Матеріали для населення

19 липня 2019 року введений в дію наказ Міністерства охорони здоров’я №1249, згідно якого з метою реагування на ситуації з поширення інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації регламентується введення другої бустерної (ревакцинальної) дози від коронавірусної хвороби.

Друга бустерна доза означає дозу після первинної вакцинації. Первинна вакцинація може бути одно-дозною або двох-дозною в залежності від виду вакцини, яка застосовується для профілактики COVID-19. Згідно позиції Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики додаткові бустерні дози стосуються лише м-РНКових вакцин, а не для вакцин розроблених на інших платформах. Таким чином, перша бустерна доза вводиться через 6 місяців після останньої дози вакцинації (або через три місяці після додаткової дози). У осіб з групи найвищого ризику тяжкого перебігу COVID-19 або смерті від нього (дорослі віком 60 років, імуноскопроментовані), введення додаткової ревакцинальної дози м-РНК вакцини може мати користь.

Друга бустерна доза застосовується з інтервалом щонайменше 4 місяці після першої ревакцинальної дози м-РНК вакциною для наступних груп осіб:

  • особи віком понад 60 років;
  • особи, які проживають у закладах догляду за літніми людьми та особи з інвалідністю;
  • особи з імуносупресією;
  • особи віком 18-59 років з медичними станами, які підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19 (онкопатологія, хронічні запальні процеси, цукровий діабет, ожиріння, супутні захворювання).

Перелік показань для бустерної вакцинації може бути розширеним і лікарі мають вакцинувати пацієнтів на основі клінічних міркувань.

НЕ РЕКОМЕНДОВАНО отримувати додаткову бустерну дозу:

  • здорові люди віком від 16-60 років, які не мають жодних факторів ризику важкого перебігу COVID-19;
  • вагітні без супутніх захворювань, які збільшують ризик тяжкого перебігу COVID-19;
  • люди з груп професійного ризику (медичні працівники та інші), які не мають супутніх захворювань, що підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19.

Кір – гостре вірусне інфекційне захворювання, яке характеризується гарячкою, нежитем, кашлем, кон’юктивітом, характерним висипом на слизових оболонках і зливними плямисто-папульозними висипаннями на шкірі. Кір супроводжується ускладненнями у вигляді пневмонії, отиту, енцефаліту. Найбільший ризик ускладнення серед дітей. Специфічного лікування від кору немає.

Попередити захворювання можливо за допомогою вакцинації. Для планової вакцинації використовується вакцина для профілактики кору, паротиту і краснухи (КПК).За діючим Календарем щеплення проводяться у віці 12 місяців і 6 років. Особам, які не були вакциновані проти кору за віком, щеплення можна розпочинати у будь-якому віці. Діти повинні отримати дві дози вакцини з інтервалом 28 днів. Дворазове щеплення забезпечує пожиттєвий захист від вказаних інфекцій.

Профілактичні щеплення проти кору проводяться групам населення, які мають професійні ризики: медичні працівники, працівники освітніх закладів, немедичні працівники закладів охорони здоров’я, представники силових структур (МВС, Міноборони, СБУ, Національна поліція України, Національна гвардія України, Прикордонна служба України, Державна служба охорони),а також студенти навчальних закладів без обмеження віку. Особи, які не хворіли на кір, мають негативний результат обстеження на IgG, не щеплені та ті, хто не має документального підтвердження проведених щеплень, повинні пройти імунізацію. Щеплення проводиться з розрахунку аби особа мала дві дози за життя.

Щеплення від кору не проводиться вагітним жінкам. Ненавмисна вакцинація живою вакциною для профілактики кору, паротиту і краснухи не повинна бути причиною переривання вагітності.

Жінки, які планують вагітність, не були щеплені, не хворіли на кір, не мають документально підтверджених даних про вакцинацію, неімунні за даними лабораторного обстеження, повинні прищепитися, адже вакциновані мами захищають немовлят від кору після народження в перші місяці свого існування. Після щеплення від кору жінка повинна утримуватись від вагітності не менше ніж один місяць.

Після контакту із хворим на кір неімунним особам необхідно провести екстрену активну або пасивну імунопрофілактику. Щеплення проводяться вакциною КПК в перші 72 години після контакту тим, хто не хворів на кір та не був щепленим проти кору – дітям віком з 6 місяців, підліткам і дорослим без обмеження віку. Якщо дитині проведене щеплення у віці до 12 місяців, воно вважається «нульовим» і не зараховується як щеплення за віком. Якщо пройшло більше часу ніж 72 години з моменту контакту з хворим на кір, медики рекомендують провести вакцинацію особам, у яких відсутні клінічні симптоми кору, що забезпечить імунітет на майбутнє у випадку не інфікування. Діти і дорослі, які мають протипоказання до щеплень, мають отримати захист імуноглобуліном. Особам, які не хворіли на кір і не були щеплені, призначається одноразове введення імуноглобуліну не пізніше 6 діб після контакту з хворим. Кількість і доза імуноглобуліну залежить від стану здоров’я та часу, що минув від моменту контакту.

Вакцинація завжди була і залишається провідним засобом профілактики інфекційних хвороб. Заперечити значення вакцинації для здоровʼя населення всього світу неможливо. За винятком безпечної питної води ніщо більше, навіть антибіотики, не здійснило такого впливу на зниження смертності та захворюваності (в т.ч. інвалідізацію) і зріст чисельності населення. Щорічно в усьому світі імунізація рятує більше 1,5 мільйона життів, і ще мільйони людей становляться захищеними від тяжких захворювань і пожиттєвої інвалідності (оцінка ВООЗ, 2012). На сьогодні можна сказати, що вакцинація – це невидимий фронт боротьби всієї медичної спільноти з інфекційними хворобами, яка ведеться за кожного українця.

Війна змусила багатьох українців змінити своє життя. Масова міграція, відсутність питної води, зруйнована інфраструктура, ущільнене проживання внутрішньо переміщених осіб – це ризики, які впливають на санітано-епідеміологічне благополуччя в країні, можуть привести до спалахів і епідемій. Навіть за таких умов проведення профілактичних щеплень не втрачає своєї актуальності. Коли ваша родина опинилася в безпечному місці, треба обов’язково перевірити наявність у вас та ваших дітей пропущених щеплень.

Якщо ви знаходитесь на території України, необхідно звернутися до свого сімейного лікаря чи педіатра, або сімейного лікаря чи педіатра найближчого медичного закладу. При виявленні пропущеної дози вакцинації, не потрібно розпочинати повний курс вакцинації спочатку, необхідно ввести дози, яких не вистачає, за графіком із дотриманням мінімальних інтервалів. Медики організують проведення щеплень вам і вашій дитині вакцинами, закупленими за кошти державного бюджету безкоштовно.

Якщо ви виїхали за кордон, лікарю, до якого ви звернулись, необхідно надати документ про наявність профілактичних щеплень. Він надасть консультацію щодо схеми вакцинації, згідно вакцинального календаря своєї країни.

Якщо людина втратила медичну документацію, у неї немає даних щодо вакцинації, необхідно звернутись до найближчої медичної установи, фахівці якої нададуть консультацію по відновленню даних, в разі необхідності - призначать певні обстеження для встановлення імунологічного статусу дорослого або дитини.

Війна – це завжди стрес для кожного, це нові виклики для здоров’я кожної людини, кожної дитини. Не зволікайте можливістю захистити себе та своїх близьких. Вакцинація стоїть на захисті вашого здоров’я та вашого життя!

Ревакцинальна (бустерна) доза – доза, яка вводиться з метою посилення імунної відповіді/ефективності вакцини, яка згасає з плином часу. Первинна вакцинація для профілактики COVID-19 складається з двох щеплень, які проводяться з певним інтервалом в залежності від виду вакцини. Ревакцинація бустерною дозою проводиться особам з груп професійного ризику (медичні працівники, освітяни, працівники інтернатних установ соціального захисту, військові ), а особливо – серед осіб віком понад 60 років. Відповідно до діючого наказу Міністерства охорони здоров’я України від 06 січня 2022 року № 26 «Про введення в дію Рішення оперативного штабу Міністерства охорони здоров’я України з реагування на ситуації з поширення інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації від 05 січня 2022» доступ до ревакцинації проти COVID-19 розширений для осіб понад 18 років, які не відносяться до груп пріоритетної вакцинації.

Для проведення бустерної дози використовуються вакцини, які схвалені до використання в Україні з дотриманням 6-місячного інтервалу після введення останньої дози первинної вакцинації. Для проведення вакцинації бустерною дозою пацієнту необхідно звернутись до сімейного лікаря, з яким укладена декларація. Сімейний лікар проведе огляд та організує щеплювальний процес. Дані по вакцинації вносяться в електронну систему охорони здоров’я закладу, який проводив вакцинацію. Проведене щеплення фіксується в Сертифікаті , який можна згенерувати в електронному застосунку «Дія». Під час «воєнного» стану термін дії сертифікату подовжується на 1,5 року від останнього щеплення.

Багато людей вимушено змінюють місце проживання та знаходяться в умовах, де ризик поширення інфекційних хвороб збільшується. Через це важливо знати симптоми цих захворювань, куди звертатися у разі їхнього виникнення, і головне — як захистити себе та своїх дітей від цих захворювань. При компактному проживанні населення такі інфекційні захворювання як кір, краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт та COVID-19 є особливо небезпечними.

Ознайомитися та завантажити інфографіку за посиланням.

1 червня в Україні відзначається Міжнародний день захисту дітей

Друк
PDF

1 червня в Україні відзначається Міжнародний день захисту дітей, який також називають День дітей або Дитячий день. День запроваджений з метою привернення уваги до проблем дотримання прав і охорони здоров'я дитини.

В 2022 році цей день має особливе значення, тому що повномасштабна російська війна проти України заточила проблеми збереження життя і здоров’я дітей. Зруйнована інфраструктура, масова міграція, відсутність води, незадовільні умови проживання, харчування, неможливість дотримання санітарно-гігієнічних вимог, відсутність медичної допомоги  створюють загрозу виникнення інфекційних хвороб серед дітей та їх батьків. В цей час захист дітей набуває особливого значення.

Права дітей в нашій країні захищені нормами Законів України “Про охорону дитинства”, “Про попередження насильства у сім’ї”, “Про освіту”, Конвенцією про права дитини. Кожна дитина в Україні має право на захист від економічної експлуатації та від виконання будь-якої роботи, яка може нести небезпеку для здоров’я, бути перешкодою в здобутті дитиною освіти чи завдавати шкоди її здоров’ю, фізичному, розумовому, духовному, моральному та соціальному розвитку.

Право дитини на здоровий спосіб життя та запобігання інфекційним хворобам – пріоритетні напрямки сучасного суспільства, і наша держава докладає певних зусиль для подолання перешкод в цьому напрямку.

Найдієвішим способом боротьби за дитяче здоров’я є імунопрофілактика.

Детальніше...

Вакцинація внутрішньопереміщених осіб

Друк
PDF

Вторгнення російських військ в Україну 24.02.2022 спричинило в Україні масову міграцію населення, яке вимушене було покинути свої території у зв’язку з активними бойовими діями, розрухою житла, відсутністю умов проживання. Внутрішньопереміщені особи вимушені тимчасово розселятися в надані пристосовані приміщення. Масова міграція населення створює додаткові ризики виникнення інфекційних хвороб, особливо в місцях компактного проживання осіб, які вимушені переміщатися від війни. В умовах нестійкої епідеміологічної ситуації з вакцинкерованих інфекцій першочерговою задачею медичних установ є захист населення від інфекційних хвороб. В умовах воєнного стану імунізація — чи не найбільш ефективний метод убезпечити себе та своїх дітей від тяжких захворювань і їхніх наслідків. Здоров’я українців залишається найважливішим пріоритетом країни, і дотримання Календаря щеплень тому не виняток.

Звертаємось до всіх громадян! Якщо ви зараз перебуваєте в безпечному місці - виїхали з регіонів, де ведуться активні бойові дії, надолужте пропущені щеплення за віком для себе і своїх дітей. Переривання планової вакцинації — відповідно до національного календаря профілактичних щеплень - навіть на короткий період, підвищує ймовірність спалахів інфекцій і захворювань, які попереджає вакцинація.

В Україні всі діти мають обов’язково отримати щеплення проти десяти захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Ці вакцини безоплатні, адже їх закуповують державним коштом.

Детальніше...

НІХТО НЕ ПОВИНЕН ПОМИРАТИ ВІД ХВОРОБ, ЯКИМ МОЖНА ЗАПОБІГТИ. ОСОБЛИВО ПІД ЧАС ВІЙНИ

Друк
PDF

В умовах воєнного стану імунізація — чи не найбільш ефективний метод убезпечити себе та своїх дітей від тяжких захворювань і їхніх наслідків. Здоров’я українців залишається найважливішим пріоритетом країни, і дотримання Календаря щеплень тому не виняток.

Відтоді як 220 років тому була винайдена перша сучасна вакцина, щеплення вже врятували життя багатьох поколінь, рятуватимуть і майбутні. 24 квітня 2022 року стартував Всесвітній тиждень імунізації. Його мета нагадати про важливість щеплень для захисту від хвороб людей різного віку.

Через війну росії проти України зараз наша медична система зосереджена на допомозі бійцям Збройних сил і тим цивільним мешканцям, які постраждали внаслідок обстрілів ворожих військ. Тому, аби зменшити навантаження на наших лікарів, кожному важливо уважніше ставитися до свого здоров’я, профілактики хвороб, у тому числі з допомогою щеплень.

Детальніше...

Тиждень імунізації в Україні

Друк
PDF

Щорічно, починаючи з 2005 року, в останній тиждень квітня Україна відмічає Всесвітній, Європейський та Всеукраїнський тиждень імунізації. Мета тижня привернути увагу суспільства всіх країн до імунопрофілактики, як основи здорового способу життя. Щорічно в  тиждень імунізації проводиться інформаційно-комунікаційна робота, яка сприяє підвищенню довіри до вакцинації та усуненню перешкод на шляху до її здійснення.

Підвищення рівня обізнаності про вакцинацію  серед медичних працівників , батьків, вчителів, пересічних громадян дозволить сформувати суспільну думку про користь імунізації  для здоров’я наших людей, дозволить посилити вплив та попередити розповсюдження вакцинкерованих інфекцій.

За оцінкою ВООЗ, щороку завдяки щепленням, у світі вдається зберегти від двох до трьох мільйонів дитячих життів. Завдяки вакцинації людство перемогло натуральну віспу. Захворюваність на поліомієліт знизилася на 99%. Щорічно понад 750 тисяч дітей уникають інвалідності. Знизився рівень захворюваності на правець, дифтерію, кашлюк, і краснуху. Смертність від кору знизилася на 75%. Щорічна смертність новонароджених від правця знизилася у понад 13 разів. Є практичні успіхи імунопрофілактики в подоланні пандемії коронавірусної  інфекції.

Детальніше...

Дифтерія повернулася

Друк
PDF

За інформацією розміщеною на сайті суспільне новини ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» на території Чортківського району Тернопільської області зареєстровано випадок дифтерії у 29 річної особи, яка приїхала зі східного регіону України. Встановлено, що жінка хворіла 2 тижні і самостійно звернулась за медичною допомогою. Вона мала понад 70 контактів. На даний момент стан пацієнтки стабілізований, вона проходить лікування. В осередку проведені всі протиепідемічні заходи. На разі контактні особи отримують антибіотикотерапію та щеплення від дифтерії за епідеміологічними показаннями.

Детальніше...

Що таке дифтерія та як від неї уберегтися

Друк
PDF

Дифтерія – це гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Характеризується місцевим запаленням (переважно слизових оболонок ротоглотки) та явищами загальної інтоксикації з переважним ураженням серцево-судинної та нервової систем, нирок.

Причини дифтерії.

Збудником є дифтерійна паличка, яка виробляє токсичну речовину, стійку до дії різних чинників, у зовнішньому середовищі може зберігатися до 15 діб. Токсин, який виділяє паличка, швидко гине під час нагрівання (+60 °С ), а також внаслідок дії прямих сонячних променів. Інкубаційний період захворювання (від моменту проникнення збудника до початку симптомів) – від 3 до 10 днів.

Джерело інфекції – хвора людина чи носій збудника дифтерії. Інфекція передається найчастіше повітряно-крапельним шляхом, факторами передачі також можуть бути предмети побуту (посуд, іграшки). 

Форми захворювання.

Дифтерія носа: гнійні виділення з носа, незначне поширення фібринозних плівок (в основному перетинка носа).

Дифтерія глотки: неприємний запах з рота, біль у горлі, труднощі під час ковтання, слинотеча, збільшені болючі регіональні лімфатичні вузли, у тяжких випадках – масивний набряк м’яких тканин шиї. У пацієнтів з обструкцією дихальних шляхів – участь допоміжних дихальних м’язів, інколи ціаноз (синюшність). Фібринозні плівки, спочатку білі, потім сіро-коричневі, з’являються впродовж 2–3 днів, укривають піднебінні мигдалики, задню стінку глотки, м’яке піднебіння; слизова оболонка глотки незначно набрякла.

Дифтерія гортані і трахеї: набряк слизової оболонки спричиняють звуження просвіту дихальних шляхів. Симптоми: захриплість, втрата голосу, дзвінкий «гавкітливий» кашель, задишка.

Дифтерія шкіри: ранева інфекція; хронічна виразка, яка не гоїться, вкрита брудно-сірим налетом або заповнена некротичними масами, зрідка – симптоми системної дії токсину.

Детальніше...

Як встановити вакцинальний статус особи

Друк
PDF

Міністерство охорони здоров’я України надало «Рекомендації щодо отримання даних вакцинального статусу особи, яка є внутрішньо переміщеною особою в Україні, або яка виїхала за кордон, у зв’язку з російською збройною агресією проти України». Для підтвердження статусу щеплень використовуються записи в первинній обліковій документації:

  • «Історія розвитку дитини»(форма№112/о);

  • « Карта профілактичних щеплень» (форма № 63/о);

  • « Медична карта амбулаторного хворого» (форма № 025/о);

  • медичні записи щодо щеплень в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ);

  • Міжнародне свідоцтво про вакцинацію;

  • Довідка про проведені щеплення;

  • Інша медична документація,що містить відомості про проведені щеплення.

      У разі відсутності документального підтвердження вакцинального статусу особи, яка є внутрішньо переміщеною особою в Україні,або яка виїхала за кордон,у зв’язку з російською збройною агресією проти України, курс щеплень вважається таким, що відсутній.

Детальніше...

24 березня - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ТУБЕРКУЛЬОЗОМ

Друк
PDF

Всесвітній день боротьби з захворюванням на туберкульоз відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я з 1993 року. Саме 24 березня 1882 року німецький мікробіолог Роберт Кох повідомив про відкриття збудника туберкульозу, за що й був у 1905 році відзначений Нобелівською премією з фізіології та медицини.

Туберкульоз (або ТБ – скорочення від туберкульозна бактерія) – поширене й іноді смертельне хронічне інфекційне захворювання, яке передається переважно повітряно-крапельним шляхом. Воєнні дії, масова міграція населення, порушення санітарно-гігієнічного режиму сприяють розповсюдженню соціальної хвороби . Найуразливішими контингентами по захворюваності на туберкульоз є діти перших років життя. Одним із найдієвіших заходів по профілактиці туберкульозу є вакцинація. Щепленню підлягають усі новонароджені, що не мають до цього протипоказань. Вакцинація проводиться на 3-5-у добу життя дитини. Для щеплень застосовується жива вакцина – БЦЖ. Введення вакцини проводиться внутрішньо шкірно у відповідній до віку дозі. На місті введення вакцини після специфічної реакції з’являється рубчик. Дітям, які не отримали щеплення в пологовому стаціонарі, необхідно провести щеплення якомога скоріше. Особливістю введення вакцини БЦЖ після 2 місячного віку дитини - це проведення щеплення після від’ємної проби Манту.

Детальніше...

В умовах війни дорослим вкрай необхідно ревакцинація від правця

Друк
PDF

Військові умови із обмеженим доступом до проточної води і засобів гігієни, а також із підвищеним ризиком поранень є ідеальним середовищем для виникнення правця. Це – інфекційна хвороба, яку викликають бактерії Clostridium tetani. Вони живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин. 

Від людини до людини це захворювання не передається. Інфікування правцем може відбуватися при потраплянні бруду у рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. 

Правець вражає нервову систему і проявляється сильними судомами. Смертність від нього сягає 70%. Єдиний надійний спосіб захиститися від правця — щеплення.

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, імунізація від правця (а з ним – і від дифтерії у складі комбінованої вакцини) здійснюється у 2, 4, 6, 18 місяців, 6 та 16 років. Утім імунітет не зберігається на все життя. Тому необхідна ревакцинація у 26, 36, 46, 56, 66 і далі – кожні десять років. Вчасна ревакцинація є вкрай важливою. Водночас лише 45,4% зробили її упродовж 2021 року.

Детальніше...