Матеріали для населення

В Україну доставили 3 000 доз вакцин проти гепатиту А в рамках партнерства МОЗ та ЮНІСЕФ

Друк
PDF

 vakc gepatut a sait

Гепатит А — вірусна інфекція, що вражає печінку і може спричинити захворювання середнього і важкого ступеня. Симптоми включають лихоманку, нездужання, діарею, нудоту, дискомфорт у животі, темну сечу та жовтяницю. Частіше хворіють дорослі, тяжкі форми захворювання та летальні випадки теж більш ймовірні у старшому віці.

«Вакцинування від гепатиту А важливий компонент з точки зору запобігання цій вірусній хворобі. Збудник потрапляє в організм людини через заражену їжу чи воду. Щеплення проти гепатиту А не входять до календаря профілактичних щеплень, але рекомендовані дітям та дорослим. Вакцина, яку надали міжнародні партнери, буде розподілена за потреби, враховуючи наявні ризики на постраждалих територіях», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Детальніше...

 vidmovu vid vakc sait

В Україні з 17 липня триває загальнонаціональна кампанія з наздоганяючої вакцинації проти кору для дітей, які пропустили щеплення. З 260 тисяч дітей, які пропустили щеплення КПК згідно із Календарем профілактичних щеплень, вакцинувались 65 817 осіб (станом на 26 серпня 2023 року).

За даними Центру громадського здоров’я, у межах вакцинальної кампанії перше щеплення КПК зробили 34 011 нещеплених дітей віком від 2 до 17 років. Ще 31 806  дітей віком від 7 до 17 років отримали друге щеплення.

На жаль, є батьки, які свідомо відмовляються вакцинувати дітей проти кору. Серед типових причин відмови від щеплення є релігійні переконання, сподівання на "природний імунітет", побоювання побічних ефектів тощо.

Всеукраїнська наздоганяюча кампанія з імунізації проти кору триває і на Черкащині. Згідно з даними ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», за останній тиждень в області для проведення щеплень проти кору було запрошено 993 особи. Серед них третина відмовилася від щеплень через недовіру до вакцинації.

Детальніше...

dity kir 

У межах catch-up (наздоганяючої) кампанії з імунізації проти кору у батьків виникає запитання: як дізнатися, чи є у моєї дитини щеплення проти кору?

Зараз – це не рідкість, адже багато людей втратили медичні документи через повномасштабну війну.

Якщо ви маєте сумніви, чи отримала ваша дитина захист від небезпечної хвороби, у МОЗ розповіли, як це перевірити.

Детальніше...

shkola dity 

У Черкаській області триває кампанія з «наздоганяючої» (catch-up) вакцинації проти кору, епідпаротиту та краснухи, мета якої – «довакцинувати» всіх нещеплених дітей, які з різних причин пропустили щеплення КПК. Водночас наближається початок нового навчального року. Однією з найважливіших складових у підготовці до навчання є вакцинація, зокрема від кору.

Невакциновані діти можуть стати причиною виникнення спалаху кору, бо єдиним джерелом інфекції є хвора людина. Кір – дуже заразне захворювання. Одна хвора дитина може заразити дев’ять із десяти дітей, з якими вона проконтактує. Війна на території країни та масові переміщення населення підвищують ризик виникнення спалахів, зокрема кору.

Окрім того, що кір надзвичайно стрімко поширюється, це небезпечне захворювання може мати ще й серйозні наслідки для здоров’я. Кір може призвести до пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку, а також до інвалідності та смерті.

Детальніше...

dity khronichni 

Чи можна вакцинувати дітей із хронічними хворобами? Це запитання чи не найчастіше можна почути від батьків. Відповідаємо — так, можна! Якщо ваша дитина має хронічну хворобу та не щеплена двома дозами вакцини проти кору відповідно до Національного календаря щеплень — не зволікайте, вакцинуйте її за першої ж можливості. Вакцина є!

Чому дітей з хронічними хворобами треба вакцинувати від кору в першу чергу?

Діти з хронічними хворобами мають значно вищі ризики отримати тяжкі ускладнення у разі кору: пневмонію, вушну інфекцію, запалення мозку (енцефаліт) та навіть померти.

Детальніше...

vahitnist 

Щеплення потрібні не лише дітям, а й дорослим. Щобільше, вагітність вимагає низки щеплень, щоб якомога краще убезпечити як саму вагітну, так і її майбутню дитину від інфекцій. Які щеплення треба робити безпосередньо під час вагітності?

  • Кашлюк, дифтерія, правець.

Коли: оптимально на 16-32 тижні у сімейного лікаря

Детальніше...