип та ГРВІ в Україні знаходиться на неепідемічному рівні притаманному для початку епідемічного сезону. На 42-му тижні на грип та ГРВІ захворіло 142 814 осіб, із них 70,1 % діти віком до 17 років. Інтенсивний показник захворюваності становить 338,3 на 100 тисяч населення, що на 34,8 % менше епідемічного порогу по Україні.

Детальніше...

Результати щотижневого моніторингу захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції та грип

Друк
PDF

грип_22.10.2018.jpgЧеркаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України повідомляє, що Відділ грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій ДУ «Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров’я України» інформує що за даними спільного бюлетеню ВООЗ та Європейського Центру по контролю за хворобами за за 40 тиждень 2018 року в усіх країнах, що межують з Україною, спостерігається низька інтенсивність активності грипу та відсутність географічного поширення грипу.

Захворюваність на грип та ГРВІ в Україні знаходиться на неепідемічному рівні притаманному для початку епідемічного сезону. На 41-му тижні на грип та ГРВІ захворіло 153 150 осіб, із них 70,1 % діти віком до 17 років. Інтенсивний показник захворюваності становить 362,8 на 100 тисяч населення, що на 30,1 % менше епідемічного порогу по Україні.

Детальніше...

Результати щотижневого моніторингу захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції та грип

Друк
PDF

грип_16102018.jpegЧеркаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України повідомляє, що Відділ грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій ДУ «Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров’я України» інформує що за даними спільного бюлетеню ВООЗ та Європейського Центру по контролю за хворобами за 39 тиждень 2018 року в усіх країнах, що межують з Україною, спостерігається низька інтенсивність активності грипу. Спорадичні випадки грипу зареєстровані лише в Польщі, в інших країнах - географічне поширення грипу відсутнє.

Захворюваність на грип та ГРВІ в Україні знаходиться на неепідемічному рівні притаманному для початку епідемічного сезону. На 40-му тижні на грип та ГРВІ захворіло 143 052 особи, із них 71,2 % діти віком до 17 років. Інтенсивний показник захворюваності становить 338,9 на 100 тисяч населення, що на 34,7 % менше епідемічного порогу по Україні.

В Україні спостерігається відсутність географічного поширення та низька інтенсивність епідемічної активності грипу та ГРВІ без перевищення епідемічних порогів.

Госпіталізовано 2,6 % від загальної кількості захворілих. Найбільше госпіталізованих серед дітей віком 0 –4 роки, найменше –серед осіб 65 років та старше.

На звітному тижні летальних випадків від грипу не зареєстровано.

При дослідженні методом ПЛР 13 зразків матеріалів від пацієнтів із підозрою на грип РНК вірусів грипу не визначено.

Детальніше...

Аналіз роботи вірусологічної лабораторії за 9 місяців 2018 року

Друк
PDF

віруси082017.jpgЗа 9 місяців 2018 р. вірусологічною лабораторією ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України», з метою отримання своєчасної об’єктивної інформації щодо початку епідсезону по грипу на території області, обстежено 75 осіб з діагнозом грип, ГРІ.

Як і в попередні роки, вірусологічна лабораторія ідентифікувала збудник грипу: (вірус грипу типу В)

Всього лабораторією проведено 1071 дослідження, з яких 59 проб позитивні (5,5%). Внаслідок дослідження секційного матеріалу від 4 померлих на наявність вірусів грипу та ГРІ, результати негативні. З метою ретроспективної діагностики захворюваності на грип обстежено 51 особа на наявність сероконверсії антитіл до вірусів грипу, в 13 випадках грип типу В підтверджено (26%).

Сезонний період (зима-весна) характеризувався збільшенням спорадичної захворюваності на рота- та норовірусні інфекції серед дітей та виникнення вогнищ інфекції в дитячих дошкільних закладах.

Детальніше...

Результати щотижневого моніторингу захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції та грип

Друк
PDF

грип_4.jpgЧеркаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України повідомляє, що Відділ грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій ДУ «Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров’я України» інформує що в епідемічному сезоні 2018-2019 років циркулюватимуть штами вірусів:А/Мichigan/45/2015(Н1N1) рdm09; А/Singapore/ INFІМН-16-0019/2016(НЗN2), В/ Соlorado /06/2017.

В області з 29.09.18 року розпочався епідемічний сезон захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) та грип. У зв’язку з цим, на всіх адміністративних територіях області проводиться щотижневий моніторинг захворюваності на дані інфекції.

За період з 29.09 по 05.10.2018 року в області захворіло 4141 особи, що склало 0,3% від загальної кількості населення. З числа захворілих – 2586 дітей віком до 17 років (62,4%). Найбільше хворого населення у віковій категорії 5-14 років (29,1% від загальної кількості захворілих). Показник загальної захворюваності на 100 тис. населення склав 340,3.

Госпіталізовано 220 осіб (5,2% від числа захворілих). З числа госпіталізованих – 159 дітей (72,3% від загальної кількості). В умовах стаціонару більше всього перебували діти у віковій категорії 0-4 роки (їх питома вага становить 40,5% від загальної кількості госпіталізованих).

За звітній тиждень летальних випадків від грипу по області не зареєстровано.

В області рівень захворюваності нижче епідемічного порогу, розрахованого на 40-й тиждень епідемічного сезону 2018-2019 років, що складає 463,1, на 26,5%. Перевищення епідпорогу не зареєстровано на жодній адміністративній території.

Показники захворюваності на 100 тисяч населення за звітний тиждень були вище обласного в: К.-Шевченківському – 575,6, Золотоніському – 540,7, районах, м. Черкаси – 508,0, Смілянському – 477,9, Уманському – 434,2 районах, м. Умань – 416,1, м.Ватутіне-411,1, Христинівському – 345,5.

Впродовж тижня з лікувально-профілактичних закладів області у вірусологічну лабораторію ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» матеріалів від хворих з підозрою на грип не надходило.

За 40 тиждень щеплення проти грипу не проводились.

Стан захворюваності та результати досліджень на особливо небезпечні інфекції за 9 місяців 2018 року

Друк
PDF

оні05.10.2018.jpgЗа результатами щомісячного моніторингу захворюваності на особливо небезпечні інфекції, який здійснює ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України», захворювання на сибірку, бруцельоз, висипний тиф, сказ, туляремію не реєструвались.

Зареєстровано 5 випадків захворювання на лептоспіроз. Інтенсивний показник становить 0,4 на 100тис. населення. В минулому році захворювання на лептоспіроз не реєструвались.

Захворюваність на хворобу Лайма збільшилась на 59,2 %. Зареєстровано 425 випадків захворювання проти 267 зааналогічний період 2017 року (інтенсивні показники – 34,9 та 21,5 на 100 тис. населення). Хвороба Лайма реєструвалась на 19 адміністративних територіях області. Кількісь захворювань у м. Черкаси становить 46,6% від усіх захворювань в області. Високі показники захворюваності на хворобу Лайма реєструються в Канівському.Корсунь-Шевченківському,Городищенському та Кам’янському районах.

Захворюваність на активний туберкульоз органів дихання зменшилась на 4,7% (384 випадки проти 403), інтенсивний показник становить 31,6 на 100 тис. населення проти 32,5 за аналогічний період 2017 року.

Випадки бактеріологічно підтвердженого туберкульозу органів дихання зменшились на 13,3% (208 випадків та 240), інтенсивний показник 17,1 проти 19,3 на 100 тис. населення.

Інтенсивні показники найвищі у м.м. Ватутіне- 64,6, Сміла- 44,6,Катеринопільському- 62,8,Городищенському- 60,5, Чигиринському- 49,2, Маньківському - 44,2, районах на 100 тис. населення.

Ураженість населення педикульозом зменшилась на 20,9%. Зареєстровано 208 випадків педикульозу проти 263, інтенсивний показник на 100 тис. населення 17,1 проти 21,2.проведені Найвищі показники в м. Сміла, Катеринопільському, Лисянському, Шполянському та Христинівському районах.

У вогнищах завдяки проведеним протиепідемічним заходам повторні захворювання не реєструвались.

З метою моніторингу циркуляції збудників природно-вогнищевих (зоонозних) інфекцій в об’єктах довкілля групою спостереження за цими інфекціями проведені епізоотологічні обстеження території 10-ти адмінрайонів області та м. Черкаси, складовою яких є облік чисельності та відлов дрібних ссавців, збір пелеток хижих птахів, іксодових кліщів, відбір проб води відкритих водоймищ та проб грунту з наступним їх дослідженням в лабораторії особливо небезпечних інфекцій Державної установи «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Групою спостереження відловлено 310 екз. мишовидних гризунів, зібрано 810 пелеток хижих птахів та 1183 екз. іксодових кліщів, відібрано 60 проб води відкритих водойм та 5 проб ґрунту для дослідження на сибірку.

При дослідженні дрібних ссавців виявлені 1,94% носіїв туляремії та 7,1% псевдотуберкульозу і кишкових ієрсиніозів, проти, відповідно, 2,7% та 3,2% за аналогічний період 2017 року.

При дослідженні на туляремію пелеток хижих птахів визначено 4,1% позитивних, проти 6,3% у 2017році.

Природна інфікованість іксодових кліщів бореліями у першому півріччі складала 3,9 проти 7,9% за аналогічний період 2017 року.

Результати моніторингу підтверджують постійну циркуляцію збудників особливо небезпечних інфекцій та наявність в області ензоотичних щодо природно-вогнищевих інфекційних хвороб територій.

Враховуючи наявність ензоотичних щодо туляремії, лептоспірозу, іксодових кліщових бореліозів територій, а також позитивні результати серологічних досліджень об’єктів довкілля епідеміологічний прогноз залишається несприятливим, ризик виникнення захворювань високим.

Моніторинг циркуляції збудників природно-вогнищевих (зоонозних) інфекцій в об’єктах довкілля буде продовжений.

Паразитарна захворюваність за 9 місяців 2018 року

Друк
PDF

пл03102018.jpgЗа результатами щомісячного моніторингу захворюваності на паразитарні захворювання, який здійснює Державна установа "Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України", зареєстровано 935 випадків хворих на паразитози, інтенсивний показник на 100 тис. населення становить 76,8 проти 120,0 у минулому році. Захворюваність дітей складає 92,8% від усіх захворілих, інтенсивний показник становить 427,7 проти 707,8.

У сумі інфекційної захворюваності без грипу та ГРВІ паразитози складають 17,4%.

У структурі паразитарної захворюваності 86,2% становлять гельмінтози, яких зареєстровано 806 випадків, інтенсивний показник 66,2 на 100 тис. населення проти 108,4 у минулому році. Найвищі показники захворюваності в Жашківському – 99,0, Звенигородському – 144,3, Смілянському – 176,8 Чигиринському – 159,0, Лисянському – 210,2 районах, мм.Умань – 133,5, Ватутіне - 111,6

Серед гельмінтозів ентеробіоз складає 87,3%. Рівень захворюваності становить 57,8 на 100 тис. населення, дитячого 338,9 на 100 тис. дитячого населення, проти 101,1 - 594,6 відповідно.

Захворюваність на аскаридоз збільшилась в 1,6 раза, інтенсивний показник 6,9 на 100 тис. населення, проти 4,3 відповідно. Випадки аскаридозу реєструвалися на 13 адміністративних територіях: мм. Черкаси, Сміла, Умань, Городищенському, Жашківському, Канівському, Кам’янському, К.-Шевченківському, Смілянському, Тальнівському, Уманському, Христинівському та Шполянському районах.

Із рідкісних гельмінтозів зареєстровано 3 випадки опісторхозу в м. Черкаси, 1 випадок фасціольозу в м. Умань, по 1 випадку дирофіляріозу в м. Сміла, Умань, Кам’янському районах, 4 випадки трихоцефальозу в Чорнобаївському районі.

Із кишкових найпростіших в області зареєстровано 129 випадків лямбліозу, інтенсивний показник становить 10,6 на 100 тис. населення, в тому числі, діти до 17 років включно – 51,6 на 100 тис. дитячого населення, проти 11,6 - 61,3 відповідно.

У м. Черкаси зареєстровано 2 випадки токсоплазмозу та 1 випадок заівізної малярії у Золотоніському районі.

В порівнянні з минулим роком паразитарна захворюваність знизилась на 36 %.