Матеріали для населення

holovna

Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб продовжує організовувати виїзні вакцинації. Цього разу спільно з фахівцями Чигиринського відділення Черкаського міськрайонного відділу Центру та колегами з ЦПМСД розгорнули пункт щеплення в Чигирині.

Детальніше...

 bryf

Черкаська область отримала імунобіологічні препарати для проведення планових щеплень, серед яких вакцина для профілактики кору, паротиту і краснухи, яка необхідна для проведення наздоганяючої (catch-up ) вакцинальної кампанії серед дітей віком до 18 років. Для того, щоб надолужити пропущені щеплення, в області проведені необхідні організаційні заходи, навчання, тренінги з медиками, освітянами, представниками органів виконавчої влади, місцевого самоврядуванням, які будуть долучені до цієї кампанії тощо. Про це під час брифінгу в медіацентрі ОВА повідомили Володимир Папач, головний державний санітарний лікар області, генеральний директор ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб» та Антоніна Уманець, начальниця управління охорони здоров’я ОДА.

Володимир Папач зауважив, що кір – небезпечне висококонтагіозне інфекційне захворювання, яке дає тяжкі ускладнення і може привести до смерті. Єдиний захист дитини і дорослого від кору – вакцинація.

Детальніше...

 kuzin

У межах кампанії напередодні нового навчального року лікарі та мобільні вакцинальні бригади будуть проводити щеплення дітей, які внаслідок війни або інших обставин пропустили вакцинацію. Для цього розроблені і прийняті обласні плани проведення кампанії, визначено обласних координаторів і залучено до «підчищаючого раунду» з імунізації заклади охорони здоровʼя, пункти щеплень та мобільні вакцинальні бригади, які проводитимуть виїзні сесії у таборах та у віддалених населених пунктах областей.

«На рівні областей країни буде відбуватись вакцинація проти кору дітей, які пропустили одне чи два щеплення. Особлива увага до дітей, які переїхали до інших областей: вони зможуть зробити щеплення та перевірити вакцинальний статус у лікарнях чи пунктах щеплень. У 2022 році обовʼязкове щеплення проти кору, згідно з національним календарем щеплень, отримали лише 69% у віці 6 років. Щоб не допустити спалах кору зараз ці щеплення мають бути надолужені, а діти – довакциновані. Загалом у рамках кампанії заплановано провести понад 260 тисяч щеплень, не враховуючи рутинну вакцинацію», – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Вакцина проти кору, паротиту та краснухи доставлена до кожного регіону. 657 тисяч доз комбінованої вакцини КПК на підтримку Національної програми імунізації в Україну доставив дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).

Детальніше...

 zhyvi vactsyny
 

“Живі” вакцини містять атенуйовані, тобто сильно ослаблені, віруси та бактерії. До “живих” вакцин належать – вакцина від вітряної віспи, ротавірусу, кору/краснухи/паротиту, оральна вакцина від поліомієліту, вакцина від туберкульозу (БЦЖ), жовтої лихоманки, наприклад.

Ці вакцини зазвичай протипоказані вагітним жінкам та людям із сильно ослабленим імунітетом. Для решти людей живі вакцини є безпечними.

Існує дуже невеликий шанс того, що після вакцинації, вірус може виділятися зі слизом з дихальних шляхів чи з випорожненнями щепленої людини, інфікувати невакциновану людину. Це в загальному. Проте є особливості в залежності від вакцини. Так, припускають, вірус вітрянки може передаватися у рідкісних випадках, коли у щепленого після вакцинації виник висип. У зоні небезпеки можуть опинитися люди, імунітет яких сильно ослаблений внаслідок важких хвороб: ВІЛ-інфіковані, люди після пересадки органів, люди, які проходять хімієтерапію або приймають препарати для пригнічення імунітету. Хоча науковці ставлять це під сумнів.

Детальніше...

vaccine bottle green 

Щеплення проти дифтерії, правця та кашлюка входить до Календаря профілактичних щеплень та є безоплатним. Згідно з Національним календарем щеплень, вакцина АКДП вводиться у віці 2, 4, 6 і 18 місяців, потім у 6 років проводиться ревакцинація вакциною АДП (дифтерія-правець), а в 16 років — вакциною АДП-М (проти правця та дифтерії зі зменшеним вмістом антигена, що використовується для дорослих).

«Вакцинація АКДП надає дітям захист від серйозних інфекційних хвороб. Кашлюк, дифтерія та правець можуть мати серйозні наслідки для здоров'я дітей, особливо в умовах війни, коли доступ до медичної допомоги може бути обмеженим. У межах співпраці МОЗ з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) ми системно забезпечуємо пункти щеплення по країні необхідною вакциною. Саме тому важливо перевіряти вакцинальний статус та ревакцинуватись за потреби», — сказав заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

ЮНІСЕФ доставив до України 120 тисяч доз вакцини проти кашлюку, дифтерії та правця (АКДП) для вакцинації за Календарем щеплень, інформують у МОЗ. Наразі вакцина розподілена між областями для проведення імунізації.

Детальніше...

vitryankovi vechirky

«Вітрянкові вечірки». Або як після інфікування зараз отримати проблеми зі здоров’ям у майбутньому?

В Україні до цього часу проводять середньовічні "вітрянкові вечірки" — коли замість безпечного щеплення дітей батьки примусово приводять їх в осередок інфекції задля формування імунітету від вітряної віспи. Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб спільно з Центром громадського здоров’я закликають утриматися від такого формату, адже це небезпечно для організму.

Вітряна віспа – одна з найпоширеніших інфекцій у світі з аерогенним механізмом передачі, характеризується появою везикульозної висипки та інтоксикацією. Період від зараження до початку розвитку клінічних проявів триває 11-21 день. Хворий становить загрозу зараження для людей, які його оточуюють останні два дні інкубаційного періоду і залишається заразним протягом п’яти діб від появи останніх висипань. Сприйнятливість до вітряної віспи складає 95-100%.

При природному інфікуванні на вітряну віспу деякі наслідки хвороби дають про себе знати через довгі роки. Серед можливих наслідків вітрянки виділяють: порушення зору, неврит зорового нерва, ураження головного мозку, ларинготрахеїт, міокардит, стоматит тощо. У випадку з вітряною віспою живий вірус залишається «спати» в нервових волокнах. При зниженні імунітету, стресі та інших несприятливих станах вірус стає знову активним, проявляючись у вигляді оперізуючого герпесу.

Тяжким перебігом характеризується перебіг вітрянки у немовлят, підлітків та дорослих. Небезпеку для плоду складає перенесення вітрянки під час вагітності, особливо на ранніх термінах та перед пологами.

Після перенесеної інфекції формується тривалий імунітет. Повторні захворювання трапляються рідко.

Детальніше...