Матеріали для населення

kir kontakt z hvorum 

Кір – це небезпечна та надзвичайно заразна інфекція. 9 із 10 невакцинованих людей, які контактували з хворим, теж інфікуються.

Якщо у школі (дитсадку) або там, де ви мешкаєте, хтось захворів на кір, негайно зверніться до лікаря. Чим швидше ви це зробите, тим більше шансів уберегтися від хвороби.

Як саме можна запобігти зараженню кором, дивіться в інфографіці.

Детальніше...

holovna zas 

10 серпня відбувся робочий візит фахівців Центру громадського здоров’я до Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Андрій Пашинний, завідувач відділу імунізації ЦГЗ, та Олена Іваськів, лікарка-епідеміологиня відділу імунізації, ознайомилися з роботою Черкаського обласного ЦКПХ, зокрема організацією проведення наздоганяючої кампанії з вакцинації проти кору серед дітей.

Детальніше...

 holovna

Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб продовжує організовувати виїзні вакцинації. Цього разу спільно з керівником та фахівцями Золотоніського районного відділу Центру та колегами з ЦПМСД відвідали село Кропивна Золотоніського району.

Такі виїзди стали можливими завдяки отриманню Центром спеціального автобуса від ВООЗ, ЮНІСЕФ, за підтримки МОЗ.

Детальніше...

papach cach1 

На Черкащині триває загальнонаціональна кампанія з «наздоганяючої вакцинації» проти кору для дітей, які внаслідок зміни місця проживання, тимчасового виїзду за кордон чи інших обставин пропустили планові щеплення.

На сьогодні в Черкаській області потребують вакцинації 5 830 дітей, яким у межах наздоганяючої кампанії з вакцинації проти кору заплановано провести 7 637 щеплень першою і другою дозою вакцини КПК. Про це на нараді в ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» повідомив Генеральний директор Володимир Папач.

Детальніше...

 protupokazu do vakc kpk

Перелік протипоказань до вакцинації проти кору – невеликий. В Україні відповідно до світових стандартів він навіть не включає легкі застуди з температурою до 38,0 °С.

Протипоказання до вакцинації в Україні затверджені наказом МОЗ №2070 від 11.10.2019 року.

Коли вакцинацію проти кору не роблять

1. Гостре захворювання, що супроводжується температурою, вищою за 38,0°С.

2. Серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини чи коли відомо про алергічну реакцію на один із компонентів вакцини.

3. Захворювання і стани організму, за яких після введення вакцини імунітет може не сформуватися (наприклад, в умовах хімієтерапії в онкологічних хворих; у разі вживання великих доз стероїдних гормонів; вживання ліків, що пригнічують імунітет; у випадку імунодефіциту внаслідок ВІЛ).

4. Вагітність. Вакциною КПК не вакцинують вагітних, адже вона містить живі віруси. Щеплення проти кору необхідно зробити до настання вагітності.

Детальніше...

kir 

 
 

Під час війни зростає імовірність спалаху багатьох інфекційних захворювань, особливо кору, що є одним із найзаразніших захворювань, відомих у світі.

Чим небезпечний кір?

Кір швидко передається від хворої людини повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря під час чхання, кашлю або розмови хворого. 9 з 10 невакцинованих людей, що контактують із хворим, можуть інфікуватися. Вірус кору може зберігати заразність в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

Детальніше...